ΕΛΛΑΔΑ

Ανασκόπηση: Τα μεγάλα ψέματα του 2016 που έμειναν στη μνήμη μας!

Ανασκόπηση: Τα μεγάλα ψέματα του 2016 που έμειναν στη μνήμη μας!

Ήταν μία χρονιά γεμάτη από μεγάλα γεγονότα. Απότρομοκρατικές επιθέσεις, ένταση του προσφυγικού, δημοψηφίσματα στην Ευρώπη, πραξικόπημα στην Τουρκία, μέχρι και αμερικανικές προεδρικές εκλογικές. Όλες οι χώρες, το 2016, χόρεψαν σε ρυθμούς «ύφεσης» αλλά και αλλεπάλληλων ψεμάτων... Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να λείπει από το «παζλ μίας προμελετημένης ψευδολογίας»...

«Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΤΟ ΨΕΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΕΥΡΕΘΕΙ...», ΛΕΕΙ ΜΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΠΑΡΟΙΜΙΑ. ΦΕΤΟΣ ΑΚΟΥΣΑΜΕ, ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΒΙΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ. ΠΙΣΤΕΨΑΜΕ, ΟΜΩΣ, ΕΛΑΧΙΣΤΑ.

Της Αμέλιας Αναστασάκη

Ψέματα, ψέματα, ψέματα. Ο καθένας τα λέει για διαφορετικούς λόγους... Ωστόσο, υπάρχουν στην ανθρώπινη φύση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ψέμα από ψέμα έχει διαφορά. Τα περισσότερα που ακούγονται επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την κοινωνία και τους ανθρώπους, και υπάρχουν τόσο έντονα «μέσα στη ζωή μας», που αποτελούν και αιτία ... έμπνευσης για ποιητές, συγγραφείς ακόμη και για πολιτικούς...!

Το ψέμα, όπως ισχυρίζονταν ο Πέρσης ποιητής του Μεσαίωνα, Σααδή, «είναι αχώριστο με δύο πράγματα. Τις πολλές υποσχέσεις και τις πολλές δικαιολογίες...». Παράλληλα, πολιτική και ψέμα είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες. Ένας από τους πιο σημαντικούς Γερμανούς πολιτικούς του 19ου αιώνα, ο Όττο Έντουαρντ Λέοπολντ, γνωστός και ως Βίσμαρκ, έλεγε πως «οι άνθρωποι ποτέ δεν λένε τόσα ψέματα, όσα μετά το κυνήγι, στη διάρκεια του πολέμου και πριν από εκλογές»!

Το ψέμα στην ελληνική... πραγματικότητα!

Το ψέμα στην πολιτική, δεν αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα. Φαινόμενα δημαγωγίας και συνειδητής εξαπάτησης των πολιτών, αποτελούν μέρος της καθημερινότητας πολλών πολιτικών προσώπων! Τώρα, γιατί οι πολιτικοί λένε τόσα ψέματα; Ίσως γιατί μπορούν...

Το 2016 είχε πολλά ψέματα! Οι Έλληνες είχαν να αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα με ένα κύμα παραπληροφόρησης... «Πώς κυβερνάνε αυτόν τον κόσμο και τον οδηγούν σε πόλεμο; Πρώτα, οι πολιτικοί λένε ψέματα στους δημοσιογράφους και μετά οι ίδιοι πιστεύουν στην ψευτιά τους, όταν τη βλέπουν τυπωμένη». Και ο Καρλ Κράους ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ!

Τα «δικά μας» ψέματα εντός και εκτός Ελλάδας!

Με την υπογραφή του Newsbomb.gr

Ψέμα πρώτο

Γιώργος Κατρούγκαλος:«Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις»

Ένας υπουργός Εργασίας που σίγουρα άφησε ιστορία... Αρνητικά όπως φαίνεται, αφού για όσο διάστημα διετέλεσε Υπουργός, προσπαθούσε να πείσει τους Έλληνες συνταξιούχους, ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία μείωση στις συντάξεις τους και καμία αρνητική μεταρρύθμιση σε βάρος τους! Μάλιστα, σε κάθε συνέντευξη ή δήλωση που έκανε, επέμενε ότι «ξεκινά μία εποχή ανάπτυξης μέσα από την οποία θα βγουν σιγά-σιγά κερδισμένοι όλοι οι συνταξιούχοι!». Ό,τι και να έλεγε όμως ο Γιώργος Κατρούγκαλος, τα ΑΤΜ μιλούσαν από μόνα τους. Και αυτά λένε πάντα την αλήθεια... Οι χαμηλοσυνταξιούχοι παρά τις διαβεβαιώσεις του Αλέξη Τσίπρα και των Υπουργών του, υπέστησαν μειώσεις στις επικουρικές τους, σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, μειώσεις στα μερίσματα, αλλά και πολλά ακόμα... Παρά το γεγονός ότι, η κυβέρνηση ισχυρίστηκε από την αρχή της ψήφισης του νέου Ασφαλιστικού Νόμου ότι από τις περικοπές θίγεται μόλις το 10% των συνταξιούχων, οι αριθμοί έλεγαν και λένε άλλα... Και ας μην ξεχνάμε ότι για τις επικουρικές συντάξεις, η κυβέρνηση μας είχε διαβεβαιώσει ότι «θα παλέψει για να μην μειωθούν!»

26 ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ

Ένας Αριστερός Υπουργός με... συνείδηση:Έστειλε επιστολή στους συνταξιούχους με ανάλυση των μειώσεων

Ο πρώην Υπουργός Εργασίας, δεν δίστασε μάλιστα, να στείλει και επιστολή στους συνταξιούχους με την ανάλυση των μειώσεών τους! «Σεβόμαστε κάθε πολίτη της χώρας και οφείλουμε να του εξηγήσουμε», είπε τότε ο κ. Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι το υπουργείο έστειλε ενημερωτικό σημείωμα σε όσους συνταξιούχους υπέστησαν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις τους, προκειμένου να γνωρίζουν το πραγματικό ποσό της παρακράτησης, ξεκαθαρίζοντας ότι το κατώτατο ποσό της μηνιαίας δόσης παρακράτησης δεν είναι πάνω από 50 ευρώ.

Ψέμα δεύτερο

Νίκος Παππάς:«Στόχος του νόμου της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες είναι να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι 27 χρόνια τώρα, το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών εξακολουθεί να παραμένει «θολό». Να βρίσκεται, κυριολεκτικά, στον «αέρα»! Ουσιαστικά δεν χορηγήθηκαν ποτέ οριστικές, «κανονικές» άδειες σε όσα κανάλια εκπέμπουν, ενώ πολλές προσπάθειες που έγιναν, απλά έμειναν στα χαρτιά.

Προεκλογικά, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα υποσχόταν ότι πρώτο μέλημά της θα ήταν το «σπάσιμο του κρατικού μονοπωλίου στην τηλεόραση». Η καταπολέμηση του συστήματος της διαπλοκής και της διαφθοράς ήταν οι «λέξεις-κλειδιά» που επαναλάμβαναν και επαναλαμβάνουν βουλευτές και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ιστορία όμως μιλά πάντα από μόνη της... Ο πρωθυπουργός επιδίωξε να χορηγήσει τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα, χωρίς ΣΥΝΤΑΓΜΑ, χωρίς ΕΣΡ. Ο τότε Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, θα καθόριζε τα πάντα. Όχι μόνο τον αριθμό των αδειών, αλλά και ποιοι θα τις ελάμβαναν και με ποιο «κόστος-τίμημα».

Πολλά τα ερωτηματικά. Πολλές οι σκέψεις. Πουθενά όμως ουσιαστικοί κανόνες! Όλα «κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Έγκλειστοι υποψήφιοι καναλάρχες, «δυνατά πορτοφόλια» και «αμύθητες» προσφορές(μάλλον εκτός πραγματικότητας) «σημάδεψαν» την τριήμερη «παραμονή-φυλάκιση», όσων υποψηφίων επέλεξαν αυτοπροσώπως να βρεθούν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης(σχεδόν ουδείς...!).
27 12 ΠΑΠΠΑΣ

Ο Νόμος Παππά που θα «έβαζε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο», το μόνο που κατάφερε ήταν να φέρει το απόλυτο χάος, σε ένα ήδη «βεβαρημένο κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά περιβάλλον». Ο τηλεμαραθώνιος για τις τηλεοπτικές άδειες άφησε μόνο κακές εντυπώσεις. Η τεράστια αγωνία και ανησυχία των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς, δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο, εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα. Στον πρωθυπουργό προκάλεσε μόνο εκνευρισμό!

27 12 ΑΔΕΙΕΣ

Η λύση στην απόλυτη...τρέλα ήρθε από το ΣτΕ. Μετά την τελευταία πολύωρη διάσκεψη που πραγματοποίησε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πλειοψηφία 14 ψήφων έναντι 11, ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες κρίθηκε αντισυνταγματικός. Οι σύμβουλοι Επικρατείας επί της ουσίας ακύρωσαν το νόμο, με τον διαγωνισμό να βρίσκεται στον «αέρα»!

Ο διαγωνισμός-παρωδία έλαβε τέλος! Τελικά δεν έπεσε «μαύρο στα κανάλια». Οι δύο νέοι υπερθεματιστές αν και πλήρωσαν το αντίτιμο που έπρεπε, έμειναν χωρίς άδειες και ουσιαστικά χωρίς τηλεοπτικό κανάλι, με τον Νίκο Παππά προκλητικά να δηλώνει ότι:«το τζάμπα τέλειωσε»! Κατά τα άλλα, μοναδικός στόχος της κυβέρνησης ήταν η «ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ»!

Ψέμα τρίτο

«Ο Φάρατζ, το BREXIT και ο... δράκος»!

Όχι ότι πέφτουμε και από τα σύννεφα...Αλλά «δράκος» από «δράκο» έχει διαφορά! Πόσο μάλλον, εάν πρόκειται για ένα δημοψήφισμα που θα κρίνει την τύχη ενός ολόκληρου λαού! Ο ακραίος λαϊκιστής, Νάιτζελ Φάρατζ, δεν δίστασε να πει στους Άγγλους ένα τεράστιο ψέμα με σκοπό να επικρατήσει το Brexit. Και όχι μόνο το είπε, αλλά το παραδέχτηκε και δημοσίως! Για την ακρίβεια, αναγκάσθηκε να παραδεχθεί μπροστά στους δημοσιογράφους σε απευθείας μετάδοση από την βρετανική τηλεόραση ότι... μία από τις υποσχέσεις της καμπάνιας του «Out» ήταν ψέμα!

Ο... δράκος του Φάρατζ

Ο Νάιτζελ Φάρατζ είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα κατευθύνει προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας τα 350 εκατομμύρια στερλίνες που κατά την εκτίμησή του το Λονδίνο έστελνε κάθε εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Όταν δύο δημοσιογράφοι του δικτύου ITV τον ρώτησαν εάν η δέσμευση αυτή ισχύει, εκείνος απάντησε αποστομωτικά... Διαβάστε το διάλογο που ακολουθεί.

27 12 bREXIT

Διάλογος:

-Αυτά τα 350 εκατομμύρια μπορείτε να εγγυηθείτε ότι θα πάνε στο ΕΣΥ;

-Οχι, δεν μπορώ. Δεν θα δώσω ποτέ τέτοια υπόσχεση. Πρόκειται για ένα λάθος που διέπραξε το στρατόπεδο του «Out»

-Μισό λεπτό, ήταν ένα από τα επιχειρήματά σας.

-Οχι αυτό… -Ηταν το κύριο επιχείρημα για το «Out»! Οτι αυτά τα χρήματα θα πήγαιναν στο ΕΣΥ!

-Ηταν λάθος.

-Λέτε, αφού 17 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν υπέρ του «Out», ότι ήταν λάθος...

Ψέμα τέταρτο

«Ο Καμμένος και οι... αλλεπάλληλες παραιτήσεις!»

Πάνος Καμμένος: Ο συγκυβερνών ή καλύτερα «ο άνθρωπος που άσπαγε με όλους και με όλα πλάκα»!(Θα μπορούσε να πει κανείς χαριτολογώντας...). Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, δημοσίως δεν δίστασε να τον χαρακτηρίσει και «μπούλη»! Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι λίγο παρορμητικός, αλλά γρήγορα αλλάζει γνώμη και ξεχνά τις δηλώσεις του. Και το 2016, ενώ δεν πρωτοτύπησε, κατάφερε και πάλι να «κλέψει» τις εντυπώσεις, αφού «έλαμψε» δια των αλλεπάλληλων απειλών παραίτησής του!

27 ΚΑΜΜΕΝΟΣ

«Εδώ παραίτηση, εκεί παραίτηση, πού είναι η παραίτηση;»

Αμέτρητες απειλές, καμία παραίτηση! Για το 2016, καταγράψαμε μόλις τρεις(μπορεί να μας ξεφεύγει και καμία!).

ΑΠΕΙΛΗ ΠΡΩΤΗ: Όταν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Μουζάλας αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία». Τότε ο Πάνος Καμμένος ζητούσε το «κεφάλι του Μουζάλα», απειλώντας πως αν δεν παυθεί από τα καθήκοντά του, εκείνος θα παραιτηθεί.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Λίγες ημέρες μετά, από το βήμα της Βουλής χαρακτήριζε τη δήλωση Μουζάλα «γλωσσικό ολίσθημα».

ΑΠΕΙΛΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: Όταν ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης αμφισβήτησε τη γενοκτονία των Ποντίων και έκανε λόγο για «εθνοκάθαρση». Και τότε, ο Πάνος Καμμένος απειλούσε «θεούς και δαίμονες» ότι θα παραιτηθεί.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Παρέμεινε στη θεσούλα του...

Αυτές οι απειλές εντοπίστηκαν μόνο για το 2016. Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ παραμένει συγκυβερνών!

Έτσι είναι οι κυβερνητικοί εταίροι...

Ψέμα πέμπτο

«Ο Αλέξης Τσίπρας: Ο άνθρωπος που κάνει... βαφτίσια με δόξα και τιμή!»

Ένα εφάπαξ βοήθημα, το οποίο μετατράπηκε σε 13η σύνταξη... Μία εξαγγελία που κατέληξε σε...φιάσκο! Ο ίδιος ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους Έλληνες συνταξιούχους και κοιτώντάς τους στα μάτια, αποφάσισε να εξαγγείλει ψεύτικα μέτρα! Αποφάσισε για άλλη μία φορά να τους «κλέψει» την ελπίδα. Η τρίτη ηλικία όμως δεν «τρώει» τα αποφάγια. Δεν συντηρείται από τα «σκουπίδια». Θέλει αξιοπρέπεια.

Οι κύριοι Τσίπρας και Τσακαλώτος όμως, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι ξέρουν να ζητούν συγγνώμη! Μπράβο τους! Δεν είναι εγωιστές... Ζήτησαν συγγνώμη για το εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους. Απολογήθηκαν για τα καλά, ζητώντας την επιείκεια των δανειστών, επειδή δεν διευκρίνισαν στους πολύπαθους συνταξιούχους ότι το βοήθημα ήταν εφάπαξ! Και δεν ήταν 13η σύνταξη! Μάλιστα, δεσμεύτηκαν ότι τέτοια «κακά πράγματα» δεν θα επαναληφθούν, γιατί διαφορετικά, θα τους κάνουν «ντα» οι δανειστές... Επίσης δεσμεύτηκαν ότι ανάλογο βοήθημα δεν πρόκειται να ξαναδοθεί στο μέλλον.

27 ΤΣΙΠΡΑΣ

Πάντως για την ιστορία, ο Αλέξης Τσίπρας στις 8/12/2016, είχε πει:

«Κάναμε πράξη την παλαιότερη δέσμευσή μας για την 13η Σύνταξη»- Α. Τσίπρας 8/12/2016

Σχετικές ειδήσεις