ΕΛΛΑΔΑ

Προσπάθειες αποσυμφόρησης του Πειραιά - Ξεπερνούν τις 2.500 οι πρόσφυγες στο λιμάνι

Προσπάθειες αποσυμφόρησης του Πειραιά - Ξεπερνούν τις 2.500 οι πρόσφυγες στο λιμάνι

Πούλμαν συγκεντρώνουν πρόσφυγες και μετανάστες από τονΠειραιά και τους μεταφέρουν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας,προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση και ομαλοποίηση της κατάστασης στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Ήδη σήμερα (12/03), τέσσερα πούλμαν μεταφέρουν 200 ανθρώπους στο Βόλο ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες πιθανόν θα αποφασίσουν εντός της ημέρας πόσοι ακόμη και σε ποιους χώρους θα οδηγηθούν.

Παράλληλα, υπάρχει συνεχής προσπάθεια από τις αρμόδιες αρχές για ενημέρωση των προσφύγων, καθώς πολλοί απ' αυτούς αρνούνται να επιβιβαστούν σε πούλμαν. Πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες συνεχίζουν να ζητούν να μεταβούν στην Ειδομένη, ενώ την ίδια ώρα στα κινητά τους δέχονται μηνύματα από άτομα που τους υπόσχονται ότι θα τους περάσουν από τα σύνορα.

Σήμερα Σάββατο, στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι του Πειραιά, φιλοξενούνται περίπου 2.540 μετανάστες και πρόσφυγες, σύμφωνα με νεότερη καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα και μετά την πρωινή άφιξη του πλοίου "Blue Star 1" με 488 μετανάστες και πρόσφυγες.

Αργότερα κατέπλευσε και το "Blue Star Patmos" μεταφέροντας 200 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Χίο, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται από τα Δωδεκάνησα και το «Διαγόρας» με 112 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Ρόδο.

Βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στο λιμάνι του Πειραιά, βρίσκονται εθελοντικές οργανώσεις, οι οποίες παρέχουν σίτιση και βοήθεια στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Παράλληλα, δύο ομάδες από τον ΟΗΕ αλλά και από την ευρωπαϊκή επιτροπή ασύλου, μαζί με μεταφραστές, βρίσκονται στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, προκειμένου να ενημερώνουν τους μετανάστες και πρόσφυγες ποια είναι τα δικαιώματά τους, για το πώς μπορούν να αιτηθούν άσυλο ή σε όσους επιθυμούν να γυρίσουν στις χώρες καταγωγής τους πώς μπορεί να γίνει αυτό. Ακόμη, υπάρχουν και ειδικά έντυπα σε πολλές γλώσσες προκειμένου να μπορούν οι μετανάστες και πρόσφυγες να ενημερωθούν.

Εν τω μεταξύ, το «Χαμόγελο του Παιδιού», που έχει διαθέσει αρκετό δυναμικό αλλά και γιατρούς για ιατρική φροντίδα, έχει αναρτήσει αφίσες με οδηγίες σε διάφορες γλώσσες έξω από τους επιβατικούς σταθμούς, καλώντας τους πρόσφυγες αν έχουν χάσει το παιδί τους να επικοινωνούν δωρεάν στη γραμμή 116000, όλο το 24ωρο από οποιονδήποτε τηλεφωνικό θάλαμο χωρίς τη χρήση κάρτας η κέρματος, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό για εντοπισμό. Στο συγκεκριμένο έντυπο διευκρινίζεται επίσης ότι η ακρόαση σε αυτόν που καλεί σε βοήθεια γίνεται σε οποιαδήποτε γλώσσα χρειαστεί.

Σχετικές ειδήσεις