ΕΛΛΑΔΑ

Λέσβος: Φωνές διαμαρτυρίας από τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες (vid)

Λέσβος: Φωνές διαμαρτυρίας από τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες (vid)

Φωνές διαμαρτυρίας από εγκλωβισμένους μετανάστες και πρόσφυγες στο hot spot της Μόριας, με αφορμή την επίσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ

Τα αυξημένα μέτρα περιφρούρησης λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας στο hot spot της Μόριας, της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χέδερ Χίγκινμποτομ και του αναπληρωτή υπουργού προστασίας του πολίτη Νίκου Τόσκα, προκάλεσαν την αντίδραση ομάδας μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι παραμένουν υπό περιορισμό στη Μόρια σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Περίπου λοιπόν 200 από τους υπό περιορισμό, συγκεντρώθηκαν στο χώρο λίγο πριν από το σημείο καταγραφής των Σύρων προσφύγων και άρχισαν να φωνάζουν ρυθμικά το αίτημα τους για άμεση απελευθέρωση τους «freedom – freedom». Το γεγονός προκάλεσε την εύλογη απορία της Αμερικανίδας υπουργού, η οποία και ενημερώθηκε πως επρόκειτο για ένα μικρής κλίμακας συμβάν που δεν προκαλούσε λόγο ανησυχίας.

Δείτε το βίντεο του astraparis.gr

Ας σημειωθεί ότι προληπτικά, άνδρες της μονάδας αποκατάστασης τάξης είχαν αποκλείσει το χώρο όπου επισκέπτονταν η Αμερικανίδα υπουργός, από τους διαμαρτυρόμενους.

Την ίδια ώρα, στο hot spot όπου παραμένουν σύμφωνα με σημερινά στοιχεία, 1588 μετανάστες και πρόσφυγες, όλα κυλούσαν χωρίς προβλήματα. Οι Πακιστανοί κρατούνται σε χωριστό τμήμα ενώ οι Σύροι και οι υπόλοιποι, έχοντες προσφυγικό προφίλ διαμένουν σε διαφορετικό χώρο, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση ασύλου, όταν θα ξεκινήσει η σχετική διαδικασία.

Η σίτιση των προσφύγων και των μεταναστών (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό) γίνεται από εταιρεία που μειοδότησε σε διαγωνισμό του στρατού - ενώ σε 24ωρη βάση γίνεται διανομή τσαγιού και μπισκότων σε όποιον το ζητήσει.

Σχετικές ειδήσεις