ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται ριζικές αλλαγές στα επείγοντα των νοσοκομείων

Έρχονται ριζικές αλλαγές στα επείγοντα των νοσοκομείων
«Το 20% των ασθενών παραμένουν σε ράντζα -ενώ δεν θα έπρεπε- επειδή τα διαθέσιμα κρεβάτια έχουν δοθεί από το «παράθυρο» τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδο

Νέο τρόπο λειτουργίας των επειγόντων προωθεί το υπουργείο Υγείας. Μετά τις 15 Οκτωβρίου έρχονται δομικές αλλαγές, κυρίως στα επείγοντα περιστατικά.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, τα 50 Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών της χώρας θα κληθούν να λειτουργήσουν στα πρότυπα που λειτουργούν σήμερα τα επείγοντα του Αττικού Νοσοκομείου, με βραχιόλι διαφορετικού χρώματος ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, επιτροπή γιατρών ή εξειδικευμένος γιατρός που θα διαθέτει την εμπειρία και θα ορίζεται από τη διοίκηση κάθε νοσοκομείου, θα «φιλτράρει» τα περιστατικά με στόχο να έχουν προτεραιότητα οι ασθενείς που πραγματικά χρήζουν νοσηλείας και εισαγωγής στο νοσοκομείο και όχι οι «πελάτες των γιατρών», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

«Η εφημερία είναι για να εξυπηρετεί τα επείγοντα και όχι για να εξυπηρετούν οι γιατροί τους πελάτες τους», υπογράμμισε ο υπουργός και σημείωσε πως ποσοστό 20% των ασθενών παραμένουν σε ράντζα -ενώ δεν θα έπρεπε- επειδή τα διαθέσιμα κρεβάτια έχουν δοθεί από το «παράθυρο».

Οι αλλαγές στη λειτουργία του ΕΣΥ θα αφορούν και άλλα ζητήματα, όπως αυτά της καθημερινής διαχείρισης. Ειδικότερα, αναφέρθηκε το παράδειγμα του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη, όπου τα τρία ημερήσια γεύματα των ασθενών κοστίζουν μόλις 4,10 ευρώ, όταν ο μέσος όρος για όλα τα νοσοκομεία είναι 15 ευρώ. «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο αυτή την κατάσταση», είπε ο υπουργός Υγείας.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πρόνοιας, Μάρκος Μπόλαρης, ανακοίνωσε ότι τις προσεχείς ημέρες θα βρεθεί στη Ζάκυνθο κλιμάκιο γιατρών, προκειμένου να ελεγχθεί η «λίστα της ντροπής των 700 τυφλών», που εισπράττουν το επίδομα τυφλότητας, παρότι «υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες ότι είναι υγιέστατοι», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο υφυπουργός.