ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Δείτε πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Κακοκαιρία: Δείτε πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Το κύμα κακοκαιρίας που φέρνει μαζί του ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις έχει ήδη «χτυπήσει» τη χώρα.

Η Μακεδονία είναι μια από τις περιοχές της Ελλάδας που δέχεται το μεγαλύτερο κύμα αυτής της κακοκαιρίας, με μεγάλα τμήματά της να έχουν ήδη «ντυθεί» στα λευκά.

Αυτό σημαίνει ότι σε κάποιους δρόμους είναι πλέον απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας, απαραίτητη είναι η χρήση αλυσίδων στην επαρχιακή οδό Νάουσας-Τριών Πέντε Πηγαδιών, από το 8ο έως το 17ο χιλιόμετρο (χιονοδρομικό κέντρο), στην επαρχιακή οδό Νάουσας-Σελίου από το 10ο μέχρι το 19ο (χιονοδρομικό κέντρο) και στην επαρχιακή οδό Νάουσας-Ροδοχωρίου, από το 8ο έως το 14ο χιλιόμετρο. Στο εθνικό και λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ημαθίας, καθώς και στην Εγνατία οδό, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Στη δυτική Μακεδονία, οι αλυσίδες είναι απαραίτητες στην επαρχιακή οδό Καστοριάς- Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 18ο έως το 28ο χιλιόμετρο, καθώς και στην επαρχιακή οδό Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βιτσίου) από το 18ο έως το 30ο χιλιόμετρο και στην επαρχιακή οδό Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βίγλας), από το 8ο έως το 25ο χιλιόμετρο.

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο εθνικό και στο υπόλοιπο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής, της Πιερίας, της Πέλλας, του Κιλκίς, των Γρεβενών, της Κοζάνης, της Καστοριάς και της Φλώρινας, σύμφωνα με τις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις.

thes11

Χιονίζει από το πρωί

Περιοχές της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας έχουν πλέον «ντυθεί» στα λευκά, ενώ νιφάδες ή χιονόνερο πέφτουν σποραδικά ακόμη και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η Αρναία στη Χαλκιδική είναι χιονισμένες, στη Φλώρινα οι στέγες των σπιτιών έχουν αρχίσει να ασπρίζουν και στα χιονοδρομικά κέντρα της Βασιλίτσας Γρεβενών και της Βίγλας Πισοδερίου το χιόνι έχει ξεπεράσει τα επτά εκατοστά. Κάθετη πτώση σημειώνει ο υδράργυρος σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

thes13

Διαβάστε ΕΔΩ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επέλαση του χιονιά

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, χιονίζει από τα ξημερώματα σε όλη τη δυτική Μακεδονία. Στην Φλώρινα το χιόνι πέφτει ακόμη και στο κέντρο της πόλης, έχοντας αρχίσει να δημιουργεί λευκό πέπλο στις στέγες των σπιτιών. Ελαφρύ χιόνι έπεφτε έως και πριν από τις εννέα το πρωί και στην πόλη της Κοζάνης, ενώ νιφάδες «πολιορκούν» και τη Σιάτιστα, τη Βάστη και τη Σαμαρίνα.

Στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας και ειδικά πάνω από τα 1000 μέτρα η χιονόπτωση είναι πιο πυκνή, ενώ το χιόνι έχει ξεπεράσει τα επτά εκατοστά στο ύψος των σαλέ στα χιονοδρομικά κέντρα Βασιλίτσας Γρεβενών και Βίγλας Πισοδερίου στην Φλώρινα.

Στο μεταξύ, χιονόπτωση καταγραφόταν και στην Κεντρική Μακεδονία και συγκεκριμένα σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, και Ημαθία, καθώς και στις ορεινές περιοχές της Χαλκιδικής. Στη Θεσσαλονίκη, χιόνι έπεφτε το πρωί στο Ωραιόκαστρο, τον Χορτιάτη, το Πανόραμα και το Μελισσοχώρι.

thes12

Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης η χαμηλή νέφωση δεν επέτρεψε την προσγείωση αεροπλάνου, που εκτελούσε την πτήση των 7.55 το πρωί από Αθήνα, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να επιστρέψει στην αφετηρία του. Τελικά η πτήση αφίχθη στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 το πρωί, όταν οι συνθήκες το επέτρεψαν. Συνεχής επιδείνωση του καιρού αναμένεται μέχρι το απόγευμα, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται 27 αποχιονιστικά μηχανήματα στη Θεσσαλονίκη, 10 στο νομό Χαλκιδικής, πέντε στην Πέλλα και τρία στις Σέρρες. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έριξαν αλάτι χθες το βράδυ σε κάποια τμήματα του οδικού δικτύου της Έδεσσας, αλλά και στον δρόμο προς το χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου Πιερίας.

thes14

Κάθετη πτώση της θερμοκρασίας σημειώθηκε από χτες το βράδυ στην Αλεξανδρούπολη, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προς το παρόν χιονοπτώσεις. Συγκεκριμένα, από τους περίπου 10-12 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, ο υδράργυρος έπεσε τις βραδινές ώρες χτες στους 5-6 βαθμούς. Στην περιοχή πνέουν βόρειοι άνεμοι έντασης 4-5 μποφόρ, που αυξάνουν την αίσθηση του κρύου. 'Οσοι οδηγοί κινούνται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συνιστάται -σύμφωνα με την αστυνομία- να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες, παρότι προς το παρόν αυτές είναι απαραίτητες μόνο στην περιοχή της Νέας Σάντας στη Ροδόπη.

Αύριο Τετάρτη τα φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν σε περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης.

Πηγή φωτογραφιών, βίντεο: seleo.gr, kozanilife.gr, thessnews.gr

Σχετικές ειδήσεις