ΕΛΛΑΔΑ

Περισσότεροι από 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στα νησιά του βορείου Αιγαίου

Περισσότεροι από 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στα νησιά του βορείου Αιγαίου

Αν και οι προσφυγικές ροές είχαν μειωθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα, λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων που πνέουν στο βόρειο Αιγαίο, τα νησιά «βουλιάζουν» από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες καθώς αυτοί δεν προωθούνται με γρήγορους ρυθμούς σε Πειραιά και Καβάλα.

Το μεγαλύτερο βάρος των προσφύγων και μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στα νησιά του βορείου Αιγαίου, βρίσκεται στη Λέσβο, όπου, 3.062 άνθρωποι, οι οποίοι έχουν ήδη πιστοποιηθεί, δεν μπορούν να επιβιβαστούν σε πλοία και να αποχωρήσουν.

Κι αυτό γιατί, με τα ελληνοσκοπιανά σύνορα -ουσιαστικά- κλειστά, γίνεται προσπάθεια να μην φτάνουν, κυρίως στον Πειραιά, «καραβιές» προσφύγων, με την ίδια συχνότητα όπως τις προηγούμενες εβδομάδες καθώς, αυτοί δεν έχουν που να φιλοξενηθούν.

Παράλληλα, όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι σήμερα (02/03) το πρωί, ο αριθμός όσων πιστοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας, έφτασε μόλις στους 84.

Σήμερα όμως, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάζονται από το πρωί στις ακτές της Λέσβου, βοηθούντος και του καλού καιρού που επικρατεί στο βόρειο Αιγαίο από τα μεσάνυχτα και μετά.

Ήδη σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex από το ξημέρωμα και μέχρι τις 12 το μεσημέρι, διέσωσαν και μετέφεραν στον εμπορευματικό λιμένα της Μυτιλήνης περί τα 900 άτομα. Στο σύνολο τους, μεταφέρθηκαν στο hot spot της Μόριας προκειμένου να καταγραφούν και να πιστοποιηθούν.

Στο μεταξύ με οργανωμένη επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας μετακινήθηκαν σήμερα προκειμένου να απελαθούν στην Τουρκία, 150 Πακιστανοί παράνομοι μετανάστες.

Στο σύνολο τους κρατούντο εδώ και μέρες στο hot spot της Μόριας και νωρίς το πρωί μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης όπου φρουρούμενοι επιβιβάσθηκαν στο πλοίο «Νήσος Μύκονος» με προορισμό της Καβάλα. Από εκεί σύμφωνα με αστυνομικές πηγές υπάρχει ο σχεδιασμός της κράτησης τους σε κέντρο στη περιοχή της Ξάνθης και στη συνέχεια της απέλασης τους μέσω Έβρου στην Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, το πρωί αναχώρησαν για την Καβάλα με το πλοίο «Νήσος Μύκονος», περίπου 900 πρόσφυγες και μετανάστες. Ενώ το απόγευμα με το πλοίο «Blue Star 1» της γραμμής για Πειραιά από τη Μυτιλήνη θα αναχωρήσουν 328 άτομα. Στο ίδιο πλοίο από τη Χίο θα επιβιβασθούν 150 πρόσφυγες και μετανάστες. Στο σύνολο τους τα εισιτήρια τους έχουν ήδη εκδοθεί.

Στη Χίο μέχρι όλο το περασμένο 24ωρο δεν πιστοποιήθηκε ούτε ένας πρόσφυγας ή μετανάστης αφού οι ροές ήταν πραγματικά μηδενικές. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 971 άτομα.

Τέλος, στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 125 νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες ενώ στο νησί βρίσκονται 853 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχετικές ειδήσεις