ΕΛΛΑΔΑ

«Επίκεντρο», μια πρόταση της ActionAid ενάντια στον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό

«Επίκεντρο», μια πρόταση της ActionAid ενάντια στον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό

«Το Επίκεντρο είναι ένας χώρος με αφετηρία τη δικαιοσύνη και όχι τη φιλανθρωπία»,τα λόγια του Γενικού Διευθυντή της ActionAid Ελλάς, Γεράσιμου Κουβαρά περιγράφουν με τον καλύτερο τρόπο τη νέα πρωτοβουλία της ActionAid στον Κολωνό.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε τη Δευτέρα 29 Μαΐου, η ActionAid Ελλάς παρουσίασε το νέο έργο της στην Ελλάδα: το Επίκεντρο - έναν πολυχώρο δράσης και αλλαγής στον Δήμο Αθηναίων.

Το Επίκεντρο δημιουργήθηκε με στόχο να υποστηρίξει τον τοπικό πληθυσμό που έχει πληγεί από την πολυετή οικονομική ύφεση και ζει σε συνθήκες οικονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού. Για να το πετύχει, στεγάζει ένα ολιστικό πρόγραμμα που προσφέρει δωρεάν, καινοτόμες υπηρεσίες για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες: παιδιά, εφήβους κι ενήλικες.

Με το Επίκεντρο, η ActionAid Ελλάς μεταφέρει με έναν ακόμα τρόπο (εκτός από την εκπαιδευτική της δράση και τη δράση της για το προσφυγικό) την εμπειρία 45 ετών αναπτυξιακών προγραμμάτων, στην Ελλάδα. Όπως σε κάθε δράση της, έτσι και στο Επίκεντρο, η ActionAid δεν επιλέγει τη φιλανθρωπία, αλλά δείχνει ένα διαφορετικό δρόμο που φέρνει μόνιμες αλλαγές. Επιλέγει την ενδυνάμωση ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους που συμμετέχουν στα προγράμματά της να χρησιμοποιήσουν τις δικές τους δυνάμεις για να αλλάξουν τη ζωή τους οριστικά.

Η ActionAid αποφάσισε, αρχικά, να ξεκινήσει από την Περιφέρεια Αττικής, καθώς έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό στη χώρα και κατ' επέκταση την υψηλότερη συγκέντρωση κατοίκων που πλήττονται από τις συνέπειες της κρίσης. Το Επίκεντρο ξεκινά από τον Δήμο Αθηναίων και η ActionAid έχει ως όραμα αυτή να είναι μόνο η αρχή. Βρίσκεται στον Κολωνό, στην οδό Πέτρας 93, σε ένα 4οροφο κτήριο. Σε αυτή την κοινότητα, παρουσιάζεται ο υψηλότερος αριθμός κατοίκων που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ή με πολύ χαμηλό εισόδημα. Αρωγός στην πρωτοβουλία είναι ο Δήμος Αθηναίων.

Επίσης, καθώς η οργάνωση πιστεύει βαθιά στο «μαζί» συνεργάζεται στο Επίκεντρο με πρωτοπόρες οργανώσεις και εξειδικευμένους επαγγελματίες (14 στο σύνολο) ώστε εν τέλει να παρέχουν από κοινού τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες και προγράμματα.

Αίθουσα ξυλουργικής εικαστικών copyright Vasso Balou 1

Μεταξύ των προγραμμάτων περιλαμβάνονται ψυχοκοινωνική υποστήριξη, πρόγραμμα ενδυνάμωσης γυναικών, μαθήματα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών, νομική και λογιστική συμβουλευτική, εύρεση εργασίας και απασχολησιμότητας για ενήλικες καθώς και μηχανική, ρομποτική, ξυλουργική αλλά και ενισχυτική διδασκαλία και αγγλικά για παιδιά και εφήβους.

Στην εκδήλωση η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας του Δήμου Αθηναίων, Μαρία Στρατηγάκη, δήλωσε ότι «ο Δήμος Αθηναίων στηρίζει την πρωτοβουλία, η οποία έρχεται να προσφέρει πραγματικά καινοτόμα προγράμματα και υπηρεσίες στους συμπολίτες μας που έχουν πληγεί από την πολυετή κρίση στο ιδιαίτερα ευάλωτο 4ο διαμέρισμα. Είναι ένα έργο που θα ανακουφίσει τόσο τα παιδιά και τους εφήβους όσο και τους ενήλικες και ιδιαίτερα γυναίκες.»

Ο Γενικός Διευθυντής της ActionAid Ελλάς, Γεράσιμος Κουβαράς, ανέφερε «το Επίκεντρο είναι ένας χώρος με αφετηρία τη δικαιοσύνη και όχι τη φιλανθρωπία. Με γνώμονα την αλληλεγγύη και όχι τον οίκτο. Με εργαλείο την ανάπτυξη ευκαιριών και όχι την ελεημοσύνη. Ξεκινάμε από τον Κολωνό διότι πολλοί από τους 70.000 κατοίκους του Δήμου της Αθήνας που ζουν, είτε κινδυνεύουν να ζήσουν σε καθεστώς οικονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού, μένουν εκεί.»

Η Διευθύντρια του Επίκεντρου, Ελένη Χατζηιωάννου, παρουσιάζοντας τα προγράμματα και τις υπηρεσίες του νέου έργου δήλωσε ότι «το Επίκεντρο δημιουργήθηκε με αγάπη, φροντίδα και υπευθυνότητα. Η ομάδα της ActionAid και του Επίκεντρου, θα εργαστεί καθημερινά με την ίδια αγάπη κι υπευθυνότητα για να γίνει το Επίκεντρο ένας πραγματικός πολυχώρος δράσης και αλλαγής που θα δώσει στους ανθρώπους για τους οποίους δημιουργήθηκε, δύναμη κι ελπίδα για μια καλύτερη ζωή.»

Το μεγαλύτερο μέρος του έργου χρηματοδοτείται από δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Επίσης, το έργο χρηματοδοτείται από δωρεές του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και του Ιδρύματος Vodafone. Tα προαναφερόμενα ιδρύματα μαζί με δωρεές από εταιρίες και άλλους φορείς καλύπτουν περίπου το 90% του έργου.

Το υπόλοιπο 10% θα καλυφθεί από δωρεές ιδιωτών, οι οποίες θα προέρθουν μέσω του νέου προγράμματος Φίλος της ΑctionAid. Με το καινούριο αυτό πρόγραμμα το κοινό μπορεί να στηρίξει με 11 ευρώ τον μήνα το Επίκεντρο προσφέροντας τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να έχουν δωρεάν πρόσβαση στα προγράμματα και τις υπηρεσίες του.

Για περισσότερες πληροφορίες ή δήλωση συμμετοχής στα προγράμματα του Επίκεντρου επικοινωνήστε τηλεφωνικά στο 215-5557345 ή επισκεφθείτε το epikentro.actionaid.gr

Τα προγράμματα του Επίκεντρου

Προγράμματα για ενήλικες

Στα προγράμματα του Επίκεντρου οι ενήλικες έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο παρέμβασης, καθώς και σε υπηρεσίες νομικής και λογιστικής/χρηματοοικονομικής υποστήριξης. Επίσης, προσφέρονται για τους ανέργους πρωτοποριακές υπηρεσίες ανεύρεσης εργασίας και συμβουλευτικής. Παράλληλα, το Επίκεντρο είναι ένας χώρος ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης για τις γυναίκες και συνολικά ένας χώρος απόκτησης νέων δεξιοτήτων και γνώσεων.

Υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης

Μέσα από τις προσφερόμενες συμβουλευτικές υπηρεσίες, οι ενήλικες έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν σε εξειδικευμένους επαγγελματίες για ζητήματα:

• Ψυχοκοινωνικής υποστήριξης
• Νομικής συμβουλευτικής
• Λογιστικής συμβουλευτικής και οικονομικής διαχείρισης
• Εύρεσης εργασίας και απασχολησιμότητας

Πρόγραμμα ενδυνάμωσης γυναικών

Μέσα από το θεατρικό εργαστήρι «Ας μιλήσουμε για εμάς» οι γυναίκες βρίσκουν έναν ελεύθερο χώρο έκφρασης με στόχο την ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση.

Μαθήματα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών

Με σκοπό την ενίσχυση των γνώσεων και ικανοτήτων όσων αναζητούν εργασία ή επιθυμούν να αποκτήσουν νέες δεξιότητες.

Προγράμματα για παιδιά

Τα παιδιά ανακαλύπτουν νέους κόσμους και τα προσωπικά τους ταλέντα μέσα από μια ποικιλία καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε τομείς όπως η ρομποτική, ο προγραμματισμός, τα οπτικοακουστικά μέσα και η δημοσιογραφία κι εξερευνούν τις τέχνες με πρωτοποριακό τρόπο μέσα από θεματικές όπως τα εικαστικά, το θέατρο και το σχέδιο. Παράλληλα, έχουν την ευκαιρία μέσω ενισχυτικής διδασκαλίας και μαθημάτων αγγλικών και ηλεκτρονικών υπολογιστών να βελτιώσουν τη σχολική τους απόδοση και να εξοπλιστούν κατάλληλα για το μέλλον!

Προγράμματα για εφήβους

Στα προγράμματα του Επίκεντρου οι έφηβοι αναπτύσσουν τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, εμβαθύνουν σε κοινωνικά ζητήματα που τους απασχολούν και εκφράζουν τις ανησυχίες τους. Παράλληλα, καλλιεργούν το ενδιαφέρον τους για τη δημιουργική απασχόληση μέσα από καινοτόμα προγράμματα στους τομείς του σχεδιασμού, του προγραμματισμού και της κατασκευής, αποκτώντας χρήσιμες, πρακτικές γνώσεις και νέες δεξιότητες.

Όλα τα προγράμματα και οι υπηρεσίες του Επίκεντρου (για παιδιά, εφήβους και ενήλικες) παρέχονται δωρεάν, βάση εισοδηματικών κριτηρίων. Για περισσότερες πληροφορίες ή δήλωση συμμετοχής στα προγράμματα του Επίκεντρου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά ή να επισκεφθούν το Επίκεντρο Δευτέρα-Παρασκευή: 09:00-21:00 και Σάββατο: 10:00-14:00.

Λιλιπούτειοι Μηχανικοί!

Τα παιδιά μεταμορφώνονται σε μικρούς επιστήμονες και μαθαίνουν να κατασκευάζουν απλές μηχανές, με πολύ διασκεδαστικό τρόπο! Μέσα από τη διαδικασία κατανοούν τις βασικές αρχές λειτουργίας των μηχανών και διασκεδάζουν δημιουργώντας.

Στόχος της δραστηριότητας:

Να κατανοήσουν τα παιδιά όλα τα φυσικά μεγέθη της Μηχανικής, δηλαδή να μάθουν τι σημαίνει «ταχύτητα», «δύναμη», «ροπή», «τριβή» και «έργο», διασκεδάζοντας!
Ηλικίες: 6-9 ετών
Συνεργάτης: STEM education

Εκπαιδευτική Ρομποτική με LEGO WeDo™

Τα παιδιά δίνουν «ζωή» στις LEGO κατασκευές που ετοιμάζουν! Πώς; Μέσω ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή... Χτίζουν με τα χέρια τους όσα φαντάζονται και στη συνέχεια τα βλέπουν να κινούνται ρομποτικά και να ζωντανεύουν!

Στόχος της δραστηριότητας:

Να γνωρίσουν τα παιδιά την «Εκπαιδευτική Ρομποτική» και τις δυνατότητές της και να αναπτύξουν τις πρώτες, βασικές δεξιότητες στον προγραμματισμό.
Ηλικίες: 10-12 ετών
Συνεργάτης: STEM education

Ανοιχτό εργαστήρι τέχνης

Τα παιδιά δουλεύουν με τον πηλό, την πλαστελίνη, την τέμπερα και την ακουαρέλα και δημιουργούν έργα χαρτοκοπτικής και κολλάζ.

Στόχος της δραστηριότητας:

Να πειραματιστούν τα παιδιά με διάφορα υλικά και να έρθουν σε επαφή με τις τέχνες.
Ηλικίες: 6-12 ετών
Συνεργάτης: Δίκτυο Τέχνης και Δράσης (Οι άνθρωποι με τα μπαλόνια)

Σταθερό εργαστήρι τέχνης

Τα παιδιά εξοικειώνονται με τις βασικές τεχνικές σχεδίου και κατασκευών. Επιπλέον, σε συνεργασία με το θεατρικό εργαστήρι, τα παιδιά κατασκευάζουν απλά σκηνικά για την πραγματοποίηση μιας παράστασης.
Στόχος της δραστηριότητας:

Να εκφραστούν δημιουργικά τα παιδιά και να αναπτύξουν δεξιότητες πάνω στις τέχνες.
Ηλικίες: 6-12 ετών
Συνεργάτης: Δίκτυο Τέχνης και Δράσης (Οι άνθρωποι με τα μπαλόνια)

Γνωρί-Ζω την πόλη μου

Τα παιδιά «σκαλίζουν» το παρελθόν, ερευνούν το παρόν και προετοιμάζουν το μέλλον του Δήμου τους! Βγαίνουν στη γειτονιά και μελετούν τα πολεοδομικά, αρχιτεκτονικά, αλλά και περιβαλλοντικά στοιχεία της περιοχής, τα συγκεντρώνουν και φτιάχνουν τη δική τους έκθεση. Στη συνέχεια θα την παρουσιάσουν στο κοινό!
Στόχος της δραστηριότητας:

Να μάθουν περισσότερα τα παιδιά για την ταυτότητα και τον τόπο καταγωγής τους και να καλλιεργήσουν το ενδιαφέρον τους για την περιοχή.
Ηλικίες: 6-12 ετών
Συνεργάτης: Ινστιτούτο Κοινός Τόπος

Κατασκευά-Ζω στην πόλη μου

Νέοι δημιουργοί! Οι έφηβοι σχεδιάζουν και κατασκευάζουν απλά έργα από ξύλο και στη συνέχεια εξασκούνται στην επιδιόρθωση και μεταποίηση παλιών επίπλων. Δημιουργούν δηλαδή νέα αντικείμενα, αλλά και δίνουν καινούργια πνοή σε παλαιότερα!

Στόχος της δραστηριότητας:

Να κάνουν οι έφηβοι τα αρχικά τους βήματα στο σχεδιασμό και την κατασκευή και να αποκτήσουν μια πρώτη εξοικείωση με διάφορα τεχνικά επαγγέλματα.
Ηλικίες: 12-15 ετών
Συνεργάτης: Ινστιτούτο Κοινός Τόπος

Φτιάξτε το δικό σας παιχνίδι!

Οι έφηβοι επεξεργάζονται φωτογραφίες χρησιμοποιώντας ειδικά προγράμματα, μοντάρουν ηχητικά αρχεία, σχεδιάζουν απλά ηλεκτρονικά παιχνίδια και εξοικειώνονται με βασικούς κώδικες προγραμματισμού. Ένα εργαστήρι... παίξε-γέλασε!

Στόχος της δραστηριότητας:

Να εξοικειωθούν οι έφηβοι με τον προγραμματισμό, να γνωρίσουν τα εργαλεία επεξεργασίας ήχου και εικόνας και πάνω από όλα να σκεφτούν δημιουργικά, σχεδιάζοντας ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι.
Ηλικίες: 12-15 ετών
Συνεργάτης: SciFY – Science For You

Διαδίκτυο: Ένας λαβύρινθος για ανακάλυψη

Τα παιδιά και οι έφηβοι εξοικειώνονται με τις βασικές έννοιες του Διαδικτύου. Αρχικά μαθαίνουν να διακρίνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση του, στη συνέχεια εκπαιδεύονται πώς μπορούν να συναλλάσσονται οικονομικά με ασφάλεια και τέλος, πειραματίζονται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μαθαίνουν τα «πρέπει» και «δεν πρέπει» του κυβερνοχώρου!

Στόχος της δραστηριότητας:

Να εξοικειωθούν τα παιδιά και οι έφηβοι με το Διαδίκτυο και να μάθουν περισσότερα για την ασφαλή του χρήση.
Ηλικίες: 10-15 ετών
Συνεργάτης: SciFY – Science For You

Θεατροπαιχνίδια

Μακριά από τις έννοιες του σωστού και του λάθους, τα παιδιά ενθαρρύνονται να δημιουργούν ατομικά και ομαδικά, μέσα από μια απολαυστική θεατρική διαδικασία, μακριά από το άγχος ανεβάσματος ενός δοσμένου θεατρικού έργου.

Στόχος της δραστηριότητας:

Να εκφραστούν ελεύθερα και δημιουργικά τα παιδιά, μέσα από το θεατρικό παιχνίδι.
Ηλικίες: 6-9 ετών
Συνεργάτης: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Με τα φτερά του Θεάτρου

Τα παιδιά διερευνούν διάφορα κοινωνικά ζητήματα, όπως τη διαφορετικότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα ή την προσφυγιά μέσα από πρωτότυπα θεατρικά παιχνίδια.
Στόχος της δραστηριότητας:

Να γνωρίσουν τα παιδιά τη θεατρική τέχνη, παίζοντας.
Ηλικίες: 10-12 ετών
Συνεργάτης: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Εσύ όπως και Εγώ!

Οι έφηβοι επεξεργάζονται την αποξένωση, τη μοναξιά και τη διαφορετικότητα, μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και άλλες μορφές τέχνης, όπως τα εικαστικά, τα κόμιξ και η φωτογραφία.

Στόχος της δραστηριότητας:
Να ενθαρρύνουμε την κοινωνική ευαισθητοποίηση, την πολιτιστική καλλιέργεια και τη συναισθηματική ανάπτυξη των εφήβων.
Ηλικίες: 13-18 ετών
Συνεργάτης: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Μικροί εξερευνητές αναμνήσεων!

Τα παιδιά εξοικειώνονται με την έννοια της μνήμης και της συλλογικότητας μέσω μιας βιωματικής δραστηριότητας συλλογής ιστοριών και αναμνήσεων από μεγαλύτερους σε ηλικία κατοίκους της περιοχής τους. Αφού μαζέψουν το υλικό που χρειάζονται, το επεξεργάζονται και στη συνέχεια δημιουργούν ένα πρωτότυπο μουσείο αναμνήσεων στο Internet, για να το μοιραστούν με όλους!

Στόχος της δραστηριότητας:

Να μάθουν τα παιδιά πώς παίρνει κάποιος μία συνέντευξη, να εξοικειωθούν με τις διάφορες τεχνικές, αλλά και να ανακαλύψουν τη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων που χρησιμοποιούνται κάθε φορά.
Ηλικίες: 10-18 ετών
Συνεργάτης: Ελληνική Τράπεζα Αναμνήσεων

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Με σκοπό την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και τη βελτίωση της σχολικής απόδοσης των παιδιών και εφήβων προσφέρονται:
• Ενισχυτική διδασκαλία για παιδιά Δημοτικού
• Προγράμματα εκμάθησης αγγλικών τριών επιπέδων
• Προγράμματα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών

Σχετικές ειδήσεις