ΕΛΛΑΔΑ

Δεν έχει προηγούμενο: Οδηγός λεωφορείου κατέβασε τυφλή γυναίκα λόγω του σκύλου-οδηγού της (pic)

Δεν έχει προηγούμενο: Οδηγός λεωφορείου κατέβασε τυφλή γυναίκα λόγω του σκύλου-οδηγού της (pic)

Το θράσος του οδηγού ξεπέρασε κάθε όριο αφού όχι μόνο κατέβασε τη γυναίκα από το λεωφορείο, αλλά κάλεσε και την αστυνομία!

Το απίστευτο περιστατικό έγινε τη Δευτέρα (9/5), όταν τυφλή γυναίκα επιβιβάστηκε μαζί με το σκύλο-οδηγό της σε αστικό λεωφορείο, με τον οδηγό να απαιτεί να κατέβει.

Η Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου είναι ιδρύτρια του σχολής σκύλων – οδηγών τυφλών «Λαρα» και μπήκε στο λεωφορείο με τη Μέη. Ο οδηγός αρχικά δεν αντέδρασε στη συνέχεια όμως για ανεξήγητο λόγο ενοχλήθηκε.

Οι επιβάτες του λεωφορείου αντέδρασαν στην απόφαση του οδηγού, όμως εκείνος δεν άκουσε κανέναν (ούτε και την νομοθεσία) και κάλεσε την αστυνομία. Μάλιστα όπως ανέφερε η κ. Γκέρτσου στον ANT1, στο σημείο έφτασαν 9 αστυνομικοί και όλοι κατέληξαν στο αστυνομικό τμήμα στο Χαλάνδρι.

Η ίδια όπως αναφέρει στο προφίλ της στο facebook άρχισε να δέχεται τηλεφωνήματα από συνδικαλιστές του ΟΑΣΑ που επιχειρούσαν να δικαιολογήσουν τον συνάδελφό τους. Της έλεγαν μάλιστα ότι ο οδηγός έχει παιδιά.

Στον οδηγό επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο και όπως αναφέρεται θα παραπεμφθεί στο πειθαρχικό.

Τι ορίζει η νομοθεσία

Από τις 3 Αυγούστου του 2010 ισχύει ο νόμος 3668/2010, που στο άρθρο 16, παρ.7 αναφέρει ότι επιτρέπεται σε ΟΛΑ ΤΑ Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθώς και σε ΟΛΟΥΣ τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους η είσοδος σκύλων οδηγών τυφλών ατόμων.

Μάλιστα υπάρχει και σχετική εγκύκλιος που εκδόθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2014 από το Υπουργείο Υγείας στην οποία ξεκάθαρα αναφέρεται ότι «Οι αναφερόμενες κατηγορίες ζώων θεωρούνται ως ισότιμοι με τους πολίτες που εξυπηρετούν και για αυτό το σκοπό προστατεύονται από τις διατάξεις της Πολιτείας» και «επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας για τυφλά άτομα και άλλα άτομα με αναπηρίες, σε αίθουσες πελατών των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών».