ΕΛΛΑΔΑ

Σε κλίμα θλίψης και οδύνης το τελευταίο «αντίο» στον Χαράλαμπο Μπούρα

Σε κλίμα θλίψης και οδύνης το τελευταίο «αντίο» στον Χαράλαμπο Μπούρα

Κηδεύτηκε σήμερα ο Χαράλαμπος Μπούρας, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και πρόεδρος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης τελέστηκε σήμερα το μεσημέρι η κηδεία του Χαράλαμπου Μπούρα, ομότιμου καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, προέδρου της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως και πρώην Γενικού Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Στην κηδεία παραβρέθηκαν συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες του εκλιπόντος - οι περισσότεροι από την επιστημονική και αρχαιολογική κοινότητα - επίσης ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, καθώς και η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Βλαζάκη, η οποία, μεταξύ πολλών άλλων, εκφώνησε επικήδειο λόγο. «Ο Χ. Μπούρας υπήρξε δημόσιος λειτουργός με την κυριολεκτική σημασία του όρου. Έθεσε εαυτόν, με υποδειγματική ανιδιοτέλεια, στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου, πιστεύοντας ακράδαντα ότι τα μνημεία αποτελούν πρωτίστως κοινωνικά αγαθά και ότι η διάσωση, ορθή αποκατάσταση και ανάδειξή τους επιτάσσονται για την ωφέλεια του κοινωνικού συνόλου», δήλωσε η γ.γ.

«Ήταν ο καθηγητής μας, όχι μόνο στο Πολυτεχνείο, στο μάθημα της ιστορίας της Αρχιτεκτονικής, αλλά και στην καθημερινή μας πρακτική, "παραδίδοντας" μαθήματα για τον τρόπο που οφείλουμε να προστατεύουμε τα μνημεία, αλλά το πιο σημαντικό, για το πώς πρέπει να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον. Ο κόσμος της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) σήμερα πενθεί. Έχασε τον εμπνευστή του δάσκαλο, που όπως οφείλει να είναι κάθε δάσκαλος ήταν αυστηρός και απαιτητικός, δίκαιος δε, και πάντα πρόθυμος να συμβουλεύσει», δήλωσε, από την πλευρά της, η διευθύντρια της ΥΣΜΑ, Βασιλική Ελευθερίου.

«Η συσσωρευμένη σοφία και η μακρόχρονη πείρα του συνέβαλαν ουσιαστικά στην επίλυση μικρών και μεγάλων προβλημάτων του Μουσείου, αλλά και στη βελτίωση του σχεδιασμού των δραστηριοτήτων του», ανέφερε ο Δημήτρης Παντερμαλής, πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, του οποίου ο Χ. Μπούρας υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΔΣ. «Στην Ακρόπολη, πάνω στα μνημεία της, θα παραμένει ανεξίτηλη η σφραγίδα της σοφίας του, όπως θα παραμένουν ζωντανά και τα σημάδια αφοσίωσής του. Το ίδιο ισχύει και για το Μουσείο Μπενάκη, για το ΔΣ και τους συνεργάτες του, κυρίως όμως για το αρχείο της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής, ένα αποκλειστικά δικό του έργο», είπε ο ακαδημαϊκός Άγγελος Δεληβοριάς, πρώην πρόεδρος του Μουσείου Μπενάκη.

Σχετικές ειδήσεις