ΕΛΛΑΔΑ

Ξεπέρασαν τις 50.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα - Στα νησιά οι Τούρκοι τοποτηρητές

Ξεπέρασαν τις 50.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα - Στα νησιά οι Τούρκοι τοποτηρητές

Τα νεότερα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα Δευτέρα (21/03) το Συντονιστικό Όργανο για την προσφυγική κρίση κάνουν λόγο για 50.411 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα Τούρκοι τοποτηρητές εγκαταστάθηκαν ήδη στη Χίο.

Αναλυτικότερα, μέχρι τις 8.00 σήμερα το πρωί είχαν καταγραφεί στην Αττική 13.711 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 5.132 βρίσκονται στον Πειραιά και οι 4.287 στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού.

Στη βόρεια Ελλάδα βρίσκονται 28.593 πρόσφυγες, στον καταυλισμό της Ειδομένης έχουν καταγραφεί 13.250 πρόσφυγες και στη κεντρική Ελλάδα 2.569.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου φιλοξενούνται 5.538 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων η πλειονότητα βρίσκεται στη Λέσβο (2.947).

Δείτε ΕΔΩ τις προσφυγικές ροές σήμερα

Νέες αφίξεις σε Πειραιά και Ελευσίνα

Δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία αποβίβασαν σήμερα σε Πειραιά και Ελευσίνα, δύο χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε νωρίς το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» με 582 μετανάστες και πρόσφυγες. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 322 από τη Μυτιλήνη και 260 από τη Χίο. Από αυτούς, περίπου 200, μεταφέρθηκαν με πούλμαν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στη Ριτσώνα και στη Μαλακάσα.

Συνολικά στο λιμάνι του Πειραιά σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από το Λιμενικό Σώμα φιλοξενούνται 4.400 μετανάστες και πρόσφυγες.

Τους πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στον Πειραιά και στο κέντρο φιλοξενίας στο Σχιστό, αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στο πλαίσιο της περιοδείας του έχει οριστεί συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα, καθώς και με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη.

Εν τω μεταξύ, στο λιμάνι της Ελευσίνας κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 1.433 μετανάστες και πρόσφυγες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι μετανάστες και πρόσφυγες θα οδηγηθούν με πούλμαν σε κέντρο προσωρινή φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Λιμενικό Σώμα τουλάχιστον 1.344 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν περισυνελεγεί από την Παρασκευή το πρωί 18/03 έως τη Δευτέρα το πρωί 21/03 σε 26 περιστατικά έρευνες και διάσωσης που έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου και Σάμου.

Τούρκοι τοποτηρητές στα νησιά

Εν τω μεταξύ, το πρωί της Κυριακής, έφτασαν στη Χίο οι έξι πρώτοι Τούρκοι τοποτηρητές, βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη στις Βρυξέλλες, μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

Εντός της ημέρας αναμένονται στη Μυτιλήνη, δεκαοκτώ ακόμα Τούρκοι αστυνομικοί.

Στην Ειδομένη τώρα, ο ΟΣΕ «επιστρατεύει» έξι κλινάμαξες για τους πρόσφυγες, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες στέγασής τους.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΑΙΑΟΣΕ Αθανάσιο Σχίζα, οι κλινάμαξες χωρητικότητας 40 κλινών η καθεμία, ήταν παροπλισμένες εδώ και μία πενταετία.

«Συντηρήθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ) και αναμένονται να καταφθάσουν αύριο στην περιοχή» ανέφερε ο κ.Σχίζας, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία και των τριών εταιριών ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ και ΓΑΙΑΟΣΕ.

«Στόχος μας πάντως είναι να φέρουμε συνολικά 20 βαγόνια στην Ειδομένη» κατέληξε ο κ.Σχίζας.

Ανησυχία προκαλεί ωστόσο η καταγγελία κατά μελών της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έκαναν δύο εργαζόμενοι ΜΚΟ στη Λέσβο.

Σύμφωνα με το emprosnet.gr, τα μέλη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ φέρεται ότι «έσερναν από τα πόδια Πακιστανούς για να φύγουν από το Κέντρο Ταυτοποίησης της Μόριας, να μπουν στα λεωφορεία και να μεταφερθούν στο λιμάνι».

Σχετικές ειδήσεις