ΕΛΛΑΔΑ

Απόκριες 2016: Χορός, κέφι, χαρά αλλά και πολλή βροχή στις εκδηλώσεις του καρναβαλιού!

Απόκριες 2016: Χορός, κέφι, χαρά αλλά και πολλή βροχή στις εκδηλώσεις του καρναβαλιού!

Ξέφρενοι διονυσιακοί ρυθμοί, κέφι και χαρά, κυριάρχησαν και φέτος στις αποκριάτικες εκδηλώσεις, κόντρα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Περίπου 30.000 καρναβαλιστές, αψηφώντας τη βροχή, συμμετείχαν στη μεγάλη παρέλαση αρμάτων στην Πάτρα, ενώ η τελετή λήξης με το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου θα πραγματοποιηθεί στις 21:00, στο παλιό λιμάνι.

apokries mesa

Σε μία πανδαισία χρωμάτων, ήχων και γλεντιού, χιλιάδες μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στο ξακουστό καρναβάλι της Ξάνθης, το οποίο ολοκληρώνεται με «το κάψιμο του Τζάρου» για να ξορκιστεί το κακό.

Πρόκειται για θρακιώτικο έθιμο με ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια και καίγεται κάτω από τη λάμψη ενός εντυπωσιακού σόου με πυροτεχνήματα, ενώ ακολουθεί ξέφρενο γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Από τα γνωστότερα αποκριάτικα έθιμα, οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες αναβίωσαν και πάλι στη Νάουσα. Πρόκειται για χορευτικό δρώμενο, κατά το οποίο ένα μπουλούκι γενίτσαρων περιφέρεται στους δρόμους της πόλης υπό τους ήχους του νταουλιού και του ζουρνά. Σταδιακά στην πομπή ενσωματώνονται οι μπούλες με τελικό προορισμό το δημαρχείο όπου κορυφώνεται η γιορτή.

Στη Θήβα αναβίωσε, όπως κάθε χρόνο, ο περίφημος βλάχικος γάμος, που αρχίζει την Τσικνοπέμπτη με το προξενιό και κορυφώνεται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς με τον γάμο των δύο νέων, την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων.

Χιλιάδες άτομα κάθε ηλικίας από τα σχολεία και τους φορείς της πόλης αλλά και από άλλες περιοχές συμμετείχαν στο καρναβάλι του Μοσχάτου.

Το απόγευμα στο Ναύπλιο πραγματοποιήθηκε το μεγάλο βενετσιάνικο καρναβάλι, το οποίο ολοκληρώνεται το βράδυ στο λιμάνι με το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου.

Ανάλογες καρναβαλικές εκδηλώσεις και αναβίωση εθίμων οργανώθηκαν σε κάθε γωνιά της χώρας, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώνονται αύριο, Καθαρά Δευτέρα, με τα παραδοσιακά Κούλουμα και το πέταγμα του χαρταετού.

Σχετικές ειδήσεις