ΕΛΛΑΔΑ

Ερημοποίηση και ξηρασία απειλούν το Λασίθι

Ερημοποίηση και ξηρασία απειλούν το Λασίθι

Λιγότερες σε ποσοστό 70%, σε σύγκριση με την τελευταία πενταετία, είναι οι βροχοπτώσεις στην Κρήτη, από τον Σεπτέμβριο του 2015 ως τον Μάρτιο του 2016, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ανατολή», είναι η επιβεβαίωση της δραματικής διαπίστωσης που κάνουν εμπειρικά αγρότες - παραγωγοί σε όλους τους τομείς του πρωτογενούς τομέα στο νησί.

Ακόμη πιο οξύ εκδηλώνεται το πρόβλημα στο Νομό Λασιθίου, που είναι εξάλλου και ο πιο ξηροθερμικός νομός της Κρήτης.
Η απουσία βροχοπτώσεων τον περασμένο χειμώνα και την άνοιξη, οι επικρατούσες, σταθερά υψηλές θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού, έχουν μετατρέψει την ύπαιθρο σε πραγματική... έρημο.

Το επιβεβαιώνουν με μαρτυρίες τους οι αγρότες, που παρατηρούν προσεκτικά τα «σημάδια» της φύσης, τα οποία αποτελούν και τους ασφαλέστερους εμπειρικούς δείκτες για τις μεταβολές στο κλίμα και τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον. Και δεν κρύβουν την έντονη ανησυχία τους...

Η εξελισσόμενη μεγάλη ανομβρία έχει προκαλέσει σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες μεγάλο πρόβλημα, πάλι, φέτος, στην καλλιέργεια της ελιάς, που απ’ ό,τι φαίνεται, θα καταβυθίσει και πάλι την παραγόμενη ποσότητα ελαιολάδου, με ό,τι επιφέρει αυτό στο αγροτικό εισόδημα και κατ’ επέκταση συνολικά στην τοπική οικονομία.

Δεν είναι τυχαίο, που οι πρώτες εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λασιθίου θέλουν την παραγωγή της ελαιοκομικής περιόδου 2016-2017 μειωμένη κατά 40- 50% σε σύγκριση με εκείνη της προηγούμενης χρονιάς.
Δηλαδή από τους 17.000 της περασμένης περιόδου, η παραγωγή αναμένεται ότι θα μειωθεί στους 9 - 12.000 τόνους.

Σχετικές ειδήσεις