ΕΛΛΑΔΑ

Φοιτητικές εκλογές 2017: Βίντεο - ντοκουμέντο από την επίθεση των κουκουλοφόρων στο Χημείο

Φοιτητικές εκλογές 2017: Βίντεο - ντοκουμέντο από την επίθεση των κουκουλοφόρων στο Χημείο

Στις κάλπες προσήλθαν οι φοιτητές σήμερα με νικητή όμως για ακόμη μία φορά την αποχή - Σοβαρά επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Οι φοιτητικές εκλογές διεξήχθησαν σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Ελλάδας, ωστόσο η συμμετοχή φαίνεται, όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, να είναι κάτω από 50%.

Πρώτη δύναμη πανελλαδικά, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα που εξέδωσαν ξεχωριστά οι παρατάξεις, αναδεικνύεται η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, δεύτερη η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας(ΠΚΣ), ενώ τρίτη η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή κίνηση (ΕΑΑΚ).

Μικροεπεισόδια και εντάσεις επικράτησαν έξω από το κτίριο του παιδαγωγικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διεξάγονταν οι φοιτητικές εκλογές, όταν άγνωστοι συνεπλάκησαν με ομάδα φοιτητών που περιφρουρούσαν την εκλογική διαδικασία. Οι άγνωστοι έριξαν πέτρες και φωτοβολίδες ενώ μετά από λίγη ώρα απωθήθηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ οι οποίες έκαναν χρήση χημικών, τόσο στην οδό Ναυαρίνου όσο και στους γύρω δρόμους των Εξαρχείων.

Λίγο αργότερα η ένταση μεταφέρθηκε και στο κτίριο του Πολυτεχνείου καθώς άγνωστοι εισέβαλαν στο χώρο κρατώντας τσεκούρια, προσπαθώντας να διακόψουν τις διαδικασίες και καταφέρνοντας τελικά να κάψουν δύο κάλπες στην αίθουσα που πραγματοποιούνταν οι εκλογές για το τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών. Ωστόσο, η διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά.

Στόχος ομάδας νεαρών με καλυμμένα πρόσωπα έγιναν και φοιτητές- μέλη της παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΠ, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Κατά την επίθεση της ομάδας στη Θεολογική Σχολή τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι ένας φοιτητής του τμήματος Θεολογίας.

Τα γεγονότα σχολίασε και ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι, «είναι μία σημαντική ημέρα για τους φοιτητές που ψηφίζουν, και αυτές οι δημοκρατικές διαδικασίες πρέπει να προστατευθούν». «Αυτές οι συμπεριφορές είναι απολύτως καταδικαστέες», κατέληξε ο υπουργός.

Βίντεο ντοκουμέντο: Κουκουλοφόροι με φονικά όπλα στα χέρια

Να επιτεθεί στο «Χημείο» όπου διεξάγονται οι φοιτητκές εκλογές επιχείρησε το μεσημέρι της Τετάρτης (24/5) ομάδα κουκουλοφόρων

Οι κουκουλοφόροι οπλισμένοι με στυλιάρια, τσεκούρια και σουγιάδες επιχείρησαν να εισέλθουν στον χώρο της Σχολής, ωστόσο απωθήθηκαν αρχικά από τους ίδιους τους φοιτητές και στη συνέχεια από την διμοιρία ΜΑΤ που ήταν στην περιοχή.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο – ντοκουμέντο που προβλήθηκε στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, ξεκάθαρα τους κουκουλοφόρους με τα φονικά όπλα στα χέρια:

Σοβαρά τα επεισόδια έξω από το Χημέιο

Νεαροί με φωτοβολίδες και τσεκούρια επιτέθηκαν σε φοιτητές που βρίσκονταν στο σημείο για τις φοιτητικές εκλογές και ακολούθησε συμπλοκή.

Μετά από παρέμβαση της Αστυνομίας, οι ταραξίες απωθήθηκαν προς τα Εξάρχεια.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα (24/05/2017) διεξάγονται στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ όλης της χώρας εκλογές, οι οποίες θα αναδείξουν τα νέα Διοικητικά Συμβούλια των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων.

1

Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

Ένταση όμως σημειώθηκε και στη Θεσσαλονίκη, όταν άγνωστοι επιτέθηκαν σε φοιτητές της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ που βρίσκονταν στα φοιτητικά τραπεζάκια εντός της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, ομάδα περίπου 30 ατόμων που φορούσαν κράνη και κρατούσαν ρόπαλα επιτέθηκε εναντίον ολιγομελούς ομάδας φοιτητών της συγκεκριμένης παράταξης.

Κατά την επίθεση, τραυματίστηκε στο κεφάλι ένας από τους φοιτητές.

Ανακοίνωση της Δ.Α.Π-Ν.Δ.Φ.Κ.

Την «αδυναμία» και την «απροθυμία» της αστυνομίας να παρέμβει την ώρα που φοιτητές δέχονταν επίθεση από κουκουλοφόρους στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου καταγγέλει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

«Σχετικά με τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με λωστούς και ρόπαλα. 30 άτομα εισέβαλαν στη σχολή και επιτέθηκαν σε φοιτητές όλων των παρατάξεων. Ενώ έγιναν επανειλλημένες κλήσεις και παρεκλίσεις στην αστυνομία, προκειμένου να επέμβει ώστε να αποφευχθούν τραυματισμοί, δεν ανταποκρίθηκε και για άλλη μια φορά φάνηκε η αδυναμία και η απροθυμία της να ελέγξει την κατάσταση. Αντίστοιχα επεισόδια είχαμε και στο κέντρο της Αθήνας, στο Χημείο και στο Πολυτεχνείο, όπου 40 άτομα εισέβαλαν στο Χημείο και 25 άτομα στο Πολυτεχνείο. Προκλήθηκαν υλικές ζημιές και ευτυχώς αποφεύχθηκαν οι τραυματισμοί.

Ως Δ.Α.Π-Ν.Δ.Φ.Κ. λυπούμαστε και καταδικάζουμε τέτοια γεγονότα που πλέον έχουν γίνει μόνιμο φαινόμενο στις φοιτητικές εκλογές. Αισθανόμαστε ταυτόχρονα εμφανώς δικαιομένοι καθώς για άλλη μια χρονιά αντιλαμβανόμαστε ότι τέτοιου είδους φαινόμενα θα αποτελούσαν παρελθόν, εάν η Κυβέρνηση ήταν πρόθυμη να εφαρμόσει τον νόμο του Κράτους, ο οποίος έχει προκύψει από χρόνια αγώνων της Δ.Α.Π-Ν.Δ.Φ.Κ. Ελπίζουμε σύντομα η χώρα να αποκτήσει μια κυβέρνηση η οποία θα πράττει το αυτονόητο, θα σέβεται και θα εφαρμόζει το νόμο».

Καταδίκη της επίθεσης των κουκουλοφόρων

Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με τα επεισόδια βίας εναντίον φοιτητών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δήλωσε:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα, για ακόμη μία φορά, τα βίαια επεισόδια κατά φοιτητών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι φοιτητικές εκλογές συνιστούν μία δημοκρατική διαδικασία που οφείλουμε όλοι να διαφυλάξουμε, μακριά από φανατισμούς, ακρότητες και τυφλή βία. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους φοιτητές της Αθήνας και της Δ.Α.Π. - ΝΔΦΚ Θεσσαλονίκης. Ως πότε θα γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων γεγονότων;».

Για σύγχρονους «ΕΚΟΦίτες» κάνει λόγο η ΚΝΕ, σε ανακοίνωσή της για τα επεισόδια:

«Καταγγέλλουμε τις ολιγομελείς ομάδες κουκουλοφόρων, που επιτέθηκαν σε φοιτητές σε σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και -ως σύγχρονοι ΕΚΟΦίτες- προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών και τη συμμετοχή των φοιτητών σ' αυτές. Κι όλα αυτά τη στιγμή που είναι αναγκαίο οι φοιτητές και σπουδαστές μαζικά να στείλουν μήνυμα ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που επιτίθεται στα δικαιώματά τους στη μόρφωση και τη ζωή.

Τέτοιες ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με τους αγώνες των φοιτητών και των σπουδαστών, αλλά αντίθετα αξιοποιούνται για τη συκοφάντησή τους. Γι' αυτό και πρέπει -όπως και γίνεται από χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες- να απομονωθούν και να καταδικαστούν. Μοναδικό συμφέρον των φοιτητών και των σπουδαστών είναι να δυναμώσουν τους συλλόγους και την πάλη τους, τη γραμμή της αντεπίθεσης απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ – κεφαλαίου».

Για «ροπαλοφόρους και κρανοφόρους που προσπάθησαν να διακόψουν την εκλογική διαδικασία» μιλούν οι νέοι του Ποταμιού:

«Είναι η πολλοστή φορά που οι φοιτητικές εκλογές γίνονται αφορμή για επεισόδια, όπως έγινε σήμερα στο Παιδαγωγικό της Αθήνας και στη Θεολογική της Θεσσαλονίκης. Κρανοφόροι και ροπαλοφόροι προσπάθησαν και στις δύο περιπτώσεις να διακόψουν την εκλογική διαδικασία και επιτέθηκαν σε μέλη παρατάξεων. Είναι φυσικό, όσο και αν είναι αδικαιολόγητο, παρόμοια φαινόμενα να έχουν πάψει να μας κάνουν εντύπωση.

Κάποτε στους φοιτητικούς συλλόγους εκκολάφθηκε η αντίσταση κατά της Χούντας. Η κατάληψη της Νομικής και η εξέγερση του Πολυτεχνείου ξεκίνησαν από το αίτημα για ελεύθερες εκλογές στους φοιτητικούς συλλόγους. Σήμερα, οι φοιτητικές εκλογές αντί για διαδικασία ανάδειξης των εκπροσώπων των φοιτητών έχουν γίνει πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης και θερμοκήπιο κομματικών στελεχών. Ενώ χουλιγκάνοι, κρανοφόροι και ροπαλοφόροι εκτονώνονται κυνηγώντας φοιτητές. Και στο τέλος κανέναν δεν ενδιαφέρει το ότι για πάνω από τριάντα χρόνια οι παρατάξεις δεν μπορούν να βγάλουν ούτε κοινά αποτελέσματα.

Αρκετά. Τα πανεπιστήμια πρέπει να πάψουν να είναι εξέδρες φανατικών. Το άσυλο δεν είναι γι αυτούς. Το άσυλο είναι για την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Ταυτόχρονα οι κομματικές παρατάξεις πρέπει να πάψουν να θεωρούν φέουδό τους το πανεπιστήμιο. Η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών θέλει ένα ελεύθερο, ανοιχτό, παραγωγικό, ανεξάρτητο από φοιτητοπατέρες πανεπιστήμιο».

Σχετικές ειδήσεις