ΕΛΛΑΔΑ

Φρίκη στο Πήλιο: Νέο «Κωσταλέξι» με 60χρονο - Αργοπέθαινε φυλακισμένος από τον αδερφό του

Φρίκη στο Πήλιο: Νέο «Κωσταλέξι» με 60χρονο - Αργοπέθαινε φυλακισμένος από τον αδερφό του

Τον κρατούσε φυλακισμένο ο αδερφός του επί 12 χρόνια – Εισέπραττε τη σύνταξή του- Σκελετωμένο τον βρήκαν οι Αρχές

Το δράμα που έζησε ένας 60χρονος άνδρας, φυλακισμένος από τον ίδιο του τον αδερφό, ήρθε στο φως, όταν ο δεύτερος οδηγήθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης.

Γείτονες των δύο αδερφών, κατήγγειλαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στο σπίτι τους, όταν άκουγαν τα βράδια τον άτυχο άνδρα να βογκάει και να φωνάζει.

Όταν άνοιξε η πόρτα σε ένα μικρό αποθηκάκι, αναφέρει ο taxydromos.gr, η κοινωνική λειτουργός αντίκρισε έναν άνθρωπο σκελετωμένο, με γενειάδα που έφτανε μέχρι τον αφαλό του, ο οποίος με δυσκολία στεκόταν στα πόδια του.

Το δράμα του 60χρονου, αποκαλύφθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, στο χωριό του Πηλίου όταν γείτονες των δύο αδερφών κατήγγειλαν στην τοπική δημοτική κοινωνική υπηρεσία ότι είχαν μήνες να δουν τον άνδρα, τον οποίο άκουγαν τα βράδια, πίσω από την κλειδωμένη πόρτα μικρής αποθήκης να βογκάει και να φωνάζει. Κάποιοι μάλιστα -αργότερα- ανέφεραν ότι τον είχαν δει να τρώει από πιατάκι σκύλου!

Στις 21 Απριλίου του 2013, αναφέρει το δημοσίευμα, μια κοινωνική λειτουργός πήγε σε αποθηκάκι που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο μονοκατοικίας, μαζί με έναν γείτονα και με το συνθηματικό που χρησιμοποιούσαν οι δυο τους – ο γείτονας πετούσε μια πέτρα στην πόρτα και του φώναξε και στη συνέχεια ο 60χρονος άνοιγε- η πόρτα άνοιξε.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της κοινωνικής λειτουργού, μόλις άνοιξε η πόρτα, αντίκρισε έναν σκελετωμένο άνδρα, με πολύ μακριά γενειάδα, που δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια του και δεν ήθελε βοήθεια γιατί φοβόταν. Εκείνη όμως κέρδισε την εμπιστοσύνη του, άρχισε να της μιλάει και να της εξιστορεί το δράμα του.

Η τραγική εξέλιξη…

Ο ίδιος ήταν μορφωμένος, εργαζόταν ως υψηλόβαθμο στέλεχος σε εταιρεία, απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε με αναπηρική σύνταξη ύψους σχεδόν 2.500 ευρώ. Εργαζόταν στην Αθήνα, κι όταν συνταξιοδοτήθηκε μετακόμισε στο σπίτι που διατηρούσαν οι γονείς του στο συγκεκριμένο τουριστικό χωριό του Πηλίου. Το σπίτι ήταν γραμμένο μισό στον ίδιο και μισό στον αδερφό του, ο οποίος μάλιστα δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά στον ίδιο χωριό.

Από τη στιγμή της μετακόμισης φαίνεται να ξεκίνησαν τα βάσανά του. Ο αδερφός του και η νύφη του, του φέρονταν βίαια. Με τη βία έκανε πληρεξούσιο στον αδερφό του για να εισπράττει εκείνος τη σύνταξή του, με τη βία -όπως ανέφερε- πήγε μέχρι τον συμβολαιογράφο και έγραψε την κυριότητα του σπιτιού 100% στον αδερφό του.

Μετά από αυτό, ο αδερφός, τον υποχρέωσε να μένει σε μια μικρή αποθήκη στον προαύλιο χώρο της μονοκατοικίας. Δεν είχε καν ηλεκτρικό. Στην κύρια οικεία δεν του επέτρεπε να μπει. Η πόρτα ήταν μονίμως κλειδωμένη.

Ο αδερφός κλείδωνε όταν έφευγε για να πάει στη δουλειά του τον 60χρονο. Όσες φορές η πόρτα έμενε ανοιχτή και ο 60χρονος είχε επαφή με τον έξω κόσμο, έβγαινε στο δρόμο και ζητιάνευε κανένα τσιγάρο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μαρτύριό του κρατούσε τότε, σχεδόν 12 χρόνια…

Ζήτησε μόνο να φάει

Όταν η κοινωνική λειτουργός ήρθε σε επαφή με τον αδερφό του 60χρονου και του ζήτησε να τον μεταφέρει σε νοσοκομείο, εκείνος της επιτέθηκε και της είπε να μην ανακατεύεται στα οικογενειακά του. Η κοινωνική λειτουργός του διεμήνυσε ότι αν δεν το έκανε μόνος του θα το έκανε με τη συνδρομή των αρχών.

Ο αδερφός αναγκάστηκε να πάει τον 60χρονο στο νοσοκομείο. Νοσηλεύτηκε για 23 ημέρες, από τις 16 Απριλίου έως τις 9 Μαΐου, τόσο στην παθολογική όσο και στην ψυχιατρική κλινική. Το μόνο που ζήτησε ήταν φαγητό.

Κατά την παραμονή του στο νοσοκομείο, ο 60χρονος άρχισε να συνέρχεται και να πηγαίνει καλύτερα στην υγεία του. Μιλώντας με τις κοινωνικές λειτουργούς, ζητούσε βοήθεια. «Δεν θέλω να πεθάνω. Βοηθήστε με να πάω σε ένα δικηγόρο να παίρνω τη σύνταξή μου, να νοικιάσω ένα σπίτι στο Βόλο και να μένω μόνος μου», έλεγε.

Όταν πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, εξαφανίστηκε. Φαίνεται ότι είχε πάει να τον πάρει ο αδερφός του και επέστρεψε στη φυλακή του, στη μικρή αποθήκη έξω από το σπίτι των γονέων του.

Μία ημέρα αργότερα, όταν κοινωνική λειτουργός και νοσοκόμα επιχείρησαν να τον επισκεφθούν, εκείνος αρνήθηκε να έχει επαφή μαζί τους.

Παρέμβαση Εισαγγελέα

Στις 15 Μαΐου 2013, η κοινωνική λειτουργός συντάσσει την πρώτη της έκθεση στην Εισαγγελία Βόλου, περιγράφοντας την κατάσταση στην οποία εντόπισε τον άτυχο άντρα, τις ενέργειες στις οποίες προέβη αλλά και το γεγονός ότι με την επιστροφή του στη φυλακή του, αρνήθηκε να επικοινωνήσει με την ίδια. Μετά από τις απαραίτητες διαδικασίες, στις 5 Σεπτεμβρίου, η Εισαγγελία διατάσσει επείγουσα έρευνα με τη συνοδεία αστυνομίας.

Η αυτοψία γίνεται στις 12 Σεπτεμβρίου. Παρόντες ήταν ένας αστυνομικός και μία νοσηλεύτρια. Στη θέα των αρχών η σύζυγος του αδερφού του 60χρονου, επικαλέστηκε ότι ο κουνιάδος της δεν είναι στο σπίτι, ότι νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Όμως όταν άνοιξε η πόρτα της αποθήκης, διαπιστώθηκε ότι ο 60χρονος εξακολουθούσε να βρίσκεται φυλακισμένος.

Μετά από εξετάσεις που του έγιναν και αυτοψία στο βιβλιάριο υγείας του, διαπιστώθηκε ότι στον 60χρονο δεν συνταγογραφήθηκε κανένα φάρμακο.

Στη νέα της έκθεση στον εισαγγελέα μετά την αυτοψία, η κοινωνική λειτουργός ήταν συγκλονιστική: «αργοπεθαίνει μέρα με τη μέρα», ανέφερε.

Από την εισαγγελία ασκήθηκε αυτεπάγγελτη δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για έκθεση σε κίνδυνο και απείθεια σε βάρος του αδερφού του 60χρονου: «με πρόθεση άφησε αβοήθητο ένα πρόσωπο που το έχει στην προστασία του. Τον εγκατέστησε σε πολύ μικρό δωμάτιο 5τ.μ. αδιαφορώντας για τη σωστή διαβίωσή του παρόλο που γνώριζε ότι ήταν ενδεχόμενο να προκληθεί κίνδυνος για την υγεία του. Του στερούσε φάρμακα ζωτικής σημασίας και ασκούσε σε βάρος του βία», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κατηγορητήριο.

Λίγο καιρό μετά, έγινε γνωστό ότι ο 60χρονος είχε πεθάνει. Η κηδεία του θα γινόταν στην Αθήνα. Πλέον, ο αδερφός του 60χρονου δεν βρίσκεται στο χωριό και οι κάτοικοι δεν γνωρίζουν για την τύχη του.

Πηγή: taxydromos.gr

Ρoή Ειδήσεων