ΕΛΛΑΔΑ

Ειδομένη: Νέες σκηνές με κουκέτες τοποθετούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Ειδομένη: Νέες σκηνές με κουκέτες τοποθετούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Τέσσερις μεγάλες σκηνές με κρεβάτια στήνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην Ειδομένη σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, έστω και προσωρινές, σε πρόσφυγες που βρίσκονται, εδώ και μέρες, «κολλημένοι» στις λάσπες ελπίζοντας να ανοίξει ξανά η δίοδος από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - Σκοπίων.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Αντώνης Ρήγας από τους ΓΧΣ, «ενοικιάσθηκε ένα χωράφι δίπλα στον οργανωμένο καταυλισμό προκειμένου να στηθούν οι σκηνές στις οποίες θα μπουν από 80 κουκέτες στην κάθε μία». Μάλιστα νωρίτερα, κατά την επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή στον καταυλισμό, ο κ.Ρήγας του έθεσε και το ζήτημα της αποζημίωσης των αγροτών, τα χωράφια των οποίων έχουν καταληφθεί με σκηνές από πρόσφυγες.

Πάντως η βελτίωση του καιρού ήταν μία αφορμή για τους «εγκλωβισμένους» της Ειδομένης να πλύνουν τα νοτισμένα ρούχα και σκεπάσματά τους από την πολυήμερη βροχόπτωση και να ενισχύσουν εκ νέου, τα πρόχειρα καταλύματά τους, με κομμάτια πλαστικού.

Κατσαρόλες άχνιζαν, σε αυτοσχέδιες εστίες, με το μεσημεριανό φαγητό, ενώ η αναμονή στην ουρά μπροστά από τον χώρο της PRAKSIS, «ανταμείβονταν» με ζεστό φακόρυζο. Μάλιστα, από σήμερα, κάθε μεσημέρι, θα μοιράζονται περισσότερες από 12.000 μερίδες φαγητού που εξασφάλισαν, σε συνεργασία με εταιρίες τροφοδοσίας, οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι κάποιοι από τους πρόσφυγες φαίνεται ότι αρχίζουν να συνειδητοποιούν πώς η ουδέτερη ζώνη θα παραμείνει κλειστή και αναζητούν άλλους τρόπους να φτάσουν στις χώρες προορισμού τους, όπως η ένταξή τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης που προϋποθέτει αίτηση ασύλου. Ήδη, έχουν εκδηλώσει κατά εκατοντάδες ενδιαφέρον, ωστόσο συναντούν δυσκολία να κλείσουν ραντεβού στις υπηρεσίες ασύλου αφού αυτό πρέπει να γίνει μέσω skype κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 9-10 π.μ. και Παρασκευή 9-11 π.μ.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη του κλιμακίου μετεγκατάστασης στην Αθήνα Ζωή Νασίκα, μέσω του skype «προκαταγράφονται και κλείνουν ραντεβού ενώ μπορούν να μεταβούν στην υπηρεσία και να πάρουν ένα δελτίο που αναφέρει ότι έχουν προγραμματισθεί για συνέντευξη και ότι βρίσκονται στη νόμιμη διαδικασία του προγράμματος μετεγκατάστασης».

Σχετικές ειδήσεις