Συναγερμός στην Αστυνομία: «Προσοχή - Μην καλείτε σε αυτό τον αριθμό»

Newsroom Newsroom

Συναγερμός στην Αστυνομία: «Προσοχή - Μην καλείτε σε αυτό τον αριθμό»

«Συναγερμός» έχει σημάνει στην Ελληνική Αστυνομία έπειτα από τη μεγάλη απάτη που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες.

Η Αστυνομία εφιστά την προσοχή των πολιτών, καθώς το τελευταίο διάστημα κυκλοφορεί η «πληροφορία» πως αν καλέσει κάποιος στο 1990 κερδίζει δωρεάν MB για το κινητό του! Ωστόσο, πρόκειται για απάτη!

Συγκεκριμένα, στις 15 Δεκεμβρίου 2016 ενημερώθηκε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από το Πυροσβεστικό Σώμα ότι παρατηρήθηκε ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός κλήσεων προς το 199, με αποτέλεσμα το σύστημα να υπερφορτωθεί και να παρατηρείται μεγάλη βραδύτητα και δυσχέρεια στην εξυπηρέτηση των επειγόντων περιστατικών, τα περισσότερα από τα οποία ελλοχεύουν κίνδυνο ανθρώπινης ζωής.

Δείτε εδώ το σχετικό θέμα

Από τη διαδικτυακή έρευνα διακριβώθηκε ότι σε δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης, διαδόθηκε κακόβουλο μήνυμα, που προέτρεπε τους χρήστες του να καλέσουν τον αριθμό 1990 για να κερδίσουν ως δώρο 500 ΜΒ δεδομένων για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Αποτέλεσμα ήταν μεγάλος αριθμός χρηστών να καλούν τον ανωτέρω αριθμό, τα τρία πρώτα ψηφία του οποίου αντιστοιχούν στον πανελλαδικό αριθμό ανάγκης στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος (199).

Τι να προσέξετε:

Με αφορμή αυτό το περιστατικό, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, παρακαλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, για την αποφυγή πιθανής οικονομικής εξαπάτησης τους ή/και εμπλοκής τους σε κακόβουλες πράξεις και συστήνει στους χρήστες του διαδικτύου:

-Να εξακριβώνουν τις προσφορές (δωρεάν χρόνου ομιλίας, MΒ κλπ) για τις οποίες λαμβάνουν γνώση εκτός των επίσημων ιστοσελίδων των παρόχων τους, γιατί αφενός μπορεί να αφορούν σε εγγραφή σε Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ), οι οποίες ενδεχομένως να τους επιφέρουν αυξημένες-υπέρογκες χρεώσεις και αφετέρου μπορεί, εν αγνοία τους, να εμπλακούν-συμμετάσχουν σε κακόβουλες πράξεις που στοχεύουν να ματαιώσουν ή δυσχεραίνουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Σωμάτων που είναι αναγκαία για να αποτρέψουν ή να καταστείλουν ένα κοινό κίνδυνο.

-Για οποιαδήποτε ύποπτη ανάρτηση εντοπίζουν στο διαδίκτυο, να ενημερώνουν τις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να τύχει σχετικής διερεύνησης.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188
Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD
Μέσω twitter: @CyberAlertGR

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved