ΕΛΛΑΔΑ

Πρόσφυγες: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα! (video)

Πρόσφυγες: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα! (video)

Σε καθεστώς απελπισίας χιλιάδες πρόσφυγες προσπαθούν να φτάσουν στα σύνορα ακόμη και με τα πόδια! Δραματικές στιγμές με παιδιά να κοιμούνται στο δρόμο. Με έκτακτα δρομολόγια πλοίων μεταφέρονται χιλιάδες άνθρωποι από τα νησιά στο λιμάνι του Πειραιά!

Χιλιάδες πρόσφυγες από την Ειδομένη μέχρι και την νησιωτική εσχατιά της Ελλάδας – Ένταση σε Τέμπη - Εκτός ελέγχου η κατάσταση στα Διαβατά – Κραυγή αγωνίας από τους Δημάρχους

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις πάνω από 20.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί σε 18 σημεία της χώρας. Δήμοι, οργανώσεις και απλοί πολίτες βρίσκονται σε κινητοποίηση προκειμένου να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους. Να παρέχουν φροντίδα στα παιδιά και στους ηλικιωμένους.

Οι εικόνες από τα Τέμπη είναι γροθιά στο στομάχι!

Δείτε φωτογραφίες από την περιοχή στην παραπάνω Gallery του Newsbomb.gr.

Δύο μετανάστες έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας στην πλατεία Βικτωρίας

Απόπειρα αυτοκτονίας πραγματοποίησαν δύο μετανάστες στην πλατεία Βικτωρίας με αυτοσχέδιους βρόγχους, τους οποίους στερέωσαν σε ένα δέντρο και επιχείρησαν να κρεμαστούν. Ωστόσο, χάρη στην άμεση παρέμβαση των ομοεθνών του, σώθηκαν την τελευταία στιγμή.

new

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης (25/02/2016) προκλήθηκε ένταση όταν μεταξύ των προσφύγων διακινήθηκε η πληροφορία ότι δεν θα τους αφήσουν από την αστυνομία να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ειδομένη. Πολλοί από αυτούς πήραν την πραμάτεια τους, πήραν τα παιδιά τους και προσπάθησαν να φύγουν με τα πόδια! Με την παρέμβαση της αστυνομίας αυτό εμποδίστηκε.

Και στα Διαβατά!

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης το κλίμα στο πρώην Στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, ήταν έκρυθμο. Και πώς να μην είναι όταν μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί εκεί περί τους 2.000 ανθρώπους με τους αριθμούς να ενισχύονται ώρα με την ώρα.

Κάποιοι φώναζαν ότι θέλουν να φύγουν. Ζητούσαν να τους αφήσουν να φύγουν. Όταν διαπίστωσαν ότι δεν τους επιτρεπόταν κάτι τέτοιο, πήγαν στο πίσω μέρος του στρατοπέδου και έριξαν έναν φράχτη.

Μπουτάρης: Εκτός ελέγχου η κατάσταση στα Διαβατά

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης επισκέφθηκε πριν από λίγη ώρα το πρώην Στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά, όπου νωρίτερα σημειώθηκε ένταση με πρόσφυγες που έριξαν έναν φράχτη για να φύγουν.

«Έχουν ανοίξει τον φράχτη σε κανά δυο σημεία από κάτω και φεύγουν. Φεύγουν κυρίως τα νέα παιδιά. Από το στρατόπεδο έχει φύγει πολύς κόσμος, από ό,τι τουλάχιστον μπορώ να κρίνω, και δεν μπορούν φυσικά να τους εμποδίσουν ούτε η αστυνομία, ούτε ο στρατός γιατί υπάρχει φόβος να προκληθούν και επεισόδια», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μπουτάρης.

Μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM για το Κέντρο Μετεγκατάστασης Διαβατών, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης υποστήριξε μεταξύ άλλων πως: «Αυτοί που φεύγουν, ή τουλάχιστον αυτό που είδα εγώ, είναι κυρίως νέα παιδιά. Έχουν τα σακίδιά τους, τις αποσκευές τους και έχουν πάρει τον δρόμο προς τα πάνω. Απ΄ ό,τι μου είπαν ο συνταγματάρχης και ο κ. Παπαθεμελής σήμερα το πρωί ήταν 2.100 άτομα. Τώρα, πόσοι έχουν φύγει δεν μπορώ να σας πω. Έχουν πάει προς τα πάνω, φεύγουν στα σύνορα. Δεν περιμένουν να έρθουν λεωφορεία να τους πάρουν. Η κατάσταση είναι τελείως εκτός ελέγχου».

Το μεσημέρι της Πέμπτης γύρισαν πίσω, στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Διαβατών, οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που νωρίτερα το πρωί είχαν ανοίξει τον φράχτη και είχαν φύγει προκειμένου να πάνε στην Ειδομένη.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, προσωρινά υπεύθυνος για το Κέντρο Μετεγκατάστασης στα Διαβατά Σάκης Παπαθεμελής, «το πρωί έφυγαν περίπου 250 άτομα αλλά λίγες ώρες μετά, επέστρεψαν οι περισσότεροι».

Όσοι δεν επέστρεψαν, προσπαθούν να φτάσουν στα σύνορα και ακόμα πιο κοντά στον τελικό προορισμό τους. Όπως μια μεγάλη οικογένεια Σύριων που εντόπισε το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε μια καντίνα, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Κιλκίς. Με μικρά παιδιά που έτρωγαν χαρούμενα και «ζωσμένοι» με τις βαριές αποσκευές τους, οι Σύροι δήλωναν αποφασισμένοι να συνεχίσουν το ταξίδι της προσφυγιάς.

«Θέλουμε να είμαστε κοντά στα σύνορα. Ποιος ο λόγος να μείνουμε μέρες στο στρατόπεδο, όπου μάλιστα το βράδυ έκανε τόσο πολύ κρύο;» λέει ο νεαρός Αμπούντ. Αν και πολύ καλά πληροφορημένος για την κατάσταση που επικρατεί στην ουδέτερη ζώνη, με τη χαμηλή ροή διέλευσης, εξακολουθεί να πιστεύει ότι «όσο πιο κοντά βρίσκεται στη γειτονική χώρα, τόσο πιο άμεσα θα περάσεις». Όσο για το πώς θα καταφέρουν να βρουν τον δρόμο για τα περίπου 80 χιλιόμετρα που τους χωρίζουν από την Ειδομένη, στρέφει το βλέμμα προς τον ουρανό και μουρμουρίζει: «ο Θεός μας οδηγεί»...

Στην Καβάλα

kavala

Στο Δημοτικό Κλειστό Κολυμβητήριο του Δήμου Καβάλας πέρασαν, βράδυ της Τετάρτης (24/02/2016) περίπου 900 Σύροι.
Ο αρχικός σχεδιασμός των αστυνομικών αρχών και των τοπικών φορέων ώστε οι πρόσφυγες, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά, να διανυκτερεύουν μέσα στα λεωφορεία στο χώρο του εμπορικού λιμένα «Φίλιππος Β» στην περιοχή της Νέας Καρβάλης δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί, καθώς επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες και δεν υπήρχαν οι απαραίτητες υποδομές, αν και ο Δήμος Καβάλας είχε φροντίσει για την τοποθέτηση χημικών τουαλετών.

Τελικά, στις 11 το βράδυ, με απόφαση της Δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα, άνοιξε το Δημοτικό Κλειστό Κολυμβητήριο στην περιοχή του Περιγιαλίου, που είναι ένας μεγάλος, σύγχρονος και άνετος αθλητικός χώρος με θέρμανση και υποδομές υγιεινής. Ο Δήμος Καβάλας διένειμε σε όλους σάντουιτς, νερά και γάλατα για τα παιδιά, ενώ με απόφαση της δημάρχου έχει ανασταλεί επ' αόριστον η λειτουργία της αθλητικής εγκατάστασης.

Το πρώτο φως της ημέρας βρήκε την τοπική κοινωνία της Καβάλας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μπροστά στο δίλημμα τι θα γίνει με τη μεταφορά των προσφύγων καθώς δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός από τις αστυνομικές αρχές.

Ο Δήμος Καβάλας θα αναλάβει και σήμερα τη σίτιση των 900 προσφύγων, ενώ δόθηκε εντολή στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς να ετοιμάσουν μεσημεριανό φαγητό για όλους.

Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, τόνισε: «Χθες το βραδύ είχα τη συνείδησή μου ήσυχη γιατί πρόσφερα έναν ζεστό χώρο για τη φιλοξενία των ανθρώπων που ζουν τη δική τους Οδύσσεια. Ο Δήμος Καβάλας θα αναλάβει προσωρινά τη σίτισή τους, ενώ από σήμερα το πρωί κλήθηκαν και γιατροί στο χώρο για να βοηθήσουν όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό καθώς όλη η κοινωνία της Καβάλας, μήνες τώρα δείχνει την ανθρωπινά και την αλληλεγγύης της προς τους ανθρώπους αυτούς. Σημειώνω, όμως, ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ούτε τα μέσα, ούτε οι υποδομές για κάτι μονιμότερο, αφού μέχρι σήμερα δεν προέκυψε ανάγκη για ολιγοήμερη ή πολυήμερη διαμονή τους».

Στην Κοζάνη

Τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες έφτασαν στην περιοχή την Δευτέρα (22/02/2016). Και η ροή συνεχίζεται. Οι άνθρωποι φιλοξενούνται στο Κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ιατρικού εθελοντικού προσωπικού τις οποίες μεταδίδει το kozanilife, τα περιστατικά που έχουν μέχρι τώρα αντιμετωπιστεί, αφορούν κυρίως παιδιά με πυρετό, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού ενώ στους ενήλικες παρατηρείται κυρίως γαστρεντερίτιδα, διάφορες κακώσεις του μυοσκελετικού αλλά και λοιμώξεις του αναπνευστικού. Υπήρξαν αρκετές διακομιδές παιδιών στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης με αναιμία, για μεταγγίσεις!

Παράλληλα, μικρή ομάδα προσφύγων από τη Συρία απέκλεισε για λίγη ώρα την κεντρική είσοδο του γυμναστηρίου στη Λευκόβρυση Κοζάνης, όπου φιλοξενούνται περίπου 380 άτομα, ζητώντας να τους επιτραπεί άμεσα η αναχώρηση για την Ειδομένη.

Τελικά το απόγευμα της Πέμπτης η ομάδα από εκατό πρόσφυγες αποχώρησαν από το κλειστό Γυμναστήριο της Λευκόβρυσης και ξεκίνησαν με τα πόδια να κατευθυνθούν προς την Ειδομένη.

Στην πλειοψηφία τους νέα ζευγάρια με μωρά στην αγκαλιά από μερικών μηνών έως επτά ετών περπατούν στους παράδρομους της Κοζάνης για να φτάσουν στην έξοδο της πόλης.

Βρίσκονται διαρκώς δίπλα τους οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ της αστυνομίας προσπαθώντας να τους εξηγήσουν ότι είναι καλύτερα για την ασφάλεια των παιδιών τους αλλά και την δική τους να παραμείνουν στο χώρο φιλοξενίας.

Οι ίδιοι είναι αποφασισμένοι να φθάσουν στα σύνορα παρότι γνωρίζουν ότι στην Ειδομένη υπάρχουν χιλιάδες συμπατριώτες τους θέλοντας ενωθούν μαζί τους.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο Δήμος Αλμυρού

Το αδιαχώρητο επικράτησε για τρίτη συνεχή νύχτα στον Σταθμό Εφοδιασμού Αυτοκινήτων κοντά στη Σούρπη του Αλμυρού, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι περί τους 550 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από τη Συρία.
Οι πρόσφυγες βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στον προαύλιο χώρο υπό άθλιες συνθήκες διαμονής.

Το πρωί της Πέμπτης (25/02/2016) πάνω από 550 πρόσφυγες ήταν στο ΣΕΑ Αλμυρού και η δημοτική αρχή Αλμυρού έστειλε τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του δήμου, την Κοινωνική Μέριμνα και τη «Βοήθεια στο Σπίτι» να συνδράμουν τους μετανάστες.
Ο Δήμος Αλμυρού διέθεσε τα υλικά για 700 μερίδες φαγητό στην 111 Πτέρυγα Μάχης, η οποία μερίμνησε για την τροφοδοσία των προσφύγων.
Ο Δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξέφρασε την αγανάκτησή του για την κατάσταση, αφού δεν είχε ενημερωθεί από κανέναν για να γίνουν οι απαραίτητες ετοιμασίες.
Συνολικά στο ΣΕΑ Αλμυρού βρίσκονται 13 ακινητοποιημένα λεωφορεία. Το απόγευμα της Τετάρτης (24/02/2016) έφτασε και η βοήθεια από τη νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, η οποία επίσης συγκέντρωσε τρόφιμα και τα μέλη της τα διένειμαν στους πρόσφυγες.

Στον Πειραιά

Στο λιμάνι του Πειραιά έφτασε το πλοίο «Διαγόρας» με 699 μετανάστες και πρόσφυγες από νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 30 άτομα από την Κω, 11 από την Κάλυμνο και 658 από τη Λέρο.

Οι μετανάστες κατευθύνθηκαν στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά όπου φιλοξενούνται προσωρινά, ενώ κάποιοι από αυτούς αναμένεται να οδηγηθούν στα κέντρα προσωρινής κράτησης με πούλμαν.

Στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά υπάρχουν στελέχη του Ερυθρού Σταυρού και μέλη της επιτροπής αλληλεγγύης Πειραιά και εθελοντές για τη διευκόλυνση των μεταναστών.

Το πρωί της Πέμπτης (25/02/2016) έφθασε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star 1 με 1.352 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.

Σχετικές ειδήσεις