ΕΛΛΑΔΑ

Μπλόκα αγροτών 2017: Τα τρακτέρ κόβουν την Ελλάδα στα δύο - Ποιοι δρόμοι κλείνουν

Μπλόκα αγροτών 2017: Τα τρακτέρ κόβουν την Ελλάδα στα δύο - Ποιοι δρόμοι κλείνουν

Ειδήσεις | Μπλόκα αγροτών 2017:Αποφασισμένοι να τραβήξουν τον αγώνα τους ως το τέλος δηλώνουν οι αγρότες, μετά και το «ναυάγιο» στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή (10/02/2017) η αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσο Πετρόπουλο και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη.

ΑΚΑΡΠΕΣ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ (14/02)

Οι εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου έκαναν λόγο για «κυβερνητική αδιαλλαξία», ενώ ταυτόχρονα κάλεσαν τους αγρότες σε ενίσχυση των μπλόκων, αλλά και σε συμμετοχή στο αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη (14/02/2017).

Διαβάστε εδώ για το αγροτικό συλλαλητήριο της 14ης Φεβρουαρίου

AGROTES SYNTAGMA

Στιγμιότυπο από την άφιξη των τρακτέρ στο Σύνταγμα στις 12/02/2016 (φωτό αρχείου)

«Απευθύνουμε κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της Αττικής να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο για να στηρίξουν, ενεργά, τα δίκαια αιτήματα και τον αγώνα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς. Παλεύουμε, με νύχια και με δόντια, να κρατήσουμε τα χωράφια και τα ζώα μας, να μπορούμε να παράγουμε επαρκή, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τις βιοτικές ανάγκες του λαού μας», ανέφερε – μεταξύ άλλων – η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων.

MPOUTAS

Ο Βαγγέλης Μπούτας

Από την πλευρά του και ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας κάλεσε τους αγρότες να παραμείνουν στα μπλόκα, ενώ προανήγγειλε κλιμάκωση του αγώνα, με κλείσιμο των εθνικών οδών.

Άκαρπη συνάντηση

4044728 copy

Το ραντεβού των εκπροσώπων των αγροτών με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έπεσε στο κενό, καθώς οι μεν πρώτοι έκαναν λόγο «εμπαιγμό και κοροϊδία», ενώ οι δεύτεροι για «ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση», με τους συναρμόδιους υπουργούς να επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου έκανε λόγο για γόνιμο διάλογο σε θέματα που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, χαρακτηρίζοντας «ζωηρή έως ουσιαστική» τη συζήτηση που έγινε στο υπουργείο.

Είπε επίσης ότι θα δοθεί μάχη για την καθιέρωση ακατάσχετου ορίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι κατατέθηκε στους αγρότες ένας δεκάλογος παρεμβάσεων θεσμικού χαρακτήρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Η κ. Παπανάτσιου είπε πως ό,τι ψηφίστηκε στο Ασφαλιστικό και το Φορολογικό δεν αλλάζει. Πρόσθεσε επίσης ότι το αφορολόγητο στους αγρότες ισχύει και θα μείνει ως έχει και για το 2017, σημειώνοντας ότι εξετάζεται ο ειδικός φόρος κατανάλωση στο κρασί και το εργόσημο στην οικογενειακή εργασία.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης είπε ότι δόθηκαν διευκρινήσεις για το αφορολόγητο και για το ασφαλιστικό και για όσα ζητήματα δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος έγινε γόνιμος διάλογος.

Μπλόκα απ' άκρη σ' άκρη...

Την ίδια στιγμή, πάντως, τα αγροτικά μπλόκα προκαλούν «ασφυξία», με τα τρακτέρ να κλείνουν, άλλοτε περιστασιακά και άλλοτε επ' αόριστον τους εθνικούς οδικούς άξονες της χώρας.

Δυτική Μακεδονία

Αγροτικά μπλόκα στη δυτική Μακεδονία έχουν στηθεί στα εξής σημεία: στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας Οδού στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, στα Γρεβενά και συγκεκριμένα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα και στην Αγία Κυριακή, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού από τη διασταύρωση Σιάτιστας.

agrotes3

Θέση έχουν ήδη πάρει και αυτοί του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου στην Εθνική Οδό Φλώρινας-Έδεσσας, αλλά και στον κόμβο Μανιακίου.

Στήθηκε το αγροτικό μπλόκο στη γέφυρα Ρυμνίου, που βρίσκεται επί της Εθνικής Οδού Λάρισας-Κοζάνης, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια για να στηθεί μπλόκο στα Κοίλα Κοζάνης.

Κεντρική Μακεδονία

Την ίδια στιγμή, νέο μπλόκο στήθηκε στο οδικό άξονα Θεσσαλονίκης-Δοϊράνης-Προμαχώνα, στον κόμβο Χέρσου, που οδηγεί στο μεθοριακό σταθμό στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια, από αγρότες και κτηνοτρόφους της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ωστόσο, Κάποιες από τις δράσεις που σκέφτονται οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας, είναι το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη και η μετάβαση δύναμής τους στο τελωνείο της Δοϊράνης.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας από τις 30/01 κρατούν κλειστό το τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια, σε ένα μπλόκο το οποίο ενισχύεται διαρκώς.

evzones agrotes7

Κλειστή παραμένει και η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, στο 548ο χλμ της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά Εθνική Οδό Πολυκάστρου - Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης - Ειδομένης. Η πρόσβαση στα Σκόπια γίνεται από τον Συνοριακό Σταθμό Δοϊράνης.

Παράλληλα, στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα επί της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Σερρών, βρίσκονται οι Σερραίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις 25/01 και έχουν επανειλημμένως επιχειρήσει μετάβασή τους στο τελωνείο του Προμαχώνα, από παρακαμπτήριες οδούς, ακόμη και μέσα από χωράφια. Για την ώρα δεν το έχουν καταφέρει, δεδομένου ότι στην περιοχή υπάρχει αστυνομική δύναμη.

Από τις 30/01 αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν προχωρήσει στον επ' αόριστον αποκλεισμό της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής στα «Πράσινα Φανάρια» (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο).

Παρατεταγμένοι με τα τρακτέρ τους παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής στον κόμβο της Τρίγλιας, στον δρόμο Θεσσαλονίκης - Μουδανίων, στον Άγιο Μάμα στο δρόμο Μουδανίων - Κασσάνδρας και στα Βραστά επί της Επαρχιακής Οδού Πολυγύρου - Αγίου Όρους.

Στα διόδια των Μαλγάρων βρίσκονται αγρότες της ευρύτερης περιοχής καθώς και στον κόμβο Δερβενίου, επί της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας.

Στην αεροφέγυρα Κατερίνης βρίσκονται από το βράδυ της 28ης Ιανουαρίου αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής και στα σχέδιά τους είναι οι συμβολικοί αποκλεισμοί της εφορίας και τραπεζών.

Απέσυραν τα τρακτέρ τους από τον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας, επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης - Βέροιας, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, που βρίσκονταν στο σημείο από τις 23/01.

Ανοικτή η Ε.Ο. Λάρισας - Κοζάνης

Στην κυκλοφορία δόθηκε λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ της Παρασκευής η εθνική οδός Λάρισας-Κοζάνης, η οποία είχε αποκλειστεί νωρίυρτα από αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο της Μελούνας.

Οι αγρότες απομάκρυναν τα τρακτέρ από το οδόστρωμα και προετοιμάζονται για το πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που έχει αποφασίσει η πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων στην Αθήνα την Τρίτη (14/02/2017).

Καλαμάτα

Βροντερό «παρών» έδωσαν την Παρασκευή (10/02/2017) οι αγρότες στην πόλη της Καλαμάτας, έχοντας ως κεντρικό σύνθημα το «Μολών Λαβέ».

Συγκεκριμένα, δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στην Καλαμάτα. Η πρώτη από Μανιάτες προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τους δασικούς χάρτες, ενώ η δεύτερη από αγρότες της Μεσσήνης και του Χανδρινού για τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης.

Οι διαμαρτυρόμενοι ζήτησαν να κλείσουν για δύο ώρες το Δασαρχείο και η ΔΟΥ της πόλης, κάτι που τελικά έγινε στο Δασαρχείο Καλαμάτας, ενώ στην Εφορία η προϊσταμένη δε συμφώνησε και έτσι οι αγρότες έκλεισαν τις πόρτες του κτιρίου.

KALAMATA 1

Κόρινθος

Στο χορό των κινητοποιήσεων των αγροτών και κτηνοτρόφων ανά την Ελλάδα μπήκαν δυναμικά την Παρασκευή (10/02/2017) οι αγρότες της Ανατολικής Κορινθίας.

Νωρίς το απόγευμα, ομάδα αγροτών με τρακτέρ έκλεισαν την εθνική οδό Κορίνθου-Τρίπολης στα διόδια Σπαθοβουνίου. Μετά από μερικές ώρες αποχώρησαν και η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε.

Ανοικτή η Ε.Ο. Πατρών - Πύργου

Κανονικά διεξάγεται από το μεσημέρι της Πέμπτης (09/02/2017) η κίνηση των αυτοκινήτων στην Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου, όπου νωρίτερα αγρότες της Ηλείας την είχαν κλείσει σε δύο σημεία και συγκεκριμένα στις περιοχές Λατίφι και Ψάρι.

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για τα αγροτικά μπλόκα

Σχετικές ειδήσεις