ΕΛΛΑΔΑ

Μπλόκα αγροτών 2017: Ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις - Έκλεισε η Ιόνια Οδός

Μπλόκα αγροτών 2017: Ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις - Έκλεισε η Ιόνια Οδός

Μπλόκα αγροτών 2017: Τα πρώτα μπλόκα αγροτών που έκλεισαν δρόμους, για το νέο έτος, είναι γεγονός.

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΗΝΟΥΝ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Αγρότες και κτηνοτρόφοι, μετά το συλλαλητήριο και την πορεία με τα τρακτέρ που πραγματοποίησαν στην πόλη της Άρτας, έκλεισαν και τα δύο ρεύματα στην έξοδο της Ιόνιας Οδού στη θέση Άγιος Δημήτριος.

Η Τροχαία προχώρησε άμεσα σε εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, σε παρακαμπτήριους δρόμους.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Άρτας, Βαγγέλης Μπέστας ανέφερε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως το κλείσιμο του δρόμου είναι «επ΄ αόριστον», και πως το μπλόκο συμμετέχει στην πανελλαδική επιτροπή με την οποία βρίσκεται σε συντονισμό.

Εξ άλλου, στο μπλόκο στην κωμόπολη του Λούρου, οι αγρότες «οργανώνονται για να μείνουν», όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρέβεζας, Σπύρος Κλινάκης.

Καθημερινός δίωρος αποκλεισμός της εθνικής οδού Πατρών-Κορίνθου

Απόφαση για καθημερινές κινητοποιήσεις και δίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών-Κορίνθου στο ύψος του Αιγίου, πήραν τα μέλη του αγροτικού συλλόγου Αιγίου.

Όπως είπε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Γιάννης Μποδιώτης, «από αύριο Τρίτη μέχρι και την Πέμπτη, θα αποκλείουμε την εθνική οδό από τις 17:00 έως και τις 19:00 και στην συνέχεια θα ληφθούν νέες αποφάσεις».

Στο μεταξύ, με αφορμή την σημερινή έναρξη των κινητοποιήσεων, ο κ. Μποδιώτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συμμετοχή των αγροτών, διατυπώνοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι «τις επόμενες ημέρες θα συμμετέχουν όλο και περισσότεροι αγρότες».

Εν τω μεταξύ, αγρότες της Ηλείας παραμένουν παραπλεύρως της Εθνικής Οδού Πατρών - Πύργου, στο ύψος της διασταύρωσης της Αμαλιάδας, χωρίς, όμως, να έχουν κλείσει τον δρόμο.

Διαβάστε ΕΔΩ τα σχέδια των αγροτών για τις νέες κινητοποιήσεις και τα αιτήματά τους

Στους δρόμους όλης της Ελλάδας τα τρακτέρ

Ζάκυνθος

Oι αγρότες του νησιού άρχισαν τις κινητοποιήσεις τους από την περιοχή της Λούμπας στην πόλη της Ζακύνθου και με ζεστές τις μηχανές των οχημάτων τους, περιμένουν τις αποφάσεις του πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου των αγροτών ώστε να κλιμακώσουν τις δράσεις τους.

Λίγο μετά τις δέκα το πρωί της Δευτέρας, τα πρώτα τρακτέρ έκαναν την εμφάνισή τους στο κόμβο της Λούμπας. Στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μίλησε ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Ζακύνθου, Τιμόθεος Φαραός, ο οποίος επεσήμανε ότι «μετά από τη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε, αποφασίσαμε μια πρώτη συγκέντρωση ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα να κλιμακωθεί και με μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου».

«Για τους αγρότες, τους φτωχούς ανθρώπους το επόμενο διάστημα θα κλιμακωθεί ακόμα πιο πολύ αυτή η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται, από την κυβέρνηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο κ. Φαραός, ο οποίος τέλος δήλωσε ότι «σήμερα δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, ο κόσμος πρέπει να παλέψει για τα δικαιώματά του, να παλέψει για την ασφάλιση και για να έχει καλή τιμή πώλησης το αγροτικό προϊόν για να μπορέσει να επιβιώσει».

Ηράκλειο

Με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα που έχουν παραταχθεί αριστερά και δεξιά του δρόμου, στον κόμβο των Πραιτωρίων, ξεκίνησαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις στο μπλόκο των αγροτών του Συλλόγου Αστερουσίων.

«Ο αγώνας μας είναι αγώνας επιβίωσης. Με το πλαίσιο αιτημάτων μας δεν ζητάμε πολλά, μα τα αναγκαία για να μπορούμε να ασχολούμαστε με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, να ζουν οι οικογένειές μας υποφερτά» τονίζουν οι αγρότες, ενώ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων σημειώνει, ότι «μας κλείνουν το σπίτι, μας βγάζουν από τη γη μας, γι’ αυτό βγαίνουμε στους δρόμους. Θα μείνουμε όσο καιρό το αγροτικό οργανωμένο κίνημα αποφασίσει. Οι αγώνες μας έχουν συνέχεια».

Επίσης οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ηρακλείου, Καζαντζάκη, Αρχανών και η επιτροπή αγώνα αγροτών Αρκαλοχωρίου, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Ηρακλείου, χωρίς ωστόσο να έχει μεγάλη συμμετοχή.

Θεσσαλία

Στις πλατείες των χωριών τοποθετούν τα τρακτέρ οι αγρότες της Δυτικής Θεσσαλίας, καθώς την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, το πρωί θα αναχωρήσουν για το μπλόκο της Νίκαιας, αφού προηγηθούν προσυγκεντρώσεις και στους δύο νομούς.

Στον νομό Τρικάλων έχουν προγραμματιστεί δύο προσυγκεντρώσεις, μία στο Μεγαλοχώρι και μία στη Φαρκαδόνα, ενώ στον νομό Καρδίτσας θα πραγματοποιηθεί προσυγκέντρωση στην Ιτέα. Παράλληλα, συνεχίζονται και οι ενημερωτικές επισκέψεις σε χωριά των νομών.

Βέροια

Με πορεία από το κέντρο της Βέροιας προς τον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας, αποχώρησαν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, που συμμετείχαν σήμερα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην πλατεία Δημαρχείου, όπου βρέθηκαν και πολίτες από άλλες επαγγελματικές ομάδες. Η κινητοποίηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.00 και η αποχώρηση έγινε στη 13.30.

«Σήμερα ξεκινάμε να στήνουμε το μπλόκο της Κουλούρας στην Ημαθία και καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να δώσουν δυναμικό "παρών" κατά των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση και οδηγεί στον αφανισμό του μικρομεσαίου αγρότη και κτηνοτρόφου» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Θόδωρας Παπακωνσταντίνου.

Τονίζεται ότι το μπλόκο της Κουλούρας συντάσσεται με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Ελλάδας.

Χανιά

«Άνοιξαν» σήμερα την αυλαία των κινητοποιήσεων οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στα Χανιά, με συγκέντρωση στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων που πραγματοποίησαν μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας.

Οι συγκεντρωμένοι ύψωσαν πανό με τα αιτήματά τους και, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μανούσος Σταυριανουδάκης, «οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις αποτελούν μονόδρομο για μας. Λέμε όχι στην προσπάθεια φτωχοποίησής μας, στη νέα ΚΑΠ και την πολιτική των μνημονίων».

Κοντά στους αγρότες βρέθηκαν σήμερα ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων Νίκος Βουρλάκης.

«Η περιοχή μας είναι ένας αγροτικός δήμος. Λέμε όχι στην ερημοποίηση της υπαίθρου και στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο καταθέτω ψήφισμα συμπαράστασης στους αγρότες», δήλωσε ο κ. Κουκιανάκης. «Οι αγρότες είναι κομμάτι της κοινωνίας μας. Ως συλλογικός φορέας συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα τους», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Βουρλάκης.

Μετά την πλατεία της δημοτικής αγοράς, οι συγκεντρωμένοι μέσω της οδού Αποκορώνου πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία με σημείο συνάντησης τους τον κόμβο «Μεγάλα Χωράφια» της εθνικής οδού Χανίων-Ρεθύμνου.

Εκεί αναμένεται να παραμείνουν στήνοντας μπλόκο και, όπως γνωστοποιήθηκε, θα κλείνουν την εθνική οδό συμβολικά για 15 λεπτά δύο φορές την ημέρα.

«Στόχος μας δεν είναι να ταλαιπωρήσουμε τους πολίτες: θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα του αγώνα μας» δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτών.

Λάρισα

Τρακτέρ στη Εθνικό Οδό Λάρισας - Κοζάνης στο ύψος της Μελούνας, κατέφθασαν λίγο μετά τις 13:30 από παραγωγούς του Τυρνάβου, καθώς σήμερα ξεκινάνε τα μπλόκα στη χώρα όπως είχαν αποφασίσει και οι αγρότες της Λάρισας στην πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων.

Με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας τόνισε πως οι αγρότες βγαίνουν στο δρόμο και ξεκινούν έναν αγώνα ώστε δουν λύσεις στα προβλήματα τους.

«Εμείς βγαίνουμε στο δρόμο και για να επιτύχουμε λύσεις στα προβλήματα μας, αλλά και να αποτρέψουμε τα νέα μέτρα που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση ενάντια στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Θα συνεχίσουμε και φέτος τον αγώνα μας ώστε να ασκηθεί ο μέγιστος βαθμός πίεσης στη κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρούδας.

Να σημειωθεί, πως σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, αγροτικών συλλόγων του νομού και οι επιτροπές αγώνα, αύριο Τρίτη στήνεται ακόμα ένα μπλόκο στην περιοχή της Αγιάς, ενώ την Πέμπτη στήνεται το μεγάλο μπλόκο της Νίκαιας Λάρισας, από τις Ομοσπονδίες Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων.

Στήριξη στους αγρότες από την ΑΔΕΔΥ

Τη στήριξή της στους αγώνες των αγροτών εκφράζει η ΑΔΕΔΥ και ειδικότερα στους μικρομεσαίους αγρότες «που ξαναβγήκαν σήμερα στους δρόμους και τα μπλόκα του αγώνα για να αντισταθούν στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης- Ευρωπαϊκής Ένωσης-μνημονίων-κεφαλαίου».

Όπως αναφέρει η ΑΔΕΔΥ στην ανακοίνωσή της, οι αγρότες βάλλονται με τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών τους στον ΟΓΑ, με περικοπή συντάξεων μέχρι και κατά 60% έως το 2022, με διπλασιασμό του συντελεστή φορολόγησης από 13% στο 26%, με φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων, καθώς και με φορολόγηση με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης ανεξάρτητα από το αν έχουν ή όχι εισόδημα και πόσο.

Στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ επιτίθεται στην κυβέρνηση και καλεί τις Ομοσπονδίες, τα Νομαρχιακά της Τμήματα και τα σωματεία να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις συμπαράστασης που πραγματοποιούνται στα μπλόκα με στόχο την ανατροπή της «αντιαγροτικής-αντιλαϊκής πολιτικής» της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Σχετικές ειδήσεις