ΕΛΛΑΔΑ

Στην κρητική γη αναπαύεται ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Στην κρητική γη αναπαύεται ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Ο τόπος που γεννήθηκε και λάτρεψε όσο κανέναν, η γη της Κρήτης, υποδέχτηκε ένα άξιο τέκνο της, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, έναν από τους σπουδαιότερους πολιτικούς άνδρες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας

Με ριζίτικα τραγούδια, μαντινάδες και μπαλωθιές οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το απόγευμα της Πέμπτης.

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης η οικογένειά του, συγγενείς, φίλοι και πλήθος κόσμου είπαν το τελευταίο αντίο στον Έλληνα πολιτικό που κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της χώρας για πάνω από μισό αιώνα.

Η επιμνημόσυνη δέηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έγινε με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού στο ναό της Αγίας Μαγδαληνής στη Χαλέπα προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου.

mitsotakis2

Η σορός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ετέθη σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι τις 13:30, στη συνέχεια ετελέσθη επιμνημόσυνη δέηση, ενώ στις 17:00 το απόγευμα οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία.

mitsotakis1

Πλέον βρίσκεται δίπλα στην αγαπημένη του Μαρίκα, στο σημείο που είχαν διαλέξει μαζί πριν 13 χρόνια για να περάσουν την αιωνιότητα, στο Δημοτικό Νεκροταφείο του Αργουλιδέ, στο Ακρωτήρι Χανίων.

Ριζίτικα, μαντινάδες και μπαλωθιές

Κρητικοί βρακοφόροι αποχαιρέτησαν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη τραγουδώντας ένα παλιό ριζίτικο τραγούδι «Σε ψηλό βουνό» (ο αετός), προκαλώντας δέος σε όσους παρευρέθηκαν στο μικρό γραφικό νεκροταφείο των Χανίων.

Οι στίχοι του τραγουδιού:

«Σε ψηλό βουνό,
σε ριζιμιό χαράκι,
κάθεται έν’ αητός.

Βρεμένος, χιονισμένος
ο καημένος και παρακαλεί.
Και παρακαλεί
τον ήλιο ν’ ανατείλει.

Ήλιε ανάτειλε ήλιε ανάτειλε.

Ήλιε λάμψε και δώσε
για να λιώσουνε
χιόνια από τα φτερά μου
και τα κρούσταλλα
από τ’ ακράνυχά μου.

Ήλιε ανάτειλε ήλιε ανάτειλε».

Δείτε το βίντεο:

«Προτού σε κατεβάσουμε στο νέο σπιτικό σου,
σού τάζουμε Πρωθυπουργό να κάνουμε το γιο σου»

Λύγισαν ακόμα και οι πιο σκληροί όταν ο εγγονός του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, γιος του Κυριάκου, άφησε την κατσούνα του πάνω στο φέρετρο, λίγο πριν τον κατεβάσουν στην τελευταία του κατοικία.

katsouna feretro mitsotaki

Στη συνέχεια, στρατιωτικό άγημα έριξε τιμητικές βολές, ενώ ο έχων το γενικό πρόσταγμα ανώτερος αξιωματικός παρέδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη σημαία με την οποία ήταν σκεπασμένο το φέρετρο και τα παράσημά του στις κόρες του, Ντόρα, Αλεξάνδρα και Κατερίνα.

Συγκλόνισε η Ντόρα: «Σήκω απάνω, Ψηλέ μου πατέρα»

Λίγο νωρίτερα, η Ντόρα Μπακογιάννη συγκλόνισε με τον επικήδειο που εκφώνησε για τον πατέρα της.

Στεκω όρθια στην γη που τόσο αγάπησες και στην περηφάνεια μου για σένα να βρω την αντοχή, είπε με ραγισμένη φωνή η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Ψηλέ περήφανε πατέρα μου σήκω πάνω γιατί άδειασε ο τόπος. Εχουν έρθει φίλοι πολλοί και δεν πάει να τους πω ότι απόθανες», είπε κλείνοντας η Ντόρα Μπακογιάννη με δάκρυα στα μάτια αποχαιρετώντας τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Σχετικές ειδήσεις