ΕΛΛΑΔΑ

Μπλόκα αγροτών 2017: Δεν υποχωρούν οι αγρότες - Συνεχίζουν τα μπλόκα πανελλαδικά

Μπλόκα αγροτών 2017: Δεν υποχωρούν οι αγρότες - Συνεχίζουν τα μπλόκα πανελλαδικά

Ειδήσεις για μπλόκα αγροτών: Ανυποχώρητοι εμφανίζονται οι αγρότες που παραμένουν στα, ανά την Επικράτεια, μπλόκα τους και προχωρούν για μια ακόμα ημέρα σε αποκλεισμούς δρόμων - Κλειστή η Αθηνών - Θεσσαλονίκης και στα δύο ρεύματα -Επιχείρησαν να μπουν στο «Μακεδονία» με τα τρακτέρ - Από την Κυριακή κλείνουν και τα Τέμπη - Μεγάλη συγκέντρωση στη Λάρισα

Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις για τα αιτήματά τους.

Σε εξέλιξη παραμένουν τα μπλόκα των αγροτών στο νομό Λάρισας. Κεντρικό μπλόκο της περιοχής παραμένει αυτό στον κόμβο της Νίκαιας, όπου συμμετέχουν με τα τρακτέρ τους αγρότες από Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα.

Καθημερινά εκεί, οι αγρότες προχωρούν σε κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης από 16:00 έως 18:00, ενώ επ' αόριστον και όσο διαρκούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις παραμένει κλειστό το ρεύμα προς την Αθήνα.

Στον κόμβο του Πλατύκαμπο, οι αγρότες του εκεί μπλόκου αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και τελικά λίγη ώρα μετά τις 13:00 το μεσημέρι προχώρησαν σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού και το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα με το μπλόκο της Νίκαιας, οι αγρότες του νομού έχουν δημιουργήσει άλλα μπλόκα στο Δαμάσι και στο Γερακάρι, ενώ παραμένει το μπλόκο στον κόμβο Αργυροπουλίου με τους αγρότες να προχωρούν σε τρίωρο πλέον καθημερινό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Λάρισας - Κοζάνης, από 18:00 έως και 21:00.

Οι αγρότες των Φαρσάλων προχώρησαν για πρώτη φορά σε δίωρο αποκλεισμό της παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης ενώ νέο μπλόκο έχει στηθεί στο κόμβο της Ραχούλας, όπου οι αγρότες απέκλεισαν χθες Πέμπτη την Ε.Ο. Λάρισας - Τρικάλων από τις 15:00 μέχρι τις 17:00.

Στο μεταξύ, λιγότερο από μια ώρα διήρκησε και ο αποκλεισμός, στα διόδια Μαλγάρων στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών, όπου οι αγρότες τα είχαν αποκλείσει με τρακτέρ, λίγο μετά τις 18.00 και τον άνοιξαν στις 19.00, "λόγω της αυξημένης κίνησης στο σημείο", όπως επισήμανε το μέλος της συντονοστικής επιτροπής, Γιώργος Κωστούδης.

Κλείνουν τα Τέμπη

Από το μπλόκο της Νίκαιας την Κυριακή, οι αγρότες με τα τρακτέρ τους θα προχωρήσουν τελικά σε αποκλεισμό και της κοιλάδας των Τεμπών. Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της επιτροπής του μπλόκου της Νίκαιας, Ρίζος Μαρούδας, από το βήμα της σημερινής αγροτικής συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Λάρισας.

Οι αγρότες που κατέφθασαν σήμερα στο κέντρο της πόλης, λίγο μετά τις 18:00 με τα τρακτέρ τους, πέρασαν μέσα από τους κεντρικούς δρόμους με κορναρίσματα και κατέληξαν στην κεντρική πλατεία τη Λάρισας, όπου και πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί από αγρότες, από σωματεία και φορείς της Λάρισας και της Θεσσαλίας.

Στην ομιλία του, ο Ρίζος Μαρούδας επιτέθηκε στη κυβέρνηση λέγοντας πως οι κινητοποιήσεις θα ενταθούν και θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα.

IMG 2746 trakter plateia

«Είμαστε εδώ ως ένα βήμα κλιμάκωσης, γιατί η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ξεμπλέξει από εμάς, γιατί τα αιτήματά μας είναι δίκαια» είπε μεταξύ άλλων, ενώ κάλεσε τον ελληνικό λαό να παλέψει από κοινού.

«Δεν θα ανεχθούμε την επιχείρηση κοινωνικού αυτοματισμού που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Δεν παλεύουμε για τον εαυτό μας. Γιατί όταν ζητάμε αφορολόγητο 12.000 ευρώ, ή όταν διεκδικούμε το δικαίωμα μας στην δωρεάν υγεία, δεν το κάνουμε μόνο για εμάς, αλλά το ζητάμε για όλο τον ελληνικό λαό», τόνισε.

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19:30 και τα τρακτέρ επέστρεψαν στο μπλόκο της Νίκαιας όπου και παραμένουν.

Στο «Μακεδονία» με τα τρακτέρ

8cbf43e3a164f0ba73572071a323d2fa L

Σε αιφνιδιαστικό αποκλεισμό του οδικού κόμβου, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, προχώρησαν από τις 18.00 αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής και από άλλες περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι απέκλεισαν τον κόμβο το απόγευμα της Παρασκευής με 20 περίπου τρακτέρ και η κυκλοφορία προς και από το αεροδρόμιο διεξαγόταν μέσω παρακαμπτήριου δρόμου. Λίγο μετά τις 8, τα τρακτέρ αποχώρησαν από το σημείο.

Υπενθυμίζεται, ότι το μπλόκο στα «Πράσινα Φανάρια» (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία»), στήθηκε στις 30/1 και είναι κλειστός επ' αόριστον ο δρόμος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των οχημάτων προς τον αερολιμένα να διεξάγεται από τη διασταύρωση ΙΚΕΑ και από την αερογέφυρα Θέρμης.

Ανοιχτή η Αντιρρίου - Ιωαννίνων

Δόθηκαν στην κυκλοφορία οι εθνικές οδοί Πατρών - Κορίνθου στο ύψος του Αιγίου , και Αντιρρίου - Ιωαννίνων στον κόμβο Κεφαλοβρύσου, τις οποίες είχαν κλείσει νωρίτερα αγρότες της Αιγιάλειας και της Αιτωλοακαρνανίας αντίστοιχα.

Οι αγρότες της Αιγιάλειας αναμένεται να αποφασίσουν την Κυριακή για τις μορφές των κινητοποιήσεών τους, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία τα μέλη της ομοσπονδίας κτηνοτρόφων θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη στις 11:00 το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητήριο της περιφερειακής ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.

Μπλόκο στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής

Στον 24ωρο αποκλεισμό του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, αποφασίσαν να προχωρήσουν εντός των επόμενων ημερών αγρότες και κτηνοτρόφοι των Πρεσπών, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

«Ακόμη δεν είναι ανακοινώσιμο το πότε ακριβώς θα γίνει η συγκεκριμένη κινητοποίηση», ανέφερε αγρότης στην περιοχή.

Στο μεταξύ, το πρόγραμμα δράσεων των αγροτών και κτηνοτρόφων στη Δυτική Μακεδονία αφορά μεταξύ άλλων την πραγματοποίηση σήμερα Παναγροτικού Συλλαλητηρίου στο κέντρο της Καστοριάς, με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχο, να απευθύνει εκ νέου κάλεσμα προς όλους τους πολίτες, από όποια επαγγελματική τάξη και αν προέρχονται, προκειμένου να συμμετάσχουν.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι Καστοριάς έχουν στήσει από τις 30/1 μπλόκο στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας Οδού, στο δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

Χθες Πέμπτη, στήθηκε το αγροτικό μπλόκο στα Γρεβενά και συγκεκριμένα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα.

Στο Καλονέρι Βοείου, στήθηκε το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας Οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας, ενώ θέση πήραν και αγρότες και κτηνοτρόφοι του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην Εθνική Οδό Φλώρινας-Έδεσσας.

Παράλληλα, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι των Πύργων Πτολεμαΐδας στο μπλόκο που στήθηκε στον κόμβο Μανιακίου, επί της Εθνικής Οδού Φλώρινας-Έδεσσας, πραγματοποίησαν χθες πορεία διαμαρτυρίας με τα τρακτέρ τους και κινήθηκαν ως την Φλώρινα, έφτασαν στο τελωνείο της Νίκης, στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια, χωρίς να προβαίνουν σε αποκλεισμό. Στη συνέχεια, επέστρεψαν στο μπλόκο τους.

Αύριο συνεδριάζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι των χωριών Βοοίου, Νεάπολης και Τσοτυλίου, προκειμένου να αποφασίσουν τη δράση τους.

Κεντρική Μακεδονία

Η συντονιστική επιτροπή κεντρικής Μακεδονίας κατέθεσε αίτημα στην κυβέρνηση, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, για πραγματοποίηση πενταμερούς (από τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ενέργειας και Ανάπτυξης) συνάντησης στη Θεσσαλονίκη, ώστε να τεθούν τα ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα. Ως απάντηση δόθηκε η δέσμευση για επικοινωνία την επόμενη εβδομάδα, όπως γνωστοποίησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Χαλκηδόνας, Μαυρουδής Μηντσιούδης.

Στο μεταξύ, το όργανο της συντονιστικής επιτροπής κεντρικής Μακεδονίας εμπλουτίστηκε και με μέλη από την επιτροπή του μπλόκου στον Προμαχώνα, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας νομού Σερρών, Στέργιος Λίτος. Χθες εκπρόσωποι των αγροτών στον Προμαχώνα μετέβησαν στο τελωνείο των Ευζώνων και πραγματοποίησαν πολύωρη συνάντηση με τους συμμετέχοντες, ενώ έδωσαν το «παρών» και στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία»).

Αύριο, Σάββατο, στις 12.00, θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση στη Νέα Ραιδεστό Θεσσαλονίκης, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι και από άλλα μπλόκα.

Κλειστή θα παραμείνει η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο τελωνείο που βρίσκεται στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια. Επισημαίνεται ότι το σημείο έχει αποκλειστεί από τις 30/1, ενώ η διέλευση των φορτηγών με ευπαθή προϊόντα γινόταν κανονικά.

Εν τω μεταξύ, λόγω του αποκλεισμού του τελωνείου των Ευζώνων, φορτία δεκάδων χιλιάδων τόνων με προορισμό τις βιομηχανίες των Σκοπίων παρέμεναν το μεσημέρι της Παρασκευής (03/02) εγκλωβισμένα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Συμβολικό αποκλεισμό προγραμματίζουν οι αγρότες, που από τις 28ης Ιανουαρίου παραμένουν στα διόδια των Μαλγάρων.

Στον κόμβο Δερβενίου, επί της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας, βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις περιοχές Λιτή, Δρυμό, Μελισσοχώρι, Άσσηρο και Λαγκαδά και η περαιτέρω στάση τους θα αποφασιστεί σε γενική συνέλευση που προγραμματίζουν για το μεσημέρι.

Στην αερογέφυρα Κατερίνης βρίσκονται από το βράδυ της 28/01 αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής και στα σχέδιά τους είναι οι συμβολικοί αποκλεισμοί της εφορίας και τραπεζών.

Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει, από τις 23/01, στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής -που βρίσκεται στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Υπενθυμίζεται ότι χθες προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό και στα δύο ρεύματα, κίνηση που αναμένεται να επαναλάβουν και σήμερα.

Χθες, σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το κέντρο της Θεσσαλονίκης μετά την πορεία διαμαρτυρίας αγροτών.

agrotes thes copy
agrotes deth
Συνδικαλιστές από Λάρισα, Καρδίτσα, Δράμα, Σέρρες, Κατερίνη, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Καβάλα και Θεσσαλονίκη έφτασαν στην πλατεία ΧΑΝΘ με τα τρακτέρ όπου άναψαν πυρσούς και φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης. Για αρκετή ώρα έκλεισε η οδός Μανώλη Ανδρόνικου και η Λεωφόρος Στρατού.

Δυνάμεις της αστυνομίας είχαν παραταχθεί μπροστά από τη ΔΕΘ αποκλείοντας την είσοδο στους αγρότες.

Λίγο μετά τις 16:00 ομάδα αγροτών κινήθηκε προς την πύλη της ΔΕΘ με σκοπό να σπάσει το αστυνομικό μπλόκο.

Τα στόρια της νότιας πύλης ήταν κλειστά κι αυτό εξαγρίωσε τους αγρότες οι οποίοι τα άνοιξαν και εισέβαλαν στο χώρο.

Οι αστυνομικοί μέσα τους απώθησαν με τις ασπίδες με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση χωρίς τα επεισόδια να πάρουν έκταση.

Οι αγρότες έκοψαν μια κορδέλα εγκαινίων στην έκθεση και κατόπιν αποχώρησαν.


Σχετικές ειδήσεις