ΕΛΛΑΔΑ

Τσιφλίκι αναρχικών το ΑΠΘ με την ανοχή της κυβέρνησης

Τσιφλίκι αναρχικών το ΑΠΘ με την ανοχή της κυβέρνησης

Σε κέντρο ανομίας έχει μετατραπεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου αναρχικοί από όλη την Ευρώπη, «αλληλέγγυοι» αλλά και πρόσφυγες και μετανάστες έχουν κατασκηνώσει στον προαύλιο χώρο.

Εικόνες ντροπής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Τα έκαναν «γυαλιά καρφιά» και στο Δημαρχείο της πόλης – Θεατές της κατάστασης Μαξίμου, Φίλης και Τόσκας

Η κατασκήνωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 10ήμερου φεστιβάλ από την οργάνωση "No Border". Ωστόσο φαίνεται πως η κατάσταση δείχνει να μονιμοποιείται καθώς οι κατασκηνωτές δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αποχωρήσουν από τους χώρους του Πανεπιστήμιου, ενώ έχουν παρατηρηθεί ζημιές ακόμα και σε αίθουσες διδασκαλίας.

Οι πόρτες σε κάποιους ορόφους είναι σπασμένες, οι τοίχοι εντός τους πανεπιστημίου είναι λερωμένοι με συνθήματα, ενώ σύμφωνα με τους καθηγητές του Ιδρύματος δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για τις υλικές ζημιές που έχει υποστεί το κτίριο της Νομικής, όπου παρατηρείται και η μεγαλύτερη δραστηριότητα, καθώς οι «αλληλέγγυοι» που διοργανώνουν το 10ήμερο φεστιβάλ δεν επιτρέπουν την είσοδο φοιτητών και εκπαιδευτικών εντός των αιθουσών.

Την εικόνα συμπληρώνουν καζάνια που έχουν τοποθετήσει οι καταληψίες για να μαγειρεύουν. Ένα μεγάλο μέρος των χώρων στάθμευσης έχει καταληφθεί, με τους «αλληλέγγυους» να έχουν κλείσει με το «έτσι θέλω» όλες τις κεντρικές εισόδους των κτιρίων προς το κεντρικό πάρκο του ΑΠΘ.

Κάθε μέρα, οι χώροι του Πανεπιστημίου όπου στεγάζεται η Νομική και η Φιλοσοφική γεμίζουν από μετανάστες οι οποίοι μεταφέρονται από τα κέντρα φιλοξενίας στους χώρους του Πανεπιστημίου και παραμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, για να αποχωρήσουν αργά το βράδυ. Περίπου 200 σκηνές και γύρω στα 400 άτομα έχουν ήδη εγκατασταθεί στο χώρο, χωρίς να υπολογίζεται ο αριθμός των μεταναστών που μεταφέρονται κάθε μέρα.

Καταστροφές και στο Δημαρχείο

Το μεσημέρι της Πέμπτης μια ομάδα 150 αναρχικών εισέβαλε στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης και προξένησε σοβαρές ζημιές στο γραφείο εργασίας, το κέντρο πληροφόρησης νέων Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης καθώς και τα γραφεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, τα οποία στεγάζονται στο κτήριο.

Οι δράστες αφού έριξαν στο πάτωμα υπολογιστές και μηχανήματα, έγραψαν συνθήματα στους τοίχους όπως, «Νo Border, Open the borders, blood on your hands», ενώ πέταξαν και μπουκάλια με μπογιές.

Το πρωί οι αναρχικοί πραγματοποίησαν επίσης μηχανοκίνητη πορεία από το Αριστοτέλειο προς κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, ενώ για τις 18.00 είναι προγραμματισμένη πορεία στο κέντρο της πόλης.

1

Θεατής η κυβέρνηση

Το ΑΠΘ έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε ένα απέραντο... κοινόβιο, όπου δεκάδες αναρχικοί και αλληλέγγυοι στους μετανάστες έχουν μετατρέψει σε τσιφλίκι τους ένα από τα σπουδαιότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ευρώπης.

Καθηγητές φοβούνται να πάνε στη δουλειά τους, φοιτητές τρέμουν να κυκλοφορήσουν στους χώρους του πανεπιστημίου, ενώ η αστυνόμευση είναι μόνο περιμετρικά του πανεπιστημιακού χώρου.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί απλά τα γεγονότα και μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει καμία θέση για όσα συμβαίνουν στο ΑΠΘ.

Τι έχει να πει ο υπουργός Παιδείας κ. Φίλης για αυτή την κατάσταση; Επικροτεί τα όσα συμβαίνουν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης;

Τι έχει να πει ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Τόσκας; Πώς είναι δυνατόν να επιτρέπει σε αντιεξουσιαστές και «αλληλέγγυους» να κάνουν «γυαλιά καρφιά» το δημαρχείο και το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Γιατί δεν έχουν προχωρήσει σε καμία προσαγωγή για τις ζημιές; Γιατί επιτρέπουν να εδραιώνεται το καθεστώς ανομίας;

Σχετικές ειδήσεις