ΕΛΛΑΔΑ

Αβραμόπουλος: Δεν θα μείνουν για πάντα στην Ελλάδα οι μετανάστες

Αβραμόπουλος: Δεν θα μείνουν για πάντα στην Ελλάδα οι μετανάστες

«Όχι δεν θα στείλουμε τελεσίγραφο στην Ελλάδα», ξεκαθάρισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος, ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο για το εάν η τρίμηνη παράταση στους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα ορισμένων χωρών που συστήνει η Επιτροπή, έχει σχέση με την ολιγωρία της Ελλάδας στο μεταναστευτικό.

«Είναι αλήθεια ότι οι 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες δεν θα παραμείνουν εσαεί στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε:

«Οι ελληνικές αρχές κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, με την πλήρη υποστήριξη των υπηρεσιών μας και γενικότερα της Επιτροπής. Ελπίζω και πιστεύω ότι η τωρινή κατάσταση δεν θα συνεχισθεί τους επόμενους μήνες. Όχι δεν θα στείλουμε τελεσίγραφο στην Ελλάδα, διότι κάνουν ότι μπορούν, τους βοηθούμε και στηρίζουμε και ελπίζουμε ότι σύντομα, ακόμα και η παροχή ασύλου θα εξομαλυνθεί πλήρως».

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε επίσης στις 5 χώρες που έχουν επιβάλει ελέγχους στα σύνορά τους και που είναι: η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και η Νορβηγία. Οι χώρες αυτές δίνουν στοιχεία στην Επιτροπή για τις αιτήσεις ασύλου καθώς και για τις αφίξεις που έχουν μειωθεί.

Σημειώνεται ότι η σύσταση της Επιτροπής για την παράταση των τριών μηνών στους εσωτερικούς ελέγχους γίνεται, διότι ορισμένα στοιχεία που είχαν υπολογισθεί βάσει του οδικού χάρτη για επιστροφή στη Σένγκεν θέλουν περισσότερο χρόνο.

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε ακόμα «στις 60.000 παράτυπους μετανάστες στην Ελλάδα και στην ανάγκη τριών μηνών για να λειτουργήσει πλήρως η ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή».

Εξέφρασε, δε, την ευχή να συνεχίσει να λειτουργεί με βιώσιμο τρόπο η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, και να εφαρμοσθούν πλήρως οι κανόνες του Δουβλίνου.

Σχετικά με το θέμα της μετεγκατάστασης ελπίζει να μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά μετά την αυστηρά χρονική περίοδο των τριών μηνών για τους ελέγχους των εσωτερικών συνόρων.

Αφού τέλος απάντησε σε σχετικό ερώτημα εξηγώντας ότι το Συμβούλιο μπορεί να παρατείνει την αρχική περίοδο ελέγχων (στα εσωτερικά σύνορα) όχι περισσότερο από τρεις φορές και το μέγιστο για δύο χρόνια, αποδέχθηκε ότι εφ' όσον υπάρξουν εξαιρετικές καταστάσεις θα μπορούσε να υπάρξει μια σχετική αποτίμηση, για να καταλήξει ότι στόχος όλων είναι η - με τον καλύτερο δυνατό τρόπο - αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, για να καταργηθούν οι έλεγχοι όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

«Το ευρωπαϊκό κεκτημένο της Σένγκεν αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ΕΕ, δεν θα πρέπει όμως να θεωρείται δεδομένο. Είμαστε σταθερά δεσμευμένοι για τη διαφύλαξή του και αποφασισμένοι να συνεργασθούμε με τις χώρες προς αυτό» είπε ο Δ. Αβραμόπουλος.