ΕΛΛΑΔΑ

Το στερνό «αντίο» στον Λυκούργο Καλλέργη

Το στερνό «αντίο» στον Λυκούργο Καλλέργη
Το ύστατο «αντίο» απεύθυναν φίλοι, συγγενείς και συνάδελφοι στον ηθοποιό Λυκούργο Καλλέργη, του οποίου η κηδεία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Α’ νεκροταφείο...

Το ύστατο «αντίο» απεύθυναν φίλοι, συγγενείς και συνάδελφοι στον ηθοποιό Λυκούργο Καλλέργη, του οποίου η κηδεία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Α’ νεκροταφείο, δημοσία δαπάνη.

Στο κατευόδιο του Λυκούργου Καλλέργη ήταν έντονη η παρουσία πολιτικών, οι οποίοι εκφώνησαν επικήδειους λόγους.

Ο Aλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του, τόνισε: «Ο Λυκούργος Καλλέργης σήκωσε αντάξια το ιστορικό του όνομα (γιος του πρωτοπόρου σοσιαλιστή Σταύρου Καλλέργη), αλλά και έγραψε τη δική του πολυδιάστατη ιστορία, σαν ηθοποιός, μεταφραστής, συγγραφέας, πολιτικός. Υπήρξε σύνδεσμος της Αριστεράς με τον πολιτισμό».

Από την πλευρά του, ο Μανώλης Όθωνας, είπε για τον φίλο και συμπατριώτη του:

«Τον ακούραστο αγωνιστή της δημοκρατίας με τις ιδέες της Αριστεράς, που διακόνησε την πατρίδα με υψηλό ήθος, αφήνοντας βαθύ αποτύπωμα στον πολιτισμό και την κοινωνία» αποχαιρέτησε ο Φώτης Κουβέλης, και ο Μανώλης Γλέζος μίλησε για τον σπουδαιότερο ερμηνευτικό ρόλο του Λυκούργο Καλλέργη, «στο έργο της ζωής του» όπως είπε, «έναν ρόλο που θα φανεί από τις σελίδες της Ιστορίας».

Επικήδειους εκφώνησαν επίσης, ο Νίκος Μαρκάτος, πρόεδρος του Ιδρύματος Κοινωνικών και Ιστορικών Μελετών «Σταύρος Καλλέργης», ο Κώστας Μπεής, καθηγητής του θεατρικού Τμήματος του πανεπιστημίου Αθηνών, ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος εκ μέρους του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, ο Γιώργης Χριστοφιλάκης εκ μέρους της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων, ο Παύλος Ναθαναήλ εκ μέρους της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης, Γιώργος Μαριδάκις, ο Σπύρος Καλλέργης εκ μέρους του «Συλλόγου των απανταχού Καλλεργών».

Στεφάνια έστειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, πολιτικοί, Σωματεία. Τον Λυκούργο Καλλέργη συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία παλαιότεροι και νεότεροι ηθοποιοί, μαθητές και φίλοι του. Ανάμεσά τους οι Δάφνη Σκούρα, Εύα Κοταμανίδου, Βάσια Τριφύλλη, Κώστας Καζάκος, Κώστας Καστανάς, Μαίρη Ιγγλέση, Τρύφων Καρατζάς κ.α.