ΕΛΛΑΔΑ

Ηχηρό «όχι» της Αθήνας σε επίσκεψη της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών

Ηχηρό «όχι» της Αθήνας σε επίσκεψη της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών

Ένα «όχι» έλαβε ως απάντηση η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, από την Αθήνα, όταν εξέφρασε την πρόθεσή της να έρθει στην ελληνική πρωτεύουσα για εξηγήσεις.

Όπως ανέφεραν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν αρθούν τα μέτρα κατά της Ελλάδας.

Αυτή αποτελεί την τελευταία εξέλιξη ως προς την εμφανή αναδίπλωση της Αυστρίας μετά τη σκληρή στάση και την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο χθες κάλεσε στην Αθήνα για διαβουλεύσεις την πρέσβη της Ελλάδας στη Βιέννη, Χρυσούλα Αλειφέρη.

Την κίνηση αυτή του ΥΠΕΞ ακολούθησε δήλωση του προέδρου της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση, σχετικά με την αυστριακή πρωτοβουλία διάσκεψης στη Βιέννη των Αυστριακών υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών με τους ομολόγους τους των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εν απουσία της Ελλάδας, με την οποία εξέφρασε την έκπληξή του για την απουσία της χώρας μας από διάσκεψη.

«Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση των συμμετεχόντων, έμεινα έκπληκτος που δεν ήταν ανάμεσά τους η Ελλάδα, κάτι που επισήμανα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η προκλητική κα. Μικλ-Λάιτνερ

Υπενθυμίζεται ότι από τη δική της πλευρά, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ χθες (25/2), η Αυστριακή υπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασης για ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα των Σκοπίων με την Ελλάδα, «ώστε να σταματήσουμε τις προσφυγικές ροές», απόφαση η οποία πάρθηκε την Τετάρτη (24/2) κατά την αμφιλεγόμενη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, με αντικείμενο την προσφυγική κρίση.

Ανάλογες απειλές με εκείνες που εκτοξεύε τις τελευταίες εβδομάδες εναντίον της Ελλάδας για αποπομπή της από τη Ζώνη Σένγκεν, επανέλαβε και χθες σε δηλώσεις της από τις Βρυξέλλες, προειδοποιώντας πως «εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της, θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα για το εάν αυτή μπορεί να συνεχίσει να είναι εξωτερικό σύνορο της Σένγκεν».

Μάλιστα, όσον αφορά στην ανάκληση για διαβουλεύσεις στην Αθήνα της Ελληνίδας πρέσβειρας στη Βιέννη, Χρυσούλας Αλειφέρη, η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας είχε δηλώσει, «επιτέλους κάτι κινείται».

Σχετικές ειδήσεις