ΕΛΛΑΔΑ

Μόνο 22 πρόσφυγες πέρασαν την Παρασκευή τα ελληνοσκοπιανά σύνορα - Άνοιξε η ουδέτερη ζώνη

Μόνο 22 πρόσφυγες πέρασαν την Παρασκευή τα ελληνοσκοπιανά σύνορα - Άνοιξε η ουδέτερη ζώνη

Η αστυνομία των Σκοπίων ανέφερε ότι επέτρεψε την Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου τη διέλευση από την ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής μόνο σε 22 πρόσφυγες (15 από τη Συρία και επτά από το Ιράκ) .

Οι αρχές των Σκοπίων κρατούν κλειστό το σημείο διέλευσης προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-Σκοπίων από την Πέμπτη, επειδή, όπως αναφέρουν ανεπίσημα, η Σερβία δεν δέχεται πρόσφυγες από τα Σκόπια. Οι σερβικές αρχές σημειώνουν ότι θα επιτρέψουν και πάλι τη διέλευση μόλις η Κροατία άρει τους περιορισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κροατία θέλει να επιστρέψει στη Σερβία περίπου 300 Αφγανούς, τους οποίους όμως αρνείται να δεχτεί η Σερβία.

Την ίδια στιγμή, περίπου 700 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν βρίσκονται εγκλωβισμένοι εδώ και μία εβδομάδα στο Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα των Σκοπίων με την Σερβία, καθώς η τελευταία δεν τους επιτρέπει να εισέλθουν στο έδαφος της.

Πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων αναφέρουν ότι η σοβαρή αυτή εμπλοκή με τη διέλευση προσφύγων οφείλεται στο ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απόφαση σχετικά με τι θα γίνει με τους Αφγανούς πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί σε χώρες της «βαλκανικής οδού».

Εδώ και μία εβδομάδα τα Σκόπια, η Σερβία και η Κροατία δεν επιτρέπουν τη διέλευση σε Αφγανούς, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 1/3 των προσφύγων που μέσω βαλκανικών χωρών κατευθύνονται προς την Κεντρική Ευρώπη και κυρίως προς τη Γερμανία

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς δήλωσε χθες ότι η Κροατία ενημέρωσε τη Σερβία ότι από σήμερα θα δέχεται περιορισμένο αριθμό προσφύγων, που δεν θα ξεπερνάει τους 500 ημερησίως. Η απόφαση αυτή, ανέφερε ο κ. Στεφάνοβιτς αναγκάζει τη Σερβία να ακολουθήσει την ίδια τακτική επιτρέποντας την διέλευση από τα Σκόπια μόνο σε 500 πρόσφυγες καθημερινά.

Ανοιχτή πλέον η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - Σκοπίων

Άνοιξε λίγο μετά τις 16:00 το απόγευμα του Σαββάτου η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-Σκοπίων και ξεκίνησε η ροή προσφύγων από το Ιράκ και τη Συρία.

Ωστόσο, σύμφωνα με την αστυνομία, είναι άγνωστος ο αριθμός των προσφύγων που θα τους επιτραπεί η διέλευση στη γειτονική χώρα.

Σχετικές ειδήσεις