ΕΛΛΑΔΑ

Εισαγγελική έρευνα για τις σχέσεις ΔΕΗ - Μυτιληναίου

Εισαγγελική έρευνα για τις σχέσεις ΔΕΗ - Μυτιληναίου
Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκάλεσαν οι καταγγελίες για «προνομιακές σχέσεις και χαριστικές ρυθμίσεις της ΔΕΗ...

Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκάλεσαν οι καταγγελίες για «προνομιακές σχέσεις και χαριστικές ρυθμίσεις της ΔΕΗ προς την εταιρία του Ομίλου Μυτιληναίου Αλουμίνιον της Ελλάδος».

Ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης έδωσε εντολή στον συνάδελφό του αναπληρωματικό εισαγγελέα επί οικονομικών εγκλημάτων Σπύρο Μουζακίτη για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως ποινικά διωκόμενα αδικήματα.

Αφορμή της εισαγγελικής παρέμβασης προκάλεσαν δημοσιεύματα της εφημερίδας «Το Βήμα» σύμφωνα με τα οποία η ΔΕΗ τιμολογούσε το ρεύμα στην «Αλουμίνιον Ελλάδος» με εξαιρετικά χαμηλό «αποικιοκρατικό τιμολόγιο» για το οποίο, τον περασμένο Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάνθηκε πως αποτελεί κρατική οικονομική ενίσχυση που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα, η «Αλουμίνιον Ελλάδος» πέτυχε ευνοϊκή ρύθμιση μειώνοντας οφειλή προς τη ΔΕΗ από τα 107,6 εκατ. ευρώ στα 82,6 εκατ. ευρώ.

Οι ισχυρισμοί της εφημερίδας αναφέρονται σε σκάνδαλο διακομματικού χαρακτήρα που ξεκίνησε επί υπουργίας Χρήστου Φώλια, συνεχίστηκε επί Τίνας Μπιρμπίλη και κατέληξε επί Γιώργου Παπακωσνστανίνου.