ΕΛΛΑΔΑ

Κινητοποιήσεις αγροτών: Άνοιξε το τελωνείο των Ευζώνων

Κινητοποιήσεις αγροτών: Άνοιξε το τελωνείο των Ευζώνων

Με 50 τρακτέρ και ισάριθμα αγροτικά οχήματα, οι αγρότεςτου νομού Κιλκίς, απέκλεισαν το μεσημέρι του Σαββάτου (03/12) το τελωνείο των Ευζώνων.

Στις 2 το μεσημέρι, αποχώρησαν τελικά από το τελωνείο Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Δήμου Παιονίας, Νομού Κιλκίς, αν και είχαν εξαγγείλει ότι θα το κρατήσουν αποκλεισμένο για μια ακόμα ώρα.

Οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, έφθασαν στο σημείο λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό, στέλνοντας μήνημα στην κυβέρνηση «είμαστε σε εγρήγορση και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις», όπως επισήμανε ο πρόεδρος του σωματείου των αγροτών και κτηνοτρόφων Δήμου Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης.

Υπενθύμισε δε ότι στις 17/12 συνεδρίαζει στη Λάρισα η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, όπου και θα αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι σε επίπεδο κινητοποιήσεων. «Ότι θα βγούμε στους δρόμους μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι σχεδόν βέβαιο, απλώς μένει να καθορίσουμε τα σημεία όπου θα εγκατασταθούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπογραμμίζεται ότι ο Δήμος Παιονίας αποτελείται απο 32 χωριά και αυτοί που κάνουν δήλωσε ΟΣΔΕ υπερβαίνουν τους 4.000.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για τη μείωση κατά 50% της εξισωτικής αποζημίωσης επειδή τριπλασιάστηκε ο αριθμός των δικαιούχων. Επίσης, οι επαγγελματίες αγρότες δεν περιλαμβάνονται στις διατάξεις περί ακατάσχετου λογαριασμού, τη στιγμή που, όπως αναφέρουν, το 80% των αγροτών-κτηνοτρόφων έχει λογαριασμό είτε προς κατάσχεση είτε δεσμευμένο από εφορία, ταμεία και τρίτους. Επιπλέον, το ασφαλιστικό ζήτημα, με την κατάργηση του ΟΓΑ, αποτελεί ένα από τα ζητήματα που «εξοργίζουν» τους ανθρώπους του κλάδου, σύμφωνα με τον κ. Καρυπίδης.

Τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων των περιοχών Φαρσάλων, Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας θα πραγματοποιήσουν συμβολικές κινητοποιήσεις στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ και ΔΕΗ.

Για τις 15 του τρέχοντος μήνα, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της Δυτικής Μακεδονίας αναμένεται να προχωρήσουν σε αποκλεισμό λίγων ωρών του ΕΛΓΑ στην Κοζάνη.

Ρoή Ειδήσεων