ΕΛΛΑΔΑ

Παιδικοί σταθμοί στην... εντατική

Παιδικοί σταθμοί στην... εντατική
Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, ένας θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δίνει ανάσα στη μέση οικογένεια...

Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, ένας θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δίνει ανάσα στη μέση οικογένεια, ειδικότερα σε μια εποχή που η οικονομική κρίση μαστίζει τα νοικοκυριά, κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα, λόγω έλλειψης προσωπικού και υποχρηματοδότησης των Δήμων.

Όταν μάλιστα το 52% των εργαζομένων στους 2.400 βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας είναι συμβασιούχοι, είναι εύκολα αντιληπτό ότι λόγω Μεσοπρόθεσμου, οι προσλήψεις αυτές έχουν παγώσει.

Οι Δήμαρχοι της Αττικής δηλώνουν πως κάνουν υπερπροσπάθεια προκειμένου να λειτουργήσουν φέτος τους παιδικούς σταθμούς, χωρίς να χρειαστεί να αφήσουν κάποια παιδάκια εκτός.

Στο Δήμο Πειραιά φέτος θα λειτουργήσουν 23 παιδικοί σταθμοί, χάρη στις προσπάθειες του Δημάρχου κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου, ο οποίος δίνει έμφαση στην πρώτη και την τρίτη ηλικία. Μάλιστα, από τους 30 συμβασιούχους που του ενέκρινε το υπουργείο, τους 18 τους διέθεσε στους παιδικούς σταθμούς.

Σε δήλωσή του στο newsbomb.gr o Δήμαρχος Πειραιά κ. Β. Μιχαλολιάκος τονίζει:«Έδωσα υψηλή προτεραιότητα εγκαίρως, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των οικογενειών, που είτε είναι δημότες Πειραιά, είτε διαμένουν στο Δήμο μας. Σε κάθε συγκυρία η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των οικογενειών για παιδικούς σταθμούς, πολύ δε περισσότερο σήμερα, που είναι εποχή κρίσης.

Για το λόγο αυτό, όταν ανέλαβα τα καθήκοντα του Δημάρχου, έδωσα αυστηρή εντολή, που δεν επιδεχόταν παρερμηνείες, να μην μείνει απέξω κανένα παιδί, ακόμα και αν χρειαστεί να μισθώσουμε και άλλα κτίρια, μηδενίζοντας σπατάλες ή ακόμη και κάνοντας περικοπές σε άλλους τομείς».

Προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού αντιμετωπίζουν και στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της Αθήνας. Η Πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, Ψυχολόγος κ. Μαρία Ηλιοπούλου, δηλώνει στο newsbomb.gr:

«Στους σταθμούς μας φιλοξενούμε 5.500 παιδιά, ωστόσο υπάρχουν και 500 που αναμένουν ως επιλαχόντες, ενώ έχουν ήδη απορριφθεί 500, καθώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό, τον οποίο, όμως έχουμε θέσει σε δημόσια διαβούλευση, με σκοπό να τον αλλάξουμε σύντομα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο επικεντρώνεται στην έλλειψη προσωπικού. Διαθέτουμε τρεις καινούριους παιδικούς σταθμούς τους οποίους αδυνατούμε να λειτουργήσουμε λόγω έλλειψης προσωπικού.

Φέτος είχαμε πάνω από 180 συνταξιοδοτήσεις, ενώ αδυνατούμε να προγραμματίσουμε ο,τιδήποτε αφού το Δεκέμβριο υπάρχει το ενδεχόμενο να χάσουμε και συμβασιούχους μας, καθώς 400 άτομα εργάζονται με προσωρινή δικαστική απόφαση. Επιπλέον, αδυνατούμε να προσλάβουμε προσωπικό από τους δημοσιοποιημένους πίνακες του ΑΣΕΠ, λόγω του παγώματος των προσλήψεων».

Με σωστή διαχείριση προτεραιοτήτων και αξιοποιώντας προγράμματα του ΕΣΠΑ προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες οικογένειες, δηλώνει στο newsbomb.gr ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης.

«Πέρυσι στο Δήμο μας λειτούργησαν 14 παιδικοί σταθμοί ενώ φέτος δύο λιγότεροι. Ο πρώτος είναι υπό κατεδάφιση, καθώς κατασκευάζουμε έναν καινούριο-πρότυπο σταθμό, ενώ ο δεύτερος συγχωνεύτηκε με άλλον, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Μέχρι πέρυσι διαθέταμε 200 άτομα προσωπικό και φέτος αναγκαζόμαστε να λειτουργήσουμε με 135!

Τα προβλήματα είναι μεγάλα, ωστόσο προσπαθούμε να τα διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Επιτέλους, δεν είναι όλα τα πράγματα αριθμοί, υπάρχουν κοινωνικές ανάγκες, υπάρχουν άνθρωποι. Πρέπει να βάλουμε μπροστά την κοινωνία και όχι τις τράπεζες και την οικονομία» δηλώνει στο newsbomb.gr ο Δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης.

Στο Δήμο Περιστερίου λειτουργούν 20 παιδικοί σταθμοί. Ωστόσο, όπως αναφέρει στο newsbomb.gr η Πρόεδρος του Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής Αθλητισμού και Πρόνοιας κ. Ξένη Κορόγιαννη, φέτος αναγκάστηκαν να απορρίψουν το 20% των αιτήσεων, λόγω έλλειψης προσωπικού. «Έχουμε ζητήσει την πρόσληψη 45 ατόμων με σύμβαση ορισμένου χρόνου και μας έχουν εγκρίνει 23. Έχουν γίνει δύο διαγωνισμοί ΑΣΕΠ για μόνιμο προσωπικό , έχουν βγει τα αποτελέσματα, ωστόσο, έχουν παγώσει οι προσλήψεις και δεν μπορούμε να πάρουμε κανέναν. Μάλιστα, εάν είχαμε προσωπικό, θα μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε επιπλέον 20%, δηλαδή 40% περισσότερα παιδάκια από όσα έχουμε φέτος ».