ΕΛΛΑΔΑ

«Ώρα μηδέν» για τα σκουπίδια: Οριστικές αποφάσεις από την ΠΟΕ - ΟΤΑ

«Ώρα μηδέν» για τα σκουπίδια: Οριστικές αποφάσεις από την ΠΟΕ - ΟΤΑ

Αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεών της αναμένεται να λάβει εντός της ημέρας η ΠΟΕ - ΟΤΑ, η οποία βρίσκεται σε 24ωρη απεργία.

ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ - «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΣ» ΤΟ PLAN B ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ

Συγκεκριμένα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ - ΟΤΑ θα συνεδριάσει για να εκτιμήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να λάβει αποφάσεις.

Εν τω μεταξύ, το πρωί της Πέμπτης (29/06) ξεκίνησε από την πλατεία Καραϊσκάκη, η πορεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ προς τη Βουλή.

poe ota4 1

Οι εργαζόμενοι και οι συμβασιούχοι των Δήμων έφτασαν λίγο μετά τις 12 στη Βουλή.

Εκεί βρήκαν παρατεταγμένες κλούβες της Αστυνομίας, οι οποίες και διέκοψαν την πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο οποίο ήθελαν να φτάσουν οι διαδηλωτές προκειμένου να θυροκολλήσουν τα αιτήματά τους.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ, Νίκος Τράκας σε δηλώσεις του τόνισε ότι οι διαδηλωτές δεν είχαν πρόθεση να συγκρουστούν με τους αστυνομικούς και πρόσθεσε ότι «εγώ ήμουν αυτός που μίλησα για περισσότερο προσωπικό ασφαλείας στους δήμους. Θα ήταν καλό να πάτε και με αυτούς που μαζεύουν σκουπίδια σήμερα σε 40 βαθμούς Κελσίου» ενώ ευχαρίστησε την κοινωνία για τη συμπαράστασή της.

Αργότερα το μεσημέρι, ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση των συμβασιούχων ενώ αναμένεται η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr

Ήδη πάντως οι εργαζόμενοι στους δήμους έχουν αυξήσει τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων, ενώ στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε η «χρυσή τομή» ανάμεσα στο δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, με αποτέλεσμα να «παγώσει» η συμφωνία με τον ιδιώτη για την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι ίδιοι οι δήμαρχοι, που μέχρι πρότινος στήριζαν και συνεχίζουν να στηρίζουν τα αιτήματά τους, έχουν αρχίσει να απευθύνουν εκκλήσεις και να τονίζουν το θέμα δημόσιου συμφέροντος εξαιτίας της συσσώρευσης χιλιάδων τόνων σκουπιδιών σε συνδυασμό και με τον καύσωνα.

To εναλλακτικό σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση

Σε απόφαση των συμβασιούχων εργαζομένων στην καθαριότητα να τερματίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους προσβλέπει η κυβέρνηση, προκειμένου να μην… αναγκαστεί να ενεργοποιήσει το plan Β, καθώς οι κίνδυνοι από τη συσσώρευση σκουπιδιών, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας επιτάσσουν τη λήψη μέτρων.

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει τη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας», δήλωσε, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, καθιστώντας σαφές ότι έχουν εξεταστεί όλα τα σενάρια και οι δυνατότητες που υπάρχουν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που διογκώνει το κλίμα δυσαρέσκειας των πολιτών.

Άλλωστε, η κυβερνητική αισιοδοξία για λήξη των κινητοποιήσεων διαψεύστηκε ήδη δύο φορές, μία μετά τη διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και, κυρίως, μετά τη συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας με τους εκπροσώπους της ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Ο κ. Τζανακόπουλος δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες, όσον αφορά στις εναλλακτικές που έχει εξετάσει η κυβέρνηση.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», κυβερνητικό στέλεχος δηλώνει με σαφήνεια ότι οι εναλλακτικές που η κυβέρνηση διαθέτει είναι «η Δικαιοσύνη και ο στρατός».

Ουσιαστικά, στην κυβέρνηση, δεδομένου ότι δεν υφίσταται πλέον η νομοθεσία που θα επέτρεπε την επίταξη των εργαζομένων στην καθαριότητα, αλλά και με κυβερνητικά στελέχη να δηλώνουν ότι ακόμη και αν η συγκεκριμένη νομοθεσία ήταν ενεργή δεν επρόκειτο ποτέ να αξιοποιηθεί από την παρούσα κυβέρνηση, προσβλέπουν σε ενεργοποίηση της Δικαιοσύνης σε αυτή την κατεύθυνση: Σε μιας μορφής επίταξη των εργαζομένων με δικαστική εντολή, υπό την απειλή που συνιστά για τη δημόσια υγεία η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Και, παράλληλα, για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, στην έξοδο οχημάτων και στρατιωτικού προσωπικού για την αποκομιδή απορριμμάτων.