Κατάνυξη στην Παναγία Σουμελά
Στην Παναγία Σουμελά συγκεντρώθηκαν χιλιάδες πιστοί για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας...
Στην Παναγία Σουμελά συγκεντρώθηκαν χιλιάδες πιστοί για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας, να ζητήσουν την ευχή της ή να εκπληρώσουν κάποιο τάμα. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, και έπειτα από άδεια της τουρκικής κυβέρνησης, το μοναστήρι-σύμβολο για τον Ποντιακό Ελληνισμό άνοιξε τις πόρτες του για τους πιστούς, 89 χρόνια μετά τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές εστίες.
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν από τον πολιτικό κόσμο, οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Γιάννης Ιωαννίδης, Σάββας Αναστασιάδης, Μιχάλης Χαλκίδης, Γιώργος Κασαπίδης, Παναγιώτης Κουρουπλής, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, οι αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Ελευθέριος Οικονόμου κι εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών.
Μετά την επίσημη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας έγιναν τα εγκαίνια του «Μελισσανίδειου Μέλαθρου», κτιρίου-ξενώνα, που αποτελεί δωρεά των αδελφών Δημήτρη και Ιακώβου Μελισσανίδη, στη μνήμη του πατέρα τους Ζώρα.
Ο πρόεδρος του ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης ανακοίνωσε ότι τα δύο αδέλφια ανακηρύχθηκαν ευεργέτες και ο μητροπολίτης Βεροίας Παντελεήμων τους απένειμε τον Χρυσό Σταυρό της Παναγίας Σουμελά. Ο Δ. Μελισσανίδης επισήμανε ότι αυτή η διάκριση είναι η πιο σημαντική για την οικογένεια του.
Το ιερό προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» απένειμε υποτροφία στη μαθήτρια Μαρία Μεσελίδου, από το Μακροχώρι Ημαθίας, που αρίστευσε με βαθμό 19 και 19. Η υποτροφία αυτή δίνεται κάθε χρόνο στη μνήμη των 21 μαθητών από το Μακροχώρι που σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα, με λεωφορείο, στην κοιλάδα των Τεμπών.