ΕΛΛΑΔΑ

«Σεισμός» στον Πειραιά: Άσκηση επί χάρτου

«Σεισμός» στον Πειραιά: Άσκηση επί χάρτου

Επιχειρησιακή άσκηση επί χάρτου για σεισμό πραγματοποιήθηκε  στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου Πειραιά, που διοργάνωσε η αυτοτελής διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με τον δήμο Πειραιά και τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.).

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με στόχο την εκπαίδευση και το συντονισμό του προσωπικού των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, φορέων και οργανισμών στην αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων και διαχείρισης συνεπειών από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων, ενώ το σενάριο αφορούσε στην εκδήλωση σεισμού, ο οποίος θα προκαλέσει ζημιές, ανθρώπινες απώλειες, βλάβες σε κτίρια και υποδομές, διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και τηλεπικοινωνιών.

Το σενάριο της άσκησης στηρίχθηκε στην ανάλυση επιστημονικών στοιχείων, σχετικά με ενεργά ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στην εκτίμηση περιοχών με αυξημένο ενδιαφέρον στη διαχείριση συνεπειών από σεισμό. Αρχικά έγινε εισήγηση από την εκπρόσωπο του Ο.Α.Σ.Π. Χρύσα Γκουντρομίχου και ακολούθησε συζήτηση και τοποθετήσεις από εκπροσώπους των φορέων. Δόθηκε έμφαση στην αναγκαιότητα ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων φορέων με σκοπό τον αποτελεσματικότερο συντονισμό δράσεων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος τόνισε την αναγκαιότητα ετοιμότητας και συντονισμού των ενεργειών όλων των φορέων με ιδιαίτερη έμφαση στις επικοινωνίες. Ο κ. Χατζηπέρος επεσήμανε πως οι εμπειρίες και η γνώση που αποκτήθηκαν από τους σεισμούς του 1999 και έπειτα, αποτελούν έναν χρήσιμο οδηγό, έτσι ώστε να σχεδιαστούν αποτελεσματικά όλες οι δράσεις. «Τα αποτελέσματα της άσκησης πρέπει να είναι σαφή, λακωνικά, εύκολα αντιληπτά και προσβάσιμα από όλους τους εμπλεκόμενους. Σε μία κατ' εξοχήν σεισμογενή χώρα, οι δράσεις αυτές, είναι πολύ χρήσιμες και πρέπει να περιλαμβάνουν το στοιχείο του ρεαλισμού κατά το δυνατόν», εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων.

Ο αντιδήμαρχος Οδοποιίας - Αποχέτευσης, Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Αλέξανδρος Αργουδέλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε τη σημασία της άσκησης καθώς όπως εξήγησε «μέσα από αυτήν την προσπάθεια που συμμετέχουμε, θέλουμε να βελτιωνόμαστε όπως όλοι». Ο κ. Αργουδέλης επεσήμανε πως ο Πειραιάς, και όλη η Αττική έχει δοκιμαστεί αρκετές φορές, ενώ η χώρα δοκιμάζεται συνεχώς σε σεισμικά φαινόμενα. «Νομίζω ότι υπάρχει μια εμπειρία, σίγουρα όμως κάθε φαινόμενο είναι διαφορετικό και πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Οπότε τέτοιες ενέργειες, νομίζω ότι βοηθάνε να οργανωθούμε, να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και να είμαστε λοιπόν έτοιμοι για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων», κατέληξε ο αντιδήμαρχος.

Στην άσκηση μετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Ιωάννα Τσούπρα, και ο αντιδήμαρχος Πειραιά Αλέξανδρος Αργουδέλης, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής Ευστράτιος Δαβάκης, εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος, του Πολεμικού Ναυτικού, του Στρατού, του Λιμενικού Σώματος, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, των Δήμων, του Ο.Α.Σ.Π., φορέων και οργανώσεων και εθελοντικές ομάδες δράσης καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της αυτοτελούς δ/νσης Πολιτικής Προστασίας και άλλων δ/νσεων των Περιφερειακών Ενότητων

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ