ΕΛΛΑΔΑ

Ασφυξία διαρκείας από καύσωνα και σκουπίδια: 20.000 τόνοι απορριμμάτων «πνίγουν» την Αττική

Ασφυξία διαρκείας από καύσωνα και σκουπίδια: 20.000 τόνοι απορριμμάτων «πνίγουν» την Αττική

Αφόρητη η κατάσταση στις μεγάλες πόλεις της χώρας - Σήμερα η τροπολογία για τις υπηρεσίες καθαριότητας – Σε εξέλιξη η πορεία των εργαζομένων προς τη Βουλή

Αφόρητη η κατάσταση στις μεγάλες πόλεις της χώρας - Σήμερα η τροπολογία για τις υπηρεσίες καθαριότητας – Πορεία των εργαζομένων προς τη Βουλή

Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει πλέον το πρόβλημα με τα σκουπίδια που σχηματίζουν «βουνά» στα πεζοδρόμια των μεγαλουπόλεων, καθώς για όγδοη μέρα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας.

4140442

Τα σκουπίδια «πνίγουν» τα πεζοδρόμια και τις πλατείες, ενώ οι πολίτες αναγκάζονται να ανασαίνουν ένα τοξικό κοκτέιλ. Ο καύσωνας μάλιστα που θα σαρώσει τη χώρα από την Τετάρτη θα κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη.

Παρ’ ότι ένας μικρός αριθμός απορριμματοφόρων αναμένεται να επιστρέψει στους δρόμους για την αποκομιδή των σκουπιδιών, λόγω της αναστολής της απεργίας από την ΠΟΠ – ΟΤΑ, ωστόσο το πρόβλημα δεν αναμένεται να λυθεί, καθώς η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε το μεσημέρι της Κυριακής τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τουλάχιστον έως την προσεχή Πέμπτη, όπως είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν ικανοποιήθηκε από τη νομοθετική ρύθμιση του Πάνου Σκουρλέτη για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των δήμων και ενώ σήμερα, Δευτέρα σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου έδωσε στη δημοσιότητα νομοθετική ρύθμιση «για οριστική και δίκαιη λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων».

Στάση εργασίας και πορεία διαμαρτυρίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρωί της Δευτέρας (26/06) συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ μπροστά από τα γραφεία της στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο. Θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών, της Βουλή και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, προκειμένου, εκτός των άλλων, να γνωστοποιήσει την πρότασή της για τη λύση του ζητήματος με τους συμβασιούχους στην καθαριότητα.

Εν τω μεταξύ σε απευθείας ανάθεση του έργου της αποκομιδής των σκουπιδιών σε ιδιώτη προχώρησε σήμερα η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης εν μέσω αντιδράσεων.

Δραματική προειδοποίηση από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Η δημόσια υγεία, την ίδια ώρα τίθεται πλέον σε άμεσο κίνδυνο εξαιτίας των σκουπιδιών στους δρόμους.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα βουνά των σκουπιδιών.

Χθες, Κυριακή, το υπουργείο Περιβάλλοντος έκανε γνωστό ότι καταγράφηκαν υπερβάσεις στις τιμές του όζοντος σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως το Μαρούσι, η Λυκόβρυση και το Περιστέρι. Έτσι, επαναλαμβάνονται οι συστάσεις προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, να παραμένουν σε κλειστούς και -κατά το δυνατόν- κλιματιζόμενους χώρους.

Τους κινδύνους που εγκυμονεί η εκτεταμένη συσσώρευση και παραμονή απορριμμάτων για την δημόσια υγεία, ιδιαίτερα σε περιβάλλον αυξημένων θερμοκρασιών, επισημαίνει, με ανακοίνωσή τους, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Όπως σημειώνει, η εκτεταμένη παραμονή, σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες, αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών, κάποιοι εκ των οποίων μπορούν να επιζήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα οικιακά απορρίμματα, κυρίως όταν περιέχουν υπολείμματα τροφών και ιδίως νωπών, είναι δυνατό να γίνουν μολυσματικά, όταν παραμένουν αδιάθετα για μεγάλο χρονικό διάστημα, επισημαίνουν οι επιστήμονες του Κέντρου και εξηγούν ότι η παρατεταμένη έκθεση των απορριμμάτων σε σωρούς, είναι δυνατό να προσελκύσει διάφορα έντομα και τρωκτικά, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν φορείς νοσημάτων.

Όπως τονίζουν σε κατάλληλες καιρικές συνθήκες είναι δυνατή η μετάδοση παθογόνων οργανισμών από ζώα ή και έντομα φορείς, που έχουν μολυνθεί από αστικά απορρίμματα, στον άνθρωπο μέσω δήγματος (τσιμπήματος ή δαγκώματος) ή μόλυνσης τροφών ή νερού.