ΕΛΛΑΔΑ

Άδεια από πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σήμερα (29/03) δύο πλοία στον Πειραιά

Άδεια από πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σήμερα (29/03) δύο πλοία στον Πειραιά

Για μια ακόμα ημέρα, οι μεταναστευτικές ροές από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προς το λιμάνι του Πειραιά είναι μηδενικές.

Δύο πλοία κατέπλευσαν σήμερα Τρίτη (29/03) το πρωί στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, τόσο όμως το "Blue star 1" όσο και το «Διαγόρας» δεν μετέφεραν κανέναν μετανάστη και πρόσφυγα.

Στο λιμάνι του Πειραιά σύμφωνα με την τελευταία χθεσινοβραδυνή καταμέτρηση του Λιμενικού Σώματος φιλοξενούνται συνολικά 5.600 πρόσφυγες έναντι 5.467 που ήταν χθες Δευτέρα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εθελοντικών οργανώσεων κάποιοι από τους μετανάστες και πρόσφυγες πρέπει να επέστρεψαν από διάφορα κέντρα φιλοξενίας στο λιμάνι του Πειραιά.

Στους προαύλιους χώρους των επιβατικών σταθμών του ΟΛΠ πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες διαμένουν σε δεκάδες σκηνές, καθώς οι εσωτερικοί χώροι είναι ασφυκτικά γεμάτοι.

Παράλληλα, περισσότεροι από 300 μετανάστες έχουν αποβιβασθεί από τα χαράματα σήμερα στη Λέσβο, γεγονός που αυξάνει κατά πολύ τον αριθμό των υπό περιορισμό διαμενόντων προσφύγων και μεταναστών στο hot spot της Μυτιλήνης, οι οποίοι και περιμένουν την ενεργοποίηση των όσων προβλέπει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας ώστε να υποβάλουν αίτηση ασύλου ή να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.

Χθες πάντως και μέχρι σήμερα τα χαράματα, ήταν μικρός ο αριθμός των όσων έφτασαν στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα, συνολικά στα νησιά αποβιβάσθηκαν 161 άτομα κυρίως Πακιστανοί μετανάστες. Στη Λέσβο χθες αποβιβάσθηκαν 103 άτομα, στη Χίο 58 ενώ στη Σάμο δεν αποβιβάσθηκε κανένας.

Εναπομείναντες με το παλιό καθεστώς καταγραφής, οι οποίοι σταδιακά αναχωρούν για την υπόλοιπη Ελλάδα, είναι 686 στη Μυτιλήνη, 29 στη Χίο και 213 στη Σάμο.

Υπό περιορισμό στα hot spot των τριών νησιών μιας και μπήκαν στην Ελλάδα μετά την 20η Μαρτίου, με στοιχεία χωρίς τις σημερινές πρωινές αφίξεις, παραμένουν: Στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο 1691, στη Χίο 1366 και στη Σάμο 189.

Σχετικές ειδήσεις