ΕΛΛΑΔΑ

Καίγεται η Θάσος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί - Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν χωριά

Καίγεται η Θάσος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί - Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν χωριά

Μαίνεται για δεύτερη συνεχή μέρα ο πύρινος εφιάλτης στο πανέμορφο νησί της Θάσου, με τις φλόγες να έχουν κυριολεκτικά τυλίξει το μισό νησί

ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ - ΔΥΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ - ΑΝΙΣΗ ΜΑΧΗ ΣΕ 3 ΜΕΤΩΠΑ - ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κυρίχθηκε η Θάσος λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς που κατακαίει το νησί.

Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεκτη από το πρωί του Σαββάτου (10/09) όταν και έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες φλόγες μετά από πτώση κεραυνών.

thasos5

Όπως δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος «η φωτιά είναι εκτεταμένη, έχει διασπαστεί σε πάρα πολλά μέτωπα και δυστυχώς σε δύο περιοχές έχουμε καμένα σπίτια. Όλο το βράδυ υπήρξε μία διαχείριση ώστε να μην μπορέσει να επεκταθεί, να μην μπορέσει να ξεπεράσει κάποια όρια η φωτιά και σε ένα μεγάλο βαθμό αυτό επιτεύχθηκε», πρόσθεσε.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει ενισχύσει από νωρίς το πρωί της Κυριακής τις δυνάμεις της, και στη Θάσο επιχειρούν πλέον 170 πυροσβέστες με 73 οχήματα, 53 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 15 εθελοντές, 36 στρατιώτες, 11 οχήματα ΟΤΑ, 9 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα.

thasos1

Συγκρατημένη αισιοδοξία προκαλεί το γεγονός ότι οι πολύ ισχυροί άνεμοι που έπνεαν χθες και ενίσχυσαν το καταστροφικό έργο της φωτιάς, σήμερα έχουν πέσει λίγο. Επίσης, κατά διαστήματα ψιλοβρέχει γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στο δύσκολο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ο πύρινος εφιάλτης απειλεί το πρωί της Κυριακής, τα χωριά Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι και τον Θεολόγο.

Πολλά είναι τα σπίτια που έχουν καεί τόσο στον παραδοσιακό οικισμό Καζαβίτι όσο και στις Αλικές και τη Θυμωνιά, ενώ κάηκαν επίσης χιλιάδες στρέμματα με ελαιόδεντρα, εκατοντάδες μελίσσια, αποθήκες και μεγάλες δασικές εκτάσεις.

Ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έκανε λόγο για μια δύσκολη νύχτα που όμως επιχειρησιακά εξελίχθηκε καλά, καθώς η φωτιά δεν προχώρησε σε επικίνδυνες περιοχές ώστε να τεθούν σε κίνδυνο κατοικημένες περιοχές και αγροτικές υποδομές.

Η προσπάθεια που καταβλήθηκε το προηγούμενο βράδυ επικεντρώθηκε στους ορεινούς οικισμούς Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι του Πρίνου, όπου κάηκαν κάποια σπίτια περιμετρικά των οικισμών, χωρίς όμως να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, καθώς από χθες το πρωί είχαν εκκενωθεί τα δύο χωριά. Επίσης, επέστρεψαν οι μοναχές στα μοναστήρια του Αγίου Παντελεήμονα και Αρχαγγέλου που είχαν απομακρυνθεί χθες το απόγευμα.

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ δεν κρύβει την ανησυχία του για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και σημειώνει ότι σήμερα ο συντονισμός της κρατικής μηχανής είναι καλύτερος και ουσιαστικότερος αφού έχουν αυξηθεί τα επίγεια και εναέρια μέσα κατάσβεσης.

Σημειώνεται ότι κατά την επιχείρηση κατάσβεσης ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε σοβαρά στην προσπάθεια δημιουργίας αντιπυρικής ζώνης στην περιοχή Κάστρο Λιμεναριών. Ο πυροσβέστης στη συνέχεια διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Πρίνου όπου διεγνώσθη με συντριπτικό κάταγμα ποδιού και λόγω της κατάστασης του μεταφέρθηκε εκ νέου στο νοσοκομείο Καβαλάς προκειμένου να χειρουργηθεί.

Σύμφωνα με το kokkinokavalas, τραυματίστηκε ένας ακόμα πυροσβέστης χωρίς όμως να έχουν δοθεί περισσότερες πληροφορίες για την κατάστασή του.

Στη Θάσο έφτασαν γύρω στις 11:00 το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Στη συνέχεια επιθεώρησαν από αέρος με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας τις φωτιές ενώ αμέσως μετά συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη των φορών προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι τέσσερεις βουλευτές της Καβάλας, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και οι φορείς του νησιού.

Από τη σύσκεψη αυτή προέκυψε η εκτίμηση ότι μέχρι τη δύση του ηλίου θα έχει καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να τεθούν σε πλήρη έλεγχο όλα τα μέτωπα της πυρκαγιάς.

Ο κ. Τόσκας υπογράμμισε ότι το σύνολο σχεδόν των εναέριων δυνάμενων της χώρας αυτή τη στιγμή επιχειρεί πάνω από το νησί της Θάσου σε μια προσπάθεια να τεθούν σε πλήρη έλεγχο οι φωτιές και να μην υπάρξει μεγαλύτερη επιδείνωση της ήδη δύσκολης υφιστάμενης κατάστασης, κυρίως στους ορεινούς οικισμούς.

Τόνισε ότι έχει συνολική εικόνα των πυρκαγιών υπογραμμίζοντας ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι σε απόλυτη ετοιμότητα. Επίσης, σημείωσε, ότι το νησί της Θάσου έχει τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με ότι αυτό συνεπάγεται για την καταβολή αποζημιώσεων και την αποκατάσταση των πληγέντων περιοχών.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε με έμφαση ότι με την κατάσβεση όλων των εστιών θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την καταγραφή των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες.

Ο δήμαρχος Θάσου έθεσε και το θέμα της διάθεσης χρημάτων για την υλοποίηση όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων καθώς όπως εκτίμησε, οι πρώτες βροχές πιθανόν να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές στα παραθαλάσσια χωριά και τους οικισμούς από τον τεράστιο όγκο λάσπης και φερτών υλικών που κατέβουν από τα βουνά.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr.

Πηγή: kokkinokavalas.gr, kavalanews.gr, seleo.gr

Επικοινωνία Προκόπη Παυλόπουλου με τον δήμαρχο Θάσου

Τη συμπαράστασή του στους κατοίκους της Θάσου που δοκιμάζονται σκληρά το τελευταίο 24ωρο εξαιτίας των πολλών πυρκαγιών που πλήττουν το νησί, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε τα μεσάνυχτα με τον δήμαρχο Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να ενημερωθεί για την εξέλιξη των πυρκαγιών και την πορεία των έργων κατάσβεσης και τόνισε ότι από τη θέση του θα εξαντλήσει κάθε δυνατό μέσο προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος κίνδυνος που έχει πλήξει το νησί.

Ευχήθηκε δύναμη και κουράγιο σε όλους τους κατοίκους του νησιού. Σημειώνεται ότι ο κ. Παυλόπουλος επισκέφτηκε τον Ιούνιο το νησί της Θάσου και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων αεροπόρων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, που βρίσκεται στον Πρίνο.

Εγκλωβίστηκαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβίστηκαν χθες για αρκετές ώρες εξαιτίας των πυκνών καπνών και της φωτιάς και δεν μπορούσαν να κατευθυνθούν με ασφαλή τρόπο στον Πρίνο. Οι ίδιοι, μιλώντας στο «Kokkinokavalas.gr», περιέγραψαν την κατάσταση ως εφιαλτική.

Πρόκειται για τους βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Παπαφιλίππου και Κώστα Μορφίδη οι οποίοι είχαν ανέβει στο βουνό για να διαπιστώσουν το μέγεθος της φωτιάς.

Σχετικές ειδήσεις