Πολυτεχνείο 1973: Ξεκίνησε η πορεία για την 43η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Εξέγερση Πολυτεχνείου - Ειδήσεις: Ξεκίνησε λίγο πριν τις 5 η πορεία για την 43η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Πολυτεχνείο 1973: Ξεκίνησε η πορεία για την 43η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου
2'

Η πορεία με αφετηρία το Πολυτεχνείο κατευθύνθηκε μέσω της Σταδίου όπου ενώθηκε με άλλους διαδηλωτές που βρίσκονταν στην πλατεία Κλαυθμώνος, αφού πρώτα παρέμεινε στην Σταδίου για περίπου δύο ώρες. Στη συνέχεια όλοι μαζί συγκρότησαν πορεία η οποία κατευθύνεται προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, αφού πρώτα περάσει από την πλατεία Συντάγματος και την ελληνική Βουλή.

Οι διαδηλωτές κρατώντας πανό φωνάζουν συνθήματα κατά των Αμερικανών, καθώς και «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», ενώ την πορείας ηγείται ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων, Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.

Νωρίτερα στο ιστορικό κτήριο του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί προς τιμήν των εξεγερθέντων φοιτητών.

Παρακολουθήστε LIVE την πορεία για το Πολυτεχνείο από το Newsbomb.gr

Στην εκδήλωση μνήμης που έγινε στο προαύλιο χώρο του Ιδρύματος, ο Κώστας Μανταίος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων 1967-1974, τόνισε μεταξύ άλλων: «Στο Πολυτεχνείο απογειώθηκε η ψυχή ενός λαού. Το Πολυτεχνείο είχε πίσω του μήνες και χρόνια αγανάκτησης του λαού και της νεολαίας και συμβολίζει τη σύνδεση της αξιοπρέπειας με τη δημοκρατική ελευθερία» και επισήμανε ότι «το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει, όσο η συνείδηση δεν είναι επαναπαυμένη».

«Μία μικρή σπίθα ήταν αρκετή για να ανάψει μία πυρκαγιά που άνοιξε τον δρόμο διάπλατα για την Δημοκρατία και την Ελευθερία», τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΕΜΠ, Γιάννης Πασπαλιάρης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «μία ομάδα φοιτητών ταύτισε το όραμά της με τον πόθο ενός ολόκληρου λαού».

Από το πρωί πολλοί ήταν αυτοί που επισκέφτηκαν και σήμερα το Πολυτεχνείο για να αποθέσουν ένα λουλούδι στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στα θύματα της εξέγερσης.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις και τις εξελίξεις για το Πολυτεχνείο

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή