ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Πόσοι είναι οι «εγκλωβισμένοι» στην Ελλάδα - Τα πρώτα επίσημα στοιχεία! (pics)

Προσφυγικό: Πόσοι είναι οι «εγκλωβισμένοι» στην Ελλάδα - Τα πρώτα επίσημα στοιχεία! (pics)

Από την επίσημη ενημέρωσητου Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, αποπνέεται «σιγουριά»! Την Παρασκευή (04/03/2016) βρίσκονταν στη χώρα μας 29.499 πρόσφυγες και μετανάστες. Αλλά έλειπαν κάποιοι. Έλειπαν οι «πολλοί» του Πειραιά και της Ειδομένης. Από την πρώτη επίσημη ενημέρωση του Συντονιστικού Κέντρου -αν και καλή η πρώτη προσπάθεια- απουσιάζει και κάτι άλλο. Πίσω από τους αριθμούς, οι ανθρώπινες ιστορίες. Ωραίες οι φωτογραφίες, αλλά αυτή η πρωτοφανής ανθρωπιστική κρίση δεν χρειάζεται... drones για να ελεγχθεί - προβληθεί.

ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΕΠΙΑΣΕ ΔΟΥΛΕΙΑ - ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΛΕΙΠΕΙ Η ΕΙΔΟΜΕΝΗ- ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ! ΓΙΑΤΙ;

Της Γεωργίας Λινάρδου

Σε ότι αφορά στην Ειδομένη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Συντονιστικού, δεν υπάρχει ακριβής αριθμός για το πόσοι άνθρωποι περιμένουν να περάσουν τα σύνορα, παρά μόνον εκτιμήσεις.

Αναλυτικά

Τα hotspots (Λέσβος, Σάμος, Χίος, Λέρος, Κως) έχουν δυνατότητα φιλοξενίας από 3.800 έως 5.500 ανθρώπους. Αυτήν την στιγμή φιλοξενούνται 2.713 άτομα. Σύμφωνα με το Συντονιστικό Κέντρο και στα πέντε αυτά hotspots υπάρχει και ιατρική μέριμνα και χώρος φύλαξης ασυνόδευτων ανηλίκων. Ειδικά για τα ασυνόδευτα παιδιά, στα hotspots γίνεται καταγραφή και διαχωρισμός τους και στη συνέχεια οδηγούνται σε δομές φιλοξενίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ).

Σε ότι αφορά στις Ανοιχτές Δομές Φιλοξενίας (Σχιστό, Διαβατά, Α/Δ Καβάλας, Χέρσο Κιλκίς) η κατάσταση περιγράφεται ως εξής: Η δυνατότητα φιλοξενίας ξεκινά από 11.500 έως 25.500 ανθρώπους. Αυτήν την στιγμή φιλοξενούνται 9.357 άνθρωποι στους οποίους -σύμφωνα πάντα με το Συντονιστικό - παρέχεται ιατρική μέριμνα. Σε ότι αφορά στα ασυνόδευτα παιδιά, μόνον στο Σχιστό υπάρχει ειδικός χώρος φιλοξενίας.

Για την Ειδομένη δεν αναφέρονται στοιχεία. Παρά μόνον ότι παρέχεται ιατρική μέριμνα. Εννοείται ότι για τα ασυνόδευτα παιδιά εκεί δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη.

Σε ότι αφορά στον Πειραιά, κατ' εκτίμηση των Συντονιστικού υπάρχουν αυτήν την στιγμή 3.020 άνθρωποι στους οποίους υποστηρίζεται ότι παρέχεται ιατρική μέριμνα.

Στις Δομές Φιλοξενίας οι οποίες υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών, η κατάσταση είναι η εξής:

-Στον Ελαιώνα φιλοξενούνται 690 άνθρωποι (δυναμικότητα σε πλήρη ανάπτυξη 720).

-Στο Ελληνικό (γήπεδο χόκει, baseball, κτήριο αναχωρήσεων βρίσκονται αυτήν την στιγμή 3.765 άνθρωποι.

Δύο είναι το Ξενοδοχεία αυτήν την στιγμή στη χώρα (υπάγονται στην εποπτεία της Ύπατης Αρμοστεία) τα οποίο φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες. Στις Θερμοπύλες φιλοξενούνται 400 άνθρωποι και στα Λουτρά Σμοκόβου στην Καρδίτσα άλλοι 90.

Στα Κέντρα Κράτησης της ΕΛΑΣ βρίσκονται 1.204 άνθρωποι:

-Κόρινθος: 139

-Ταύρος: 115

-Παρανέστι: 113

-Ξάνθη: 160

-Ορεστιάδα: 151

-Αμυγδαλέζα: 154

-Μόρια 1 (Λέσβος): 0

-Σάμος: 272

-Χίος: 0

σ.σ., όχι, οι επίσημες... φωτογραφίες, οι οποίες προέρχονται από το Συντονιστικό Κέντρο, δεν αποκαλύπτουν ανθρώπινες ιστορίες, ούτε μαρτυρούν την σκληρή πραγματικότητα για χιλιάδες πρόσφυγες με τα παιδιά τους που αυτήν την στιγμή βρίσκονται στην Ελλάδα. Είναι επιλεκτικές και κυρίως... από ψηλά. Σκοπός να προβάλλουν την «προσφορά» της χώρας μας στους χιλιάδες ανθρώπους που αυτήν την στιγμή νιώθουν την χώρα μας ως... «φυλακή» στην ελευθερία τους.

Αυτές τις φωτογραφίες μπορείτε να τις «απολαύσετε» στην παραπάνω Gallery του Newsbomb. Οι φωτογραφίες που θα δείτε είναι από Διαβατά, Νέα Καβάλα και Χέρσο.

Από ψηλά πάντα...

Υ.Γ., 'Οχι, η βασική φωτογραφία δεν ανήκει στην επίσημη ενήμερωση που μας παρείχε -αν κι ευχαριστούμε πολύ γι' αυτό- από το Συντονιστικό Κέντρο.

Η βασική φωτογραφία δεν προέρχεται από την «αφ' υψηλού κυβερνητική ενημέρωση», αλλά από την Eurokinissi και την φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη...

Σχετικές ειδήσεις