Η απάντηση του ΔΕΣΦΑ για το «χρυσό» εφάπαξ του διευθύνοντος συμβούλου του

Newsbomb

Η απάντηση του ΔΕΣΦΑ για το «χρυσό» εφάπαξ του διευθύνοντος συμβούλου του

Πλήρη κάλυψη στον διευθύνοντα σύμβουλό του, Σωτήρη Νίκα, ο οποίος φέρεται να αύξησε το προσωπικό του εφάπαξ κατά 100.000 ευρώ (258.000 ευρώ), παρέχει ο ΔΕΣΦΑ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο διαχειριστής δικτύου φυσικού αερίου, η αποζημίωση που έλαβε ο κ. Νίκας δεν σχετίζεται με την υφιστάμενη επαγγελματική ιδιότητα του διευθύνοντος σύμβουλου.

Αντίθετα, υποστηρίζει ο οργανισμός, η αποζημίωση απορρέει από τα δικαιώματα του κ. Νίκα με βάση την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.

Επισημαίνει ακόμα πως η αποζημίωση του κ. Νίκα, την οποία έχει καταγγείλει η ΝΔ, καθορίστηκε βάσει των προβλέψεων για την ανώτατη διευθυντική βαθμίδα, όπως αυτές ορίζονται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας του ΔΕΣΦΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΔΕΣΦΑ:

«Σχετικά με τα δημοσιεύματα της 08/03/2017 στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, στα οποία όλως αναληθώς αναφέρεται ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ «έδωσε προαγωγή και χρυσό εφάπαξ» στον εαυτό του, αναφέρουμε, προς αποκατάσταση της αλήθειας, τα εξής:

Είναι απολύτως αναληθές ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ έδωσε προαγωγή στον εαυτό του, καθώς επίσης και ότι, δήθεν έλαβε, ως εφάπαξ, ποσό 100.000 ευρώπλέον αυτού που θα εδικαιούτο ως εργαζόμενος της εταιρείας", αναφέρει η εταιρεια.

Η πραγματικότητα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, έχει ως ακολούθως:

1. Η εταιρεία «ΔΕΣΦΑ Α.Ε.» είναι πιστοποιημένος Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, ο διορισμός και οι όροι απασχόλησης των Μελών του Δ.Σ. πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής νομοθεσίας, υπό την εποπτεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

2. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Διευθύνοντος Συμβούλου, τον Σεπτέμβριο του 2016, το αρμόδιο εταιρικό όργανο, δηλαδή το Εποπτικό Συμβούλιο του ΔΕΣΦΑ, προσδιόρισε τις αμοιβές και αποζημιώσεις του, όπως προβλέπεται στην κείμενη εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Δεδομένου ότι, σύμφωνα με το Καταστατικό της Εταιρείας (Π.Δ. 33/2017, ΦΕΚ Α’ 31), ο Διευθύνων Σύμβουλος είναι το ανώτατο εκτελεστικό όργανο αυτής, η αποζημίωσή του καθορίσθηκε στο ύψος των αποδοχών των εργαζομένων της εταιρείας της ανώτατης διευθυντικήςβαθμίδας, όπως αυτές διαμορφώνονται με βάση την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση του ΔΕΣΦΑ. Στις κατά τα ανωτέρω αποδοχές του εφαρμόζονται, σύμφωνα με την απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου οι περικοπές των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, όπως έχουν εφαρμοσθεί στο σύνολο του προσωπικού του ΔΕΣΦΑ. Δεν έγινε χρήση των διατάξεων του Ν. 4354/2015, με τις οποίες αίρονται οι περιορισμοί στις αποδοχές των οργάνων διοίκησης.

3. Περαιτέρω, σύμφωνα με τις εταιρικές διαδικασίες που ισχύουν στον ΔΕΣΦΑ και τους όρους της ΕΣΣΕ, όλοι οι εργαζόμενοι υποχρεούνται, εντός νόμιμης προθεσμίας, να γνωστοποιούν στην εταιρεία τη συμπλήρωση των συντάξιμών τους χρόνων, σύμφωνα με τα ισχύοντα στους οικείους ασφαλιστικούς τους φορείς, το οποίο και έπραξε ο Διευθύνων Σύμβουλος, ως όφειλε.

Βάσει της κείμενης νομοθεσίας, ο διορισμός ενός προσώπου σε συλλογικό όργανο διοίκησης μίας εταιρείας δεν σχετίζεται με τυχόν υφιστάμενη εργασιακή σχέση του προσώπου αυτού με την εταιρεία, τα δε δικαιώματα ενός εργαζομένου, που απορρέουν από την κείμενη εργατική και κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία, δεν περιορίζονται λόγω του διορισμού του ως μέλους του συλλογικού οργάνου.

4. Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό πρόγραμμα, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την πολιτική της εταιρείας, οι τοποθετήσεις των διαθεσίμων της γίνονται κατά τον βέλτιστο και οικονομικά αποδοτικότερο και ασφαλέστερο για την ίδια τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό επελέγη η τοποθέτηση των σχετικών διαθεσίμων, κατά τρόπο ώστε η απόδοση που διασφαλίζεται για την εταιρεία να είναι επωφελέστερη από την έως τώρα τοποθέτηση σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Τα σχετικά ποσά συμπεριλαμβάνονται στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας όλων των χρήσεων, από την ίδρυσή της έως σήμερα (έτη 2007-2016).

"Όπως αυτονόητα προκύπτει από τα παραπάνω, η τοποθέτηση αυτή δεν επηρέασε ούτε επηρεάζει καθόλου τα κέρδη της εταιρείας ούτε και μεταβάλλει δυσμενώς τα δεδομένα με τα οποία υπολογίζονται τα τιμολόγιά της.

Το πρόγραμμα αυτό δεν αφορά τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, ο οποίος δεν εντάχθηκε σε αυτό».

Η βόμβα σκάει και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved