ΕΛΛΑΔΑ

Η κακοκαιρία χτύπησε ξανά τη δυτική Ελλάδα - Χωρίς ρεύμα η Ζάκυνθος, μεγάλες ζημιές στην Ηλεία

Η κακοκαιρία χτύπησε ξανά τη δυτική Ελλάδα - Χωρίς ρεύμα η Ζάκυνθος, μεγάλες ζημιές στην Ηλεία

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΤΑΠΛΑΚΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΔΕΝΤΡΑ - ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ - ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ

Στη Ζάκυνθο λίγα λεπτά έντονης βροχόπτωσης και θυελλωδών ανέμων ήταν αρκετά για να δημιουργήσουν εικόνες βιβλικής καταστροφής.

zakinthos

Το σκηνικό αποτελούνταν από πτώσεις δέντρων που πλάκωσαν σταθμευμένα αυτοκίνητα, εκατοντάδες κλήσεις στην πυροσβεστική υπηρεσία για απάντληση υδάτων από υπόγεια και ισόγεια καταστήματα, δρόμους γεμάτους νερό και λάσπη μέσα από τους οποίους προσπαθούσαν ΙΧ και πεζοί να βρουν ένα σημείο ασφάλειας.

zakinthos3

Αρκετοί ήταν και οι κεραυνοί που έπεσαν μέσα στη πόλη με αποτέλεσμα να διαλύσουν στην κυριολεξία ολόκληρες ξύλινες κατασκευές.

zakinthos6

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τις 14.00 το μεσημέρι το μεγαλύτερο μέρος του νησιού παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας τα 2/3 των μετασχηματιστών του δικτύου της ΔΕΗ.

Για την απίστευτη «θεομηνία» που έπληξε την Ζάκυνθο, μίλησε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου, Νίκος Τσίπηρας, ο οποίος ανέφερε ότι «η αντίδραση ήταν άμεση, όλες οι υπηρεσίες από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στα σημεία του νησιού που δημιουργήθηκε πρόβλημα, μαζί με την πυροσβεστική υπηρεσία και την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου», ενώ όσον αφορά τις ζημιές που έγιναν ο κ. Τσίπηρας επεσήμανε πως «οι ζημιές περιορίστηκαν στο ελάχιστο και δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές».

«Στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη παρουσιάστηκε το μεγαλύτερο πρόβλημα όταν δέντρα έπεσαν και πλάκωσαν παρκαρισμένα αυτοκίνητα ενώ σε γειτονικό μαγαζί ο δυνατός αέρας ξήλωσε την σκεπή» ανέφερε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου και ακολούθως επεσήμανε ότι «τα μηχανήματα του Δήμου, χρειάστηκε να επέμβουν στις περιοχές Τσιλιβή, Λαγανά, Αργάσι για να απομακρύνουν δέντρα που είχαν κλείσει τους δρόμους».

Ανεμοστρόβιλοι «σάρωσαν» το Βαρθολομιό

Ανεμοστρόβιλοι έπληξαν περιοχές στο νομό Ηλείας, όπως το Βαρθολομιό με τις εικόνες πραγματικά να συγκλονίζουν από τη μανία της φύσης.

1

Προβλήματα σε αρκετές περιοχές της βόρειας Ηλείας προκάλεσαν οι δυνατοί άνεμοι, που έπληξαν νωρίτερα την περιοχή.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν γίνει περισσότερες από 50 κλήσεις για κοπές δένδρων στην ευρύτερη περιοχή των Λεχαινών, της Γαστούνης, του Βαρθολομιού κ.α.

2

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ισχυροί άνεμοι έχουν προκαλέσει προβλήματα στο δίκτυο της ηλεκτροδότησης και σε αγροτικές καλλιέργειες.

Συνεργεία των δήμων και της περιφέρειας βρίσκονται στις περιοχές που προκάλεσαν ζημιές οι ισχυροί άνεμοι, με σκοπό να παράσχουν βοήθεια, αλλά και να κάνουν μία πρώτη καταγραφή.

Επίσης, υπάρχουν αναφορές για πτώσεις δένδρων και στύλων ρεύματος, σε περιοχές της δυτικής Αχαΐας και συγκεκριμένα στην κοινότητα Λάππα.

3

Όπως ανάφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Πηνείου Αλέξης Καστρινός, τα σοβαρότερα προβλήματα καταγράφονται στην περιοχή του Βαρθολομιού, προσθέτοντας πως όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών, τότε θα φανεί το πραγματικό, όπως είπε, μέγεθος της καταστροφής. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ένα δέντρο έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο και ήταν ευτύχημα πως εκείνη την ώρα δεν βρισκόταν κάποιος μέσα».

Ακόμη τόνισε ότι, «ο δήμος έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό και για αυτό θα κατατεθεί αίτημα ώστε να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Ζημίες υπάρχουν και στον γειτονικό δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης και όπως είπε ο δήμαρχος Ναμπίλ - Ιωσήφ Μοράντ οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν πτώσεις πολλών δέντρων, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημίες σε εγκαταστάσεις θερμοκηπίων και σε καλλιέργειες καλαμποκιού. Επίσης, όπως είπε, δέντρα έπεσαν και μέσα στον χώρο φιλοξενίας προσφύγων στην Μυρσίνη, χωρίς όμως να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στις εγκαταστάσεις, ή να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Και στους δύο δήμους, λόγω των ισχυρών ανέμων, έπεσαν πολλές κολώνες της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να υπάρξει διακοπή ηλεκτροδότησης. Όμως, συνεργεία της ΔΕΗ που έφθασαν στις πληγείσες περιοχές ξεκίνησαν αμέσως τις εργασίες, για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, δήλωσε πως «πρώτο μέλημά μας ήταν να αποκατασταθούν οι βλάβες στην ηλεκτροδότηση, καθώς και η αποκατάσταση της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο, αφού οι πτώσεις δέντρων είχαν κλείσει αρκετούς επαρχιακούς δρόμους».

Επίσης πρόσθεσε ότι συνεργεία της περιφέρειας, αλλά και των δήμων, εργάζονται συνεχώς για την αποκατάσταση των ζημιών, κάτι που θα συνεχίσουν και αύριο.

Τέλος σημειώνεται ότι βρίσκεται σε ισχύ έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι οι ακόλουθες:

1. Σήμερα Πέμπτη (08-09-2016) και μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής (09-09-2016) τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά, η δυτική Πελοπόννησος (κυρίως τα βόρεια τμήματα), η δυτική και κεντρική Μακεδονία και πιθανώς η Θεσσαλία.

2. Το Σάββατο (10-09-2016) και την Κυριακή (11-09-2016) με μειωμένη γενικά ένταση κυρίως τις απογευματινές ώρες τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η Στερεά, η δυτική και κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλία.

Δείτε ΕΔΩ την πρόγνωση του καιρού για τον υπόλοιπο Σεπτέμβρη από τον Σάκη Αρναούτογλου

Πηγή: patrisnews.gr, imerazante.gr

Σχετικές ειδήσεις