ΕΛΛΑΔΑ

Ειδομένη: Επεισόδια προσφύγων με Σκοπιανούς αστυνομικούς σε ελληνικό έδαφος! (video)

Ειδομένη: Επεισόδια προσφύγων με Σκοπιανούς αστυνομικούς σε ελληνικό έδαφος! (video)

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στην Ειδομένη, με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες να βρίσκονται στα όριά τους, την κυβέρνηση να παρακολουθεί ως απλός θεατής, την Ευρώπη να γυρίζει ανάλγητα την πλάτη και τα Σκόπια να …προβαίνουν σε αγριότητες εντός ελληνικού εδάφους.

ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ – ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΟΤΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Με αξιοσημείωτη βραδύτητα αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση στα επεισόδια που διαδραματίστηκαν μεταξύ προσφύγων και αστυνομικών από τα Σκόπια το πρωί της Κυριακής 10 Απριλίου.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας το βράδυ πια.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, πρέσβης Θεοχάρη Λαλάκος, σημείωσε «η χρήση βίας κατ'ουδένα τρόπο συμβάλλει στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις σχετικές προβλέψεις του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου. Κάλεσε, τέλος, τις Αρχές της γειτονικής χώρας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξουν την προσήκουσα υπευθυνότητα, αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα».

Πάντως, σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αρνείται ότι Σκοπιανοί αστυνομικοί πέρασαν σε ελληνικό έδαφος κατά τα επεισόδια.

«Σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε φυσική παραβίαση των βόρειων συνόρων», ανέφεραν πηγές του υπουργείου, σύμφωνα με το Mega

Η ΕΛ.ΑΣ «δείχνει» τους αλληλέγγυους ως υπεύθυνους για τα επεισόδια, που χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα την επίδοση ψηφίσματος από ομάδα προσφύγων.

Σε ανακοίνωσή του πάντως το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έκανε λόγο για …αποτελεσματική πολιτική της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση παλεύει με όλες της τις δυνάμεις στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, σε πολλά ταυτόχρονα μέτωπα, από την Ειδομένη μέχρι τα νησιά. Παρά τις σημαντικές δυσκολίες και ποικίλες αντιξοότητες τις οποίες η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει, έχει παράξει και καθημερινά εξακολουθεί να παράγει αποτελέσματα και, μάλιστα, με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από ότι προέβλεπαν ή ανέμεναν καλόπιστοι και κακόπιστοι, μέσα και έξω από τη χώρα. Όντως υπάρχουν ακόμα κενά, όμως η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι τεράστια και, πολύ σύντομα, η εικόνα του προσφυγικού/μεταναστευτικού στην Ελλάδα θα έχει αλλάξει ριζικά».

Τα επεισόδια μεταξύ προσφύγων και αστυνομικών των Σκοπίων ξέσπασαν το πρωί της Κυριακής 10 Απριλίου.
Τα μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα κατήγγειλαν τραυματισμούς προσφύγων στην Ειδομένη από σφαίρες καουτσούκ.

Από τα επεισόδια μάλιστα σημειώθηκαν και επτά τραυματισμοί.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κλήθηκαν να περιθάλψουν περίπου 300 περιστατικά.

«Τα περισσότερα από τα περιστατικά σχετίζονται με αναπνευστικά προβλήματα, που προκαλεί η χρήση χημικών, αλλά έχουμε και κάποιους τραυματισμούς, που μας δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκαν σφαίρες από καουτσούκ», ανέφερε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο, μέλος των ΓΧΣ.

Νωρίτερα, οι πρόσφυγες είχαν προσπαθήσει να ρίξουν τον φράκτη και να περάσουν στο έδαφος των Σκοπίων. Όταν σε κάποια σημείο το κατάφεραν οι αστυνομικές δυνάμεις των Σκοπίων τους απώθησαν, πίσω προς την ελληνική πλευρά.
Σημειώνεται ότι χθες μοιράστηκε στους πρόσφυγες φυλλάδιο γραμμένο στην αραβική γλώσσα, καλώντας τους να επιχειρήσουν μαζικά να περάσουν τα σύνορα.

Από τις 10 το πρωί της Κυριακής 10 Απριλίου, εκατοντάδες πρόσφυγες άρχισαν να συγκεντρώνονται στη σιδηροδρομική γραμμή, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- Σκοπίων. Η ένταση ξεκίνησε γύρω στις 11.30 το πρωί, όταν πενταμελής αντιπροσωπεία τους κινήθηκε προς τον φράκτη, στην πλευρά των Σκοπίων και επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αστυνομικές αρχές της γειτονικής χώρας, προκειμένου να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη, εξωτερικά των σιδηροδρομικών γραμμών και ακολούθησε διαμαρτυρία, ενώ από την πλευρά της αστυνομικών αρχών των Σκοπίων ξεκίνησε η ρίψη δακρυγόνων.

«Δικαιολογημένη η βία προς τους πρόσφυγες στην Ειδομένη» ανακοίνωσαν τα Σκόπια

«Τρεις ομάδες μεταναστών, αποτελούμενες από 500 έως 700 άτομα, τα οποία βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης, προσπάθησαν σήμερα να περάσουν παράνομα και με τη βία στο έδαφος των Σκοπίων», ανέφερε αρμόδιος παράγοντας από το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων των Σκοπίων.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, οι πρόσφυγες και μετανάστες προσπάθησαν να εισέλθουν στα Σκόπια από τρία διαφορετικά σημεία, προκαλώντας φθορές στον προστατευτικό φράχτη.

Από το υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία) ανέφεραν ότι ομάδες προσφύγων και μεταναστών από τον καταυλισμό της Ειδομένης προσπάθησαν να κόψουν ορισμένα σημεία του αγκαθωτού φράχτη και έριξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων των Σκοπίων, οι οποίες χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να τους απωθήσουν.

Από το απόγευμα της Κυριακής η κατάσταση άρχισε μα βαίνει προς εκτόνωση.

Σύμφωνα με τον εκτελούντα χρέη διοικητή του νοσοκομείου Κιλκίς Αιμίλιο Σάτσογλου, οι τρεις από τους επτά τραυματίες έχουν ήδη επιστρέψει στον καταυλισμό ενώ και η κατάσταση των υπολοίπων δεν εμπνέει ανησυχία.

Η βροχή που άρχισε να πέφτει φαίνεται πως λειτούργησε «πυροσβεστικά», με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από το σημείο του φράχτη, απ' όπου ξεκίνησαν το πρωί τα επεισόδια.

Ωστόσο, η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική από την εκτεταμένη, συνεχή χρήση δακρυγόνων από τους σκοπιανούς αστυνομικούς , με αποτέλεσμα, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, νεαρός πρόσφυγας από το βόρειο Ιράκ, «να μην μπορούμε να μείνουμε ούτε μέσα στη σκηνή».

eidomenh 13

Σχετικές ειδήσεις