ΕΛΛΑΔΑ

Χανιά: Εκδηλώσεις στη μνήμη του Ελευθερίου Βενιζέλου, στις 18 και 19 Μαρτίου

Χανιά: Εκδηλώσεις στη μνήμη του Ελευθερίου Βενιζέλου, στις 18 και 19 Μαρτίου

Εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 81 χρόνων (18 Μαρτίου 1936) από τον θάνατο του Ελευθέριου Βενιζέλου, θα πραγματοποιηθούν στα Χανιά, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Ίδρυμα Μελετών Ερευνών που φέρει το όνομά του.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα «Σταύρος Σ. Νιάρχος» του μεγάρου «Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης», στην Χαλέπα, θα γίνουν οι απονομές των βραβείων του ΙΕ΄ πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού δοκιμίου για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που φέτος είχε θέμα: «Η Συνθήκη της Λωζάννης (1923)».

Την εκδήλωση οργανώνει το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Βενιζέλος» υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Τα βραβεία συνοδεύονται από χρηματικά ποσά, που απονέμονται στους:
Παναγιώτη Μυλωνά, από το ιδιωτικό γυμνάσιο Ώθηση (πρώτο βραβείο), Κωνσταντίνα Βλάχου, από τη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης (δεύτερο βραβείο) και Μαρίνα Καλούση, από τα Εκπαιδευτήρια Δούκα (τρίτο βραβείο).

Χορηγοί των μαθητικών βραβείων είναι: Για το πρώτο βραβείο η οικογένεια Καλογερή, στη μνήμη του καπετάν Γιάννη Καλογερή, για το δεύτερο βραβείο η εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» και για το τρίτο η Φαλή Βογιατζάκη, στη μνήμη του πατέρα της, Γεωργίου Βογιατζάκη.

Χορηγοί της εκδήλωσης είναι: ο σύλλογος «Φίλοι Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», η Αργυρώ Χανιωτάκη Σμυρλάκη, στην μνήμη του Ιωσήφ Σμυρλάκη και το ξενοδοχείο AKALI.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης, εταίροι του ιδρύματος θα αναγορευτούν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θερίσου, ο συγγραφέας Πολυχρόνης Κουτσάκης, ο επιχειρηματίας Γιώργος Παπαδάκης, ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, Δημήτρης Ποντικάκης και ο διδάκτωρ Νομικής και επί τιμή πρόεδρος Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων, Νικόλαος Σοϊλεντάκης.

Επίσης, την Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017, στις 11:30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου, στους τάφους των Βενιζέλων, στον Προφήτη Ηλία Χανίων, που διοργανώνουν η περιφερειακή ενότητα Χανίων, ο δήμος Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».
Ομιλητής θα είναι ο Σπύρος Γαληνός, δήμαρχος Λέσβου.

Η εκδήλωση θα κλείσει με αποσπάσματα από το έργο «Ωδή στον Ελευθέριο Βενιζέλο» από την χορωδία Χανίων, σε διεύθυνση Γιάννη Μεντζελόπουλου, έργο βασισμένο σε ποίηση μεγάλων Ελλήνων ποιητών. Στο πιάνο η Μαρία Κουτουλάκη.
Πριν από το μνημόσυνο θα τελεσθεί αρχιερατική λειτουργία στο ναό του Προφήτη Ηλία, χοροστατούντος του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου, Δαμασκηνού.

Σχετικές ειδήσεις