ΕΛΛΑΔΑ

Δημοτικοί παιδικοί σταθμοί: το πιο σύντομο ανέκδοτο

Δημοτικοί παιδικοί σταθμοί: το πιο σύντομο ανέκδοτο
Ο θεσμός της προσχολικής αγωγής κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα...

Ο θεσμός της προσχολικής αγωγής κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα, λόγω των τεράστιων περικοπών των κονδυλίων του υπουργείου Εσωτερικών προς του Δήμους, αλλά και της έλλειψης σε προσωπικό. Σε μία εποχή μάλιστα που η οικονομική κρίση έχει «γονατίσει» τη μέση οικογένεια, η λύση του δημοτικού παιδικού σταθμού, που θα έδινε μια ανάσα στον οικογενειακό προϋπολογισμό φαντάζει άπιαστο όνειρο.

Στο Δήμο της Αθήνας τέσσερις σταθμοί θα κλείσουν, ενώ στους περισσότερους Δήμους της Αττικής τα προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού έχουν φέρει σε απόγνωση Δημάρχους και γονείς. Όταν μάλιστα το 52% των εργαζομένων στους 2.400 βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας είναι συμβασιούχοι, είναι εύκολα αντιληπτό ότι λόγω Μεσοπρόθεσμου, οι προσλήψεις αυτές θα παγώσουν.

«Επιτέλους, δεν είναι όλα τα πράγματα αριθμοί, υπάρχουν κοινωνικές ανάγκες, υπάρχουν άνθρωποι. Πρέπει να βάλουμε μπροστά την κοινωνία και όχι τις τράπεζες και την οικονομία» δηλώνει στο newsbomb.gr ο Δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης και τονίζει «Οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης περικόπτονται δραματικά. Αυτό συνεπάγεται περικοπές στην κοινωνική πολιτική, τις πολιτιστικές δράσεις, τις δράσεις για την οικογένεια και τον πολίτη. Βρισκόμαστε σε απόγνωση και προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ, προς όφελος της λαϊκής οικογένειας, που βάλλεται από παντού».

Στο Δήμο Περιστερίου λειτουργούν μέχρι τώρα 20 παιδικοί σταθμοί. Ωστόσο, όπως αναφέρει στο newsbomb.gr η Πρόεδρος του Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής Αθλητισμού και Πρόνοιας κ. Ξένη Κορόγιαννη, υπάρχει κίνδυνος να μη λειτουργήσουν από του χρόνου όλοι, εάν δεν στελεχωθούν από το απαραίτητο προσωπικό. «Έχουμε ζητήσει την πρόσληψη 45 ατόμων με σύμβαση ορισμένου χρόνου και μας έχουν εγκρίνει 23. Έχουν γίνει δύο διαγωνισμοί ΑΣΕΠ για μόνιμο προσωπικό , έχουν βγει τα αποτελέσματα, ωστόσο, έχουν παγώσει οι προσλήψεις και δεν μπορούμε να πάρουμε κανέναν. Ελπίζω φέτος να μην αναγκαστούμε να δεχθούμε λιγότερα παιδάκια».

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις δύο καινούριων παιδικών σταθμών, στο Δήμο Βύρωνα και στον Δήμο Αχαρνών, στους Θρακομακεδόνες, όπου υπάρχουν δύο πλήρως εξοπλισμένοι σταθμοί, οι οποίοι κινδυνεύουν να μη λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο, λόγω της έλλειψης προσωπικού. Το υπουργείο Εσωτερικών ακόμη δεν έχει απαντήσει στο αίτημά τους για πρόσληψη, έστω συμβασιούχων.

Προσλήψεις περιμένουν και στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου. Ο Δήμαρχος κ. Σωτήρης Χατζηδάκης αναφέρει στο newsbomb.gr «Ο Δήμος έχει την οικονομική δυνατότητα να λειτουργήσει τους παιδικούς σταθμούς και εκείνο που ζητάμε μόνον από την Κυβέρνηση είναι να μας επιτρέπει να παίρνουμε συμβασιούχους νηπιαγωγούς, προκειμένου να τους λειτουργήσουμε».

Στο Δήμο Π. Φαλήρου οι αιτήσεις έχουν φτάσει τις 705, ωστόσο, λογω έλλειψης προσωπικού 140 παιδάκια κινδυνεύουν να μείνουν εκτός.