ΕΛΛΑΔΑ

Πρωτομαγιά 2017: Ολοκληρώθηκαν οι -ειρηνικές- πορείες σε ολόκληρη τη χώρα (pics&vids)

Πρωτομαγιά 2017: Ολοκληρώθηκαν οι -ειρηνικές- πορείες σε ολόκληρη τη χώρα (pics&vids)

Ειδήσεις για την Πρωτομαγιά 2017: Με συγκεντρώσεις σε Σύνταγμα, Κλαυθμώνος και Μουσείο καθώς και πορείες τιμήθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά στην Αθήνα - Χωρίς τρόλεϊκαι τρέναοι μετακινήσεις

ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΜΜΜ

Ρεπορτάζ: Νικόλ Παπάζογλου

Σε ήρεμο κλίμα ολοκληρώθηκαν οι πορείες του ΠΑΜΕ προς την αμερικανική πρεσβεία και των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προς τη Βουλή, για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Παράλληλα, ΛΑΕ και άλλες οργανώσεις βρέθηκαν στο, περικυκλωμένο από αστυνομικούς, κεντρικό ξενοδοχείο όπου ξεκινά το μεσημέρι ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

prwtomagia lae

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στη συγκέντρωση και την πορεία του ΠΑΜΕ συμμετείχαν περίπου 10.000 διαδηλωτές ενώ στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στον Πειραιά, βρέθηκαν περίπου 1.200 άτομα.

Το ραντεβού του ΠΑΜΕ είχε δοθεί στο Σύνταγμα, με τη συμμετοχή εργατικών συνδικάτων, συνδικαλιστικών ενώσεων, συνδικάτων συνταξιούχων και εργατοϋπαλλήλων καθώς και φοιτητικών συλλόγων.

Λίγο αργότερα ξεκίνησε η πορεία:

Γύρω στις 12 το μεσημέρι, η πορεία έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία:

Δείτε φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr

Στην απεργιακή Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Αθήνα Μαρουάν Τουμπασί, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Γιώργος Πέρρος.

prwtomagia1

Το μήνυμα του Δημήτρη Κουτσούμπα

Στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας:

«Η Πρωτομαγιά του 2017 να αποτελέσει πραγματική αφετηρία νέων μεγάλων δυναμικών εργατικών λαϊκών αγώνων, ανασύνταξης του κινήματος για να πάρουμε πίσω όλα όσα μας έκλεψαν την περίοδο της κρίσης, για να καταργήσουμε όλους τους αντεργατικούς αντιλαϊκούς νόμους, για να αποδεσμεύσουμε τη χώρα μας από τις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, για να διαγράψουμε μονομερώς αυτό το χρέος και βεβαίως για να ανοίξουμε τον δρόμο της κοινωνκοποίησης της οργάνωσης της παραγωγής, των υπηρεσιών, όλης της οικονομίας με κεντρικά επεξεργασμένο επιστημονικό σχέδιο έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ευημερία του λαού μας πραγματικά, ενάντια σε πολέμους, με ειρήνη, με την εργατική τάξη, τον λαό στην εξουσία. Αυτός ο δρόμος και μπορεί και πρέπει να ανοίξει από σήμερα, από εδώ και πέρα, κάθε μέρα, κάθε ώρα. Αυτό είναι το κάλεσμα του ΚΚΕ προς τον ελληνικό λαό» δήλωσε.

Δείτε το βίντεο:

Παράλληλα, στην πλατεία Κλαυθμώνος ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν συγκέντρωση με κεντρικό σύνθημα ενάντια στην καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων και τα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση.

Ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή όπου οι διαδηλωτές έμειναν για λίγη ώρα, φωνάζοντας συνθήματα.

Όπως τονίστηκε στις ομιλίες η σημερινή μέρα η βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας, σε θέση μάχης και για την προάσπιση των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, τα οποία με τις μνημονιακές πολιτικές έχουν συρρικνωθεί.

Σημειώθηκε επίσης το επίκαιρο της σημερινής Πρωτομαγιάς, καθώς οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι «με νέα σκληρά και επώδυνα μέτρα» που ετοιμάζεται να ψηφίσει και να υλοποιήσει η κυβέρνηση. «Μέτρα που θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την ανεργία και τη φτωχοποίηση της πλειοψηφίας των πολιτών».

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Γιώργος Μυλωνάς ανέφερε ότι «με αυτά που ζούμε σήμερα στην Ελλάδα στο θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων τίποτα δεν πρέπει να θεωρούμε αυτονόητο για αυτό πρέπει να τα διεκδικούμε συνεχώς με ξεκίνημα τη σημερινή ημέρα».

Ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, δήλωσε ότι «η σημερινή ημέρα μνήμης είναι και αφετηρία αγώνων ενάντια στις πολιτικές που οδήγησαν σε μεγάλη ανεργία, ύφεση και αποδόμηση του ασφαλιστικού».

Υπενθυμίζεται ότι, η Ολομέλεια του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ, από κοινού με την ΑΔΕΔΥ, αποφάσισε 24ωρη απεργία στις 17 Μαΐου, ως αντίδραση στα νέα μέτρα.

Στο Μουσείο, συγκεντρώθηκαν εργατικά σωματεία, φορείς, φοιτητικοί σύλλογοι καθώς και οργανώσεις της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, οι οποίοι στη συνέχεια πραγματοποιησαν πορεία με κατεύθυνση τη Βουλή. Οι συγκεντρωμένοι τιμώντας την εργατική Πρωτομαγιά διαμαρτύρονται «για την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση εφαρμόζοντας τα σχέδια της ΕΕ και του ΔΝΤ».

Όπως αναφέρουν στα καλέσματα τους η σημερινή μέρα είναι «ένας αγώνας ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλουν κεφάλαιο, κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ».

Συγκεντρώσεις και πορείες σε ολόκληρη τη χώρα

Συνδικάτα, οργανώσεις και πολιτικά κόμματα κινητοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, λόγω της ημέρας. Στις 10 το πρωί συλλογικότητες και οργανώσεις της Αριστεράς συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα, ενώ οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ στο άγαλμα Βενιζέλου. Την ίδια ώρα οργανώσεις της Αριστεράς (ΛΑΕ, Ξεκίνημα, ΟΚΔΕ, ΣΕΚ) συγκεντρώθηκαν στη συμβολή των οδών Εγνατίας με Αγ. Σοφίας.

Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης είχε καλέσει σε συγκέντρωση μπροστά στο Εργατικό Κέντρο.

Με τρεις συγκεντρώσεις και πορείες τιμήθηκε σήμερα στην Πάτρα η Εργατική Πρωτομαγιά.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μπροστά από το εργατικό κέντρο, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, και συμμετείχαν μεταξύ άλλων, το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εκπαιδευτικοί, γιατροί, ελεύθεροι επαγγελματίες, φοιτητές, μαθητές, άνεργοι κ.ά.

Οι ομιλητές κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης τόνισαν μεταξύ άλλων ότι οι εργαζόμενοι έχουν υποχρέωση να επαναφέρουν τα κεκτημένα τους, τα οποία όπως είπαν, «ισοπέδωσαν και προσπαθούν να αποτελειώσουν οι νεοφιλελεύθερες και τροϊκανές πολιτικές, που εξαθλιώνουν την κοινωνία, εξοντώνουν τους εργαζόμενους και έχουν ως στόχο την κατάργηση των συνδικάτων». Επίσης απηύθυναν κάλεσμα προς όλους να δώσουν «ηχηρή απάντηση ενάντια στα μέτρα που προετοιμάζονται», διότι όπως υπογράμμισαν, «το οφείλουμε προς όλους αυτούς που έχασαν τη ζωή τους και προς τα παιδιά μας, να ανατρέψουμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές».

Η δεύτερη συγκέντρωση οργανώθηκε από το ΠΑΜΕ και συνδικάτα στην πλατεία Γεωργίου. Συμμετείχαν εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, καθηγητές, δάσκαλοι, εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας, άνεργοι, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, καθώς και η δημοτική αρχή, με επικεφαλής τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη

Όπως σημείωσαν οι ομιλητές, «η αντεργατική- αντιλαϊκή βαρβαρότητα δεν έχει τέλος, αν δεν τη σταματήσουμε με τη δύναμη της οργάνωσής μας, με την απόφασή μας να την ανατρέψουμε». «Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ μαζί με τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο έχουν συμφωνήσει και με εκβιασμούς και απειλές θέλουν την ανοχή και συνενοχή των εργαζομένων, για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, νέα μείωση μισθών και μεροκάματων, νέα άγρια φοροληστεία με την μείωση του αφορολόγητου, νέα επιδρομή στις συντάξεις και πλειστηριασμούς για τα σπίτια του λαού», ανέφεραν μεταξύ άλλων, και απηύθυναν κάλεσμα για συμμετοχή «στον αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς».

Η τρίτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Τριών Συμμάχων και συμμετείχαν μέλη αριστερών κομμάτων και οργανώσεων, μετανάστες, αλληλέγγυοι, καθώς και μέλη αντιεξουσιαστικών κινήσεων.

Μετά τις τρεις συγκεντρώσεις, ακολούθησαν πορείες στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας. Να σημειωθεί, ότι πριν ξεκινήσει η πορεία από το Εργατικό Κέντρο, μέλη της «Λαϊκής Ενότητας», αποχώρησαν και έκαναν την δική τους πορεία στο κέντρο της πόλης.

Επίσης, συγκεντρώσεις και πορείες για την εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, όπως στο Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι, στον Πύργο, στο Αίγιο, στην Ναύπακτο κ.α.

Με δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις και αντίστοιχες πορείες τιμήθηκε στα Χανιά η εργατική Πρωτομαγιά.

Η συγκέντρωση που οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο της πόλης το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και άλλοι φορείς και οργανώσεις, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της δημοτικής αγοράς με τη συμμετοχή ωστόσο των πολιτών να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των οργανωτών.

« Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους αγώνες της εργατικής τάξης και να στείλουμε το μήνυμα της αντίθεσης στα μέτρα που λαμβάνονται», δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιάννης Μανωλικάκης που κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν δυναμικά στην προγραμματισμένη για τις 17 Μαΐου πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ.

Οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία της δημοτικής αγοράς πραγματοποίησαν στη συνέχεια πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Η δεύτερη απεργιακή συγκέντρωση που οργανώθηκε από το ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε στην πλατεία 1866.

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν πορεία στο παλιό λιμάνι των Χανίων και οργάνωσαν λαϊκό γλέντι στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων.

Με δύο συγκεντρώσεις γιορτάστηκε η Πρωτομαγιά στη Λάρισα, με το Εργατικό Κέντρο και το ΠΑΜΕ να δίνει το ραντεβού του στη κεντρική πλατεία της πόλης και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ στη πλατεία Νομαρχίας.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Aκινητοποιημένα θα είναι τα τρόλεϊ σήμερα, 1η Μαΐου.

Τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 09:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ.

Ο ηλεκτρικός (ΗΣΑΠ) θα λειτουργήσει από τις 08:00 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας, λόγω συμμετοχής των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Κανονικά θα λειτουργήσει το Μετρό. Tα δρομολόγια δεν θα πραγματοποιούνται στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας προς το αεροδρόμιο και αντίστροφα, λόγω της 24ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών.

Το τραμ θα λειτουργήσει κανονικά.

Ακινητοποιημένα θα είναι και τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος,

Δεμένα στα λιμάνια είναι από τα μεσάνυχτα τα πλοία, με έναρξη την 00:01 και λήξη την 24:00 ώρα, της ίδιας ημέρας.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα αστικά λεωφορεία της Θεσσαλονίκης.




Σχετικές ειδήσεις