ΕΛΛΑΔΑ

Στο Υπερταμείο περνούν οι Τάφοι των Βενιζέλων!

Στο Υπερταμείο περνούν οι Τάφοι των Βενιζέλων!

Στο νέο Υπερταμείο, που θα αξιοποιεί τα ακίνητα του Δημοσίου, περνούν τυπικά και οι Τάφοι των Βενιζέλων, στα Χανιά, έπειτα από την τροπολογία που κατατέθηκε την Πέμπτη (02/06)στη Βουλή, σχετικά με τα ακίνητα του Ε.Ο.Τ.,παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών ότι το εθνικό μνημείο θα περιέλθει στην τοπική κοινωνία.

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΑ ΠΕΡΙΕΛΘΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΝΙΩΝ

Σύμφωνα, μάλιστα, με τοπικά ΜΜΕ, η παραχώρηση έχει συμφωνηθεί, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα η μετεγγραφή του ακινήτου.

Δεν έχουν τέλος οι υπερήφανες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ... που ξεπουλά και το ιστορικό μνημείο των Τάφων του Βενιζέλων.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την τροπολογία που κατέθεσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ (το λεγόμενο Υπερταμείο) και τα τουριστικά ακίνητα, κυριότητας Ε.Ο.Τ. -τα οποία ούτως ή άλλως εκμεταλλεύεται η ΕΤΑΔ ως έχουσα την επικαρπία αυτών έτσι ώστε όλα τα προσφερόμενα προς αξιοποίηση ακίνητα να τελούν υπό ενιαίο καθεστώς.

Ως περιουσία του Ε.Ο.Τ. στα Χανιά ορίζεται η περιοχή των Τάφων των Βενιζέλων, καθώς, αν και είχε ανακοινωθεί η παραχώρησή τους στο Δήμο Χανίων, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η μετεγγραφή των ακινήτων. Αντίθετα «γλύτωσαν» οι Άγιοι Απόστολοι και η πισίνα του «Ξενία», καθώς σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, στις περιπτώσεις αυτές έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Δήμαρχος Χανίων: Οι Τάφοι δεν θα αποτελέσουν «εμπόρευμα» του νέου ταμείου

Σε δηλώσεις του, πάντως, στο Flashnews.gr, ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας εμφανίστηκε κατηγορηματικός για το θέμα, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως οι Τάφοι των Βενιζέλων ανήκουν στο Δήμο Χανίων και δεν μπορεί να αποτελέσουν «εμπόρευμα» του νέου ταμείου.

Σύμφωνα με το δήμαρχο, για το ιστορικής σημασίας ακίνητο, υπάρχουν πέντε κτηματολογικά αποσπάσματα (ΚΑΕΔ) που παραχωρούν τους Τάφους των Βενιζέλων στο δήμο Χανίων, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα ένα τμήμα που δεν έχει μεταγραφεί. Ίσως αυτό το κομμάτι, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, πέρασε στο ΕΤΑΔ κάτι όμως που ο δήμος δεν πρόκειται να επιτρέψει να συμβεί.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Χανίων: «Σήμερα πήρα την απάντηση ότι υπάρχουν καταγεγραμμένα 5 κτηματολογικά αποσπάσματα (KAEK) που αφορούν το ακίνητο. Υπάρχει εκκρεμότητα σε σχέση με το τοπογραφικό του χώρου και την τακτοποίηση των τοπογραφικών. Πιθανόν να υπάρχει τμήμα που να μην έχει καταγραφεί στο Δήμο Χανίων. Φαίνεται ότι υπάρχει μια παλιά εκκρεμότητα. Προφανώς θα πρόκειται για μια γραφειοκρατική διαδικασία κατά την οποία δεν μπόρεσαν να ξεχωρίσουν κάποια πράγματα και πιθανόν να υπάρχει τμήμα που δεν έχει μεταγραφεί».

Ο κ. Βάμβουκας πρόσθεσε σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο δήμος να μείνει άπραγος σε μια δυσμενή εξέλιξη για την παραχώρηση του ακινήτου.

«Αν ισχύει η πληροφορία ότι αυτό μεταφέρεται στο ΕΤΑΔ, ο δήμος θα ενεργήσει ώστε αυτό να αποτραπεί. Οι τάφοι των Βενιζέλων δεν μπορούν να είναι εμπόρευμα», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις