ΕΛΛΑΔΑ

Καθαρά Δευτέρα 2016: Οι ελληνικές παραδόσεις που κρατούν από γενιά σε γενιά (video)

Καθαρά Δευτέρα 2016: Οι ελληνικές παραδόσεις που κρατούν από γενιά σε γενιά (video)

Σήμερα Καθαρά Δευτέρα να τα καθαρίσουμε όλα!. Να αστράφτουν! Με νερό και στάχτη!

ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΩΧΝΟΥΜΕ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΔΙΚΙΕΣ - ΑΥΤΟ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΟΙ ΛΑΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ - ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΜΕ ΚΑΘΑΡΗ ΨΥΧΗ!

Να απολαύσουμε τα τραγούδια της Ελληνικής παράδοσης: «Τ' ακούτε τι παράγγειλε η Καθαρή Δευτέρα; Πεθαίν΄ ο Κρέος, πέθανε, ψυχομαχάει ο Τύρος, σηκώνει ο Πράσος την ουρά κι ο Κρέμμυδος τα γένεια. Μπαλώστε τα σακούλια σας, τροχίστε τα λεπίδια και στον τρανό τον πλάτανο, να μάσουμε στεκούλια»! Να διώξουμε το κακό!

Καθαρά Δευτέρα ή αλλιώς Κούλουμα από το λατινικό κολούμνα (κολώνα) που συναντά τις ρίζες τους στην παλιά Αθήνα, τότε που οι κάτοικοι της Πόλης γιόρταζαν το τέλος των Αποκριών και την αρχή της Μεγάλης Σαρακοστής στις Στήλες του Ολυμπίου Διός ή από το «κόλουμ» που σημαίνει καθαρός.

Από τον Αχυρένιο Γληγοράκη στη Βόνιτσα, τον Βλάχικο Γάμο στη Θήβα, τους Μουτζούρηδες στη Βιστωνίδα, τον Αγά στη Χίο, η χώρα σήμερα τιμά τις παραδόσεις της με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Στο νησί του Πόρου στον Αργοσαρωνικό, ένα έθιμο που έχει μείνει από τους Υδραίους που ζούσαν στο νησί, επιβάλλει στις γυναίκες να καθαρίζουν όλα τα μαγειρικά σκεύη από το ξεφάντωμα της Αποκριάς με νερό και στάχτη. Λέγεται «ξάρτυσμα». Η Καθαρά Δευτέρα δεν πρέπει να έχει τίποτα στο τραπέζι που να παραπέμπει σε αφθονία. Αλλιώς η Καθαρά Δευτέρα στον Πόρο, αλλά και αλλού, λέγεται «Σκυλοδευτέρα» καθώς σύμφωνα με την παράδοση, τα φαγητά που είχα απομείνει (κυρίως κρέατα, γαλακτοκομικά και τυροκομικά) πετάγονταν στα σκυλιά διότι δεν έπρεπε να φαγωθούν από κανέναν την πρώτη ημέρα της Κάθαρσης (ψυχής και σώματος), την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής.

Ο Βλάχικος Γάμος στη Θήβα

Γενίτσαροι και Μπούλες στη Νάουσα

Στη Γέργερη της Κρήτης «Χόρεψε Κυρά Παπού»

Καθαρά Δευτέρα ή αλλιώς το... τέλος της «ακολασίας»! Οι αθυρόστομοι τιμωρούνται, οι αμαρτωλοί το ίδιο, λαϊκά δικαστήρια στήνονται ανά την χώρα με γλέντι και χορό.

Καθαρά Δευτέρα. Η Μεγάλη Ημέρα της Κάθαρσης.

Αλευρωμουτζουρώματα στο Γαλαξίδι

Στο Πυργί της Χίου

Δείτε ένα μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο από τα καρναβάλια στο Αιγαίο και την Καθαρά Δευτέρα (από το αρχείο της ΕΡΤ)

Καλή Σαρακοστή με Καθαρή Ψυχή!

Σχετικές ειδήσεις