ΕΛΛΑΔΑ

Στα άκρα η σύγκρουση κυβέρνησης – ταξί, αγωνία για τους αποκλεισμούς

Στα άκρα η σύγκρουση κυβέρνησης – ταξί, αγωνία για τους αποκλεισμούς
Σήκωσαν μπάρες στα διόδια - αποκλεισμένα και σήμερα λιμάνια και αεροδρόμια...

Στα διόδια των Αφιδνών και της Ελευσίνας μετέβησαν οι ιδιοκτήτες ταξί της Αττικής, όπου σήκωσαν τις μπάρες και επέτρεψαν την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων. Οι αυτοκινητιστές σχεδιάζουν να κατευθυνθούν προς τον Ισθμό της Κορίνθου, για να ενωθούν με τους συναδέλφους τους στην Πελοπόννησο.

Κορυφώνεται η αγωνία για τα κρυφά σχέδια των ιδιοκτητών ταξί που συνεχίζουν για τέταρτη συνεχή μέρα τις κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στην πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.

Ιδιοκτήτες ταξί στο Ηράκλειο Κρήτης απέκλεισαν νωρίς το πρωί το λιμάνι της πόλης, με αποτέλεσμα οι επιβάτες 2 κρουαζιερόπλοιων να αναγκάζονται να περπατούν 500 μέτρα αφού οι απεργοί εμποδίζουν να φορτώσουν τα τουριστικά λεωφορεία.

Έξω από το κτίριο που στεγάζει τις οικονομικές υπηρεσίες των Χανίων παρέταξαν από τις 08.00 το πρωί τα ταξί τους οι αυτοκινητιστές της πόλης.

Οι κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί στην Κέρκυρα, ανάγκασαν κρουαζιερόπλοιο να αλλάξει ρότα και να μην δέσει τελικά στο λιμάνι του νησιού. Οι αυτοκινητιστές έστησαν μπλόκο από νωρίς το πρωί το λιμάνι αποκλείοντας την είσοδο στα τουριστικά λεωφορεία.

Σε κατάληψη της Εφορίας, του ΟΑΕΕ και του ΟΑΕΔ προχώρησαν απο το πρωί οι οδηγοί των ταξί της Σάμου, ο οποίοι συνεχίζουν καθημερινά τις κινητοποιήσεις τους αλλά και τις καταλήψεις σε διάφορα δημόσια κτίρια.

Μετά την άκαρπη συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γ. Ρακούση, οι αυτοκινητιστές αποφάσισαν να σκληρύνουν τη στάση τους και να προχωρήσουν σε πιο δυναμικές, ακτιβιστικές κινητοποιήσεις, για τις οποίες δεν θα ενημερώνουν κανέναν, με σκοπό να αιφνιδιάσουν. Τα πράγματα πλέον γίνονται επικίνδυνα…

«Δεν υπάρχει καμία δεσμευτική απόφαση», δήλωσε από την πλευρά του ο Γιάννης Ραγκούσης σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα Ρέππα για το άνοιγμα του επαγγέλματος των ταξί.

Οι οδηγοί συγκεντρώθηκαν σήμερα στις 07.30 στη Μάρνη όπου καθόρισαν τη στάση τους και την εξέλιξη των δράσεων τους.

Τα χθεσινά επεισόδια

Χθες, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των δύο πλευρών ακολούθησαν επεισόδια έξω από το υπουργείο Μεταφορών, με τους αυτοκινητιστές να επιχειρούν να εισβάλουν στο υπουργείο και να συγκρούονται σώμα με σώμα με δυνάμεις των ΜΑΤ.

Αποκλεισμένα λιμάνια, μπλόκο σε αεροδρόμια, η Δυτική Ελλάδα κομμένη στα δύο, και μπα΄ρες διοδίων σηκωμένες συνέθεταν το σκηνικό που δημιουργήθηκε χθες από τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί σε όλη τη χώρα.

Την απόφαση να αποκλείσουν επ' αόριστον το αεροδρόμιο των Χανίων «Δασκαλογιάννης», πήραν οι ιδιοκτήτες ταξί στα Χανιά.

Ανάλογη εικόνα και στο Ηράκλειο, με τους οδηγούς να προχωρούν στον αποκλεισμό του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης».
Κυκλοφοριακό χάος δημιούργησε στη Θεσσαλονίκη η πορεία των αυτοκινητιστών με τα οχήματά τους στο κέντρο της πόλης.

Στην Αχαΐα οι ιδιοκτήτες ταξί του νομού αλλά και της Αιτωλοακαρνανίας σήκωσαν στις 11.00 το πρωί τις μπάρες στα διόδια της Γέφυρας του Ρίου και στα διόδια επί της εθνικής οδού.

Τα εκδοτήρια στην Αρχαία Ολυμπία απέκλεισαν οι ιδιοκτήτες ταξί στην Ηλεία επιτρέποντας την ελεύθερη είσοδο στο Μουσείο.

Στα Τέμπη από τις 3.10 χθες το απόγευμα, περίπου 250 ιδιοκτήτες ταξί με 120 οχήματα διέκοψαν την κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο ύψος των Τεμπών, κόβοντας την Ελλάδα στα δύο.

Στη Λαμία οι αυτοκινητιστές σήκωσαν τις μπάρες στα διόδια της Αγίας Τριάδας, ενώ πραγματοποίησαν συμβολική κηδεία του ταξί, μπαίνοντας οι ίδιοι μέσα στο φέρετρο.

Εσωκομματικά πυρά κατά Ραγκούση

Αυξάνεται η δυσφορία της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ για τον Γ. Ραγκούση. Συνολικά 21 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν άμεση σύγκλιση διευρυμένου ΚΤΕ Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ προκειμένου «να υπάρξει ενημέρωση για τον προγραμματισμό και τις προθέσεις του υπουργείου όσον αφορά στο ζήτημα των ταξί με δεδομένο όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση η ελληνική οικονομία, ο τουριστικός κλάδος και η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό δέχονται αυτή τη στιγμή ένα πολύ σοβαρό πλήγμα με απρ’όβλεπτές συνέπειες.

Οι βουλευτές που υπογράφουν την επιστολή είναι οι εξής :

Τόνια Αντωνίου, Νίκος Σαλαγιάννης, Νάσος Αλευράς, Χρύσα Αράπογλου, Κώστας Καρτάλης, Σοφία Γιαννακά, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Γιάννης Βούρος, Βασίλης Γερανίδης, Μιχάλης Τζελέπης, Σούλα Μερεντίτη, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Θωμάς Ρομπόπουλος, Θανάσης Παπαγεωργίου, Δημήτρης Λιντζέρης, Μιχάλης Κατρίνης, Δημήτρης Καρύδης, Ευά Καϊλη, Βασίλης Γιουματζίδης, Θανάσης Παπαδόπουλος, Ολγα Ρενταρή – Τέντε.