ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο Δημήτρης Κουμάνταρος

Πέθανε ο Δημήτρης Κουμάνταρος

Πέθανε σε ηλικία 63 ετών ο Δημήτρης Κουμάνταρος. Ήταν στέλεχος του Ποταμιού και ένας από τους βασικούς συνδικαλιστές της μεταδικτατορικής ΕΦΕΕ. Ήταν πάντα πολιτικά ενεργός ωστόσο από το 1980 δεν συμμετείχε σε κομματικές δραστηριότητες. Ενεργοποιήθηκε κομματικά το 20145 όταν εντάχθηκε στο Ποτάμι από την πρώτη ημέρα της ίδρυσης του.

Την απώλεια του Δημήτρη Κουμάνταρου έκανε γνωστή ο Σταύρος Θεοδωράκης με μια ανάρτηση του στο Facebook.

«Ονειρεύομαι έναν ξεσηκωμό. Ενάντια στην αδιαφάνεια, στη διαφθορά, στην κομματοκρατία, στην αναξιοκρατία. Ενάντια στη διχαστική λογική, στο φανατισμό, στην προχειρότητα και στην τσαπατσουλιά».

«Είναι το τελευταίο μήνυμα που έλαβα στις 5 Μαρτίου από τον Δημήτρη Κουμάνταρο» έγραψε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού και πρόσθεσε:

«Το βράδυ της 19ης Μαρτίου ο Δημήτρης πέθανε. Τον γνώρισα δημοσιογράφο τη δεκαετία του ‘80. Μελετημένος, γοητευτικός και θαρραλέος.

Η χωροφυλακή το ’74 τον είχε χαρακτηρίσει «λίαν επικίνδυνο και ανατρεπτικό». Διαβάστε τι έγραφαν τότε οι εφημερίδες: «Η Υποδιεύθυνσις Ασφαλείας επέτυχε την εξάρθρωσιν δύο ακόμη συνομωτικών και λίαν επικινδύνων κομμουνιστικών οργανώσεων, αι οποίαι είχον αναπτύξει πλουσίαν ανατρεπτικήν και αντεθνικήν δράσιν. Οι συλληφθέντες ως ηγετικά στελέχη των δύο οργανώσεων είναι οι εξής: [...]

Κουμάνταρος Δημήτριος, γεν. 1954 εις Αθήνας, φοιτητής Νομικής. Μέλος του ΕΚΚΕ και ηγετικό στέλεχος της ΑΑΣΠΕ. Ήτο παράνομος υπό ψευδώνυμόν ΦΩΤΗΣ».

O Φώτης της αντίστασης ξανάγινε Δημήτρης μετά την πτώση της δικτατορίας. Πήρε μέρος στο φοιτητικό και το λαϊκό κίνημα, μέχρι το 1980. Από τότε έμεινε για 25 χρόνια ανένταχτος - έτσι το έλεγε ο ίδιος.

Την αντιδικτατορική του δράση δεν την είδε ποτέ, διαβατήριο για πολιτική καριέρα ή για μια ξεκούραστη αργομισθία. Κι ας τον είχαν σαπίσει στο ξύλο μετά την κατάληψη της Νομικής.

Και το 2014 ήταν από τους πρώτους που μπήκανε στο Ποτάμι (η φωτογραφία του είναι από την ομιλία του στο πρώτο μας συνέδριο στο Λαύριο). Όχι ότι μας χαριζόταν. Ούτε στον εαυτό του χαρίστηκε ποτέ.

Τον αγαπούσαμε πολύ τον Δημήτρη. Ήταν πολύτιμος. Ανιδιοτελής. Υπερήφανος. Ευαίσθητος.
Καλό ταξίδι φίλε».

Η κηδεία του Δημήτρη Κουμάνταρου θα γίνει την Τετάρτη 22 Μαρτίου στο πρώτο νεκροταφείο Αθηνών στις 15.00.