ΕΛΛΑΔΑ

Ανοιχτά σήμερα τα καταστήματα: Ποιες ώρες θα λειτουργήσουν

Ανοιχτά σήμερα τα καταστήματα: Ποιες ώρες θα λειτουργήσουν

Ανοιχτά θα είναι σήμερα, Κυριακή 16 Ιουλίου, τα εμπορικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, με τη δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος να λειτουργούν από τις 11:00 το πρωί έως τις 18:00 το απόγευμα και για τα πολυκαταστήματα έως τις 20:00 το βράδυ.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ - ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Κυριακη ανοιχτα θα είναι και κάποια σουπερμάρκετς, ανάλογα με την πολιτική της κάθε εταιρίας.

Υπενθυμίζεται πως από τις 10 Ιουλίου 2017 ξεκίνησαν οι θερινές εκπτώσεις οι οποίες θα διαρκέσουν έως την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017.

Σημειώνεται ότι για την Κυριακή 16 Ιουλίου 2017 η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία.

Kάλεσμα στους εργαζόμενους και τους καταναλωτές απευθύνουν να μη δουλέψουν και να μην ψωνίσουν την Κυριακή, 16 Ιουλίου, οπότε τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά, στο πλαίσιο της εφαρμογής του θεσμοθετημένου ανοίγματος των καταστημάτων 32 Κυριακές τον χρόνο, απευθύνουν η ΓΣΕΕ και η ΕΕΚΕ (Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος).

Εν τω μεταξύ, σε συγκεκριμένους δρόμους και όχι σε ολόκληρη την επικράτεια των δήμων επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους για την περίοδο Μάιος 2017 έως και Οκτώβριος 2017.

Οι συγκεκριμένοι δρόμοι καθορίστηκαν με νέα υπουργική απόφαση και η οποία αφορά τον Δήμο Πειραιά, την Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών (δήμοι Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου), το ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης και την περιοχή πέριξ του αεροδρομίου των Σπάτων.

Ειδικότερα, στην έκδοση της υπουργικής απόφασης που ορίζει σε ποιές περιοχές θα μπορούν να είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα προχώρησε την Παρασκευή 7/7/2017 το υπουργείο Οικονομίας.

Ειδικότερα, υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, η απόφαση που αφορά στην προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Με την υπουργική απόφαση -η οποία για να τεθεί σε εφαρμογή θα πρέπει να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες ώρες- καθορίζονται σε ποιες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μπορούν να παραμένουν ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι η ΕΣΕΕ έχει δηλώσει ότι θα προσφύγει στο ΣτΕ για την απόφαση.

Ποιες είναι οι περιοχές

Σύμφωνα με την απόφαση οι περιοχές της περιφέρειας Αττικής και της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στις οποίες επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, είναι οι εξής:

1. Το τμήμα της Λεωφόρου Ποσειδώνος το οποίο περιλαμβάνεται στους δήμους Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Αργυρούπολης-Ελληνικού και Γλυφάδας.

2. Η περιοχή του Δήμου Πειραιώς η οποία περικλείεται από τις οδούς: Γρ. Λαμπράκη, Ακτή Μουτσοπούλου, 2ας Μεραρχίας, Ακτή Μιαούλη, Ακτή Ποσειδώνος, Ακτή Καλλιμασιώτη, Αλιπέδου, Κέκροπος και Καραολή και Δημητρίου.

3. Η περιοχή του Δήμου Καλλιθέας η οποία περικλείεται από τις οδούς Αιγέως, Ευριπίδου, Ζερβού, Αγίας Λαύρας, Κρέμου, Χαροκόπου, Δημοσθένους, Σκρα, Αριστείδου, Ολυμπίας, Ιατρίδου, Πλάτωνος, Σπάρτης, Λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου, Περικλέους, Μεταμορφώσεως, Πραξιτέλους, Ισμήνης, Θαλή, Πεισίστρατου, Πλατεία Ηρ. Πολυτεχνείου έως Λεωφόρο Ποσειδώνος.

4. Η περιοχή του Δήμου Παλαιού Φαλήρου η οποία εκτείνεται από την Λεωφόρο Αμφιθέας έως τη Λεωφόρο Ποσειδώνος.

5. Η περιοχή του Δήμου Αλίμου η οποία περικλείεται από τις οδούς Έλλης, Λεωφ. Ελευθερίας, Θουκυδίδου, Αθανάσιου Διάκου, Κοτοπούλη, Π. Μελά, Επτανήσου, Λεωφόρο Αλίμου και Λεωφόρο Ποσειδώνος.

6. Η περιοχή του Δήμου Γλυφάδας η οποία εκτείνεται από την Λεωφόρο Βουλιαγμένης έως τη Λεωφόρο Ποσειδώνος.

7. Το τμήμα του Ακινήτου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών το οποίο λειτουργεί ως Εμπορικό Πάρκο.

8. Την περιοχή του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, το οποίο περικλείεται από τις οδούς Εγνατία, 26ης Οκτωβρίου, Καρατάσου, Ναυάρχου Κουντουριώτου, Λεωφ. Νίκης, Παύλου Μελά, Καθηγητού Αντωνίου Κεραμόπουλου και Στέφανου Τάττη.

Διευκρινήσεις

Στην ίδια υπουργική απόφαση αναφέρεται πως όσα εμπορικά καταστήματα βρίσκονται εκατέρωθεν των οδών, οι οποίες αποτελούν τα όρια των περιοχών των περιπτώσεων 2, 3, 4, 5, 6 και 8 επιτρέπεται να λειτουργούν προαιρετικά τις Κυριακές.

Επίσης επιτρέπεται, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, τα οποία βρίσκονται εκατέρωθεν των κάθετων στα όρια οδών και κατά μήκος ενός οικοδομικού τετραγώνου, ανεξαρτήτως της τοποθεσίας του σημείου εισόδου κάθε καταστήματος.

Τμήμα της λεωφόρου Ποσειδώνος, όπως αυτό ορίζεται στην περίπτωση 1, επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τα οποία βρίσκονται επί των πλευρών των οικοδομικών τετραγώνων που εφάπτονται της άνω πλευράς της Λεωφόρου, καθώς και τα εμπορικά καταστήματα τα οποία βρίσκονται εκατέρωθεν των κάθετων στα όρια οδών και κατά μήκος ενός οικοδομικού τετραγώνου, ανεξαρτήτως της τοποθεσίας του σημείου εισόδου κάθε καταστήματος. Επιπλέον, επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων που βρίσκονται κάτωθεν της Λεωφόρου Ποσειδώνος προς την πλευρά της παραλίας.
Το σκεπτικό

Υπόλοιπη Ελλάδα

Οι νομοί ή κάποιοι δήμοι εντός αυτών στους οποίους υπάρχει διαφοροποίηση για τον χρόνο πραγματοποίησης των ενδιάμεσων εκπτώσεων σε σχέση με το γενικό πλαίσιο βάσει των αποφάσεων των οικείων αντιπεριφερειαρχών που εκδόθηκαν έως τις 22 Μαρτίου 2017 (καταληκτική προθεσμία ειδικά για τη φετινή χρονιά) είναι οι ακόλουθοι:

Στους παρακάτω 6 νομούς δεν θα γίνουν ενδιάμεσες εκπτώσεις εντός του Μαΐου διότι οι αποφάσεις προβλέπουν διαφορετικές ημερομηνίες:

• Νομός Αιτωλοακαρνανίας: 1-15 Σεπτεμβρίου 2017 και 18 Σεπτεμβρίου-2 Οκτωβρίου 2017 με προαιρετική λειτουργία τις Κυριακές 3 και 24 Σεπτεμβρίου 2017.

• Νομός Εβρου: 4-18 Μαρτίου 2017 και 1-15 Σεπτεμβρίου 2017 με προαιρετική λειτουργία τις Κυριακές 3 και 10 Σεπτεμβρίου 2017.

• Νομός Ξάνθης: 17-31 Μαρτίου 2017 και 1-15 Σεπτεμβρίου 2017 με προαιρετική λειτουργία τος Κυριακές 3 και 10 Σεπτεμβρίου 2017.

• Νομός Ροδόπης: 14-28 Μαρτίου 2017 και 1-15 Σεπτεμβρίου 2017 με προαιρετική λειτουργία τις Κυριακές 3 και 10 Σεπτεμβρίου 2017.

• Νομός Δωδεκανήσου και Νομός Ηρακλείου πλην των τουριστικών δήμων: 1-15 Μαρτίου 2017 και 1-15 Σεπτεμβρίου 2017. Στον νομό Δωδεκανήσου τα καταστήματα θα λειτουργούν προαιρετικά τη δεύτερη Κυριακή του Μαρτίου και τη δεύτερη Κυριακή του Σεπτεμβρίου. Στην περίπτωση του νομού Ηρακλείου δεν έχουν οριστεί Κυριακές, κάτι όμως που δεν είναι συμβατό με τον νόμο.

• Τουριστικοί δήμοι νομού Ηρακλείου και συγκεκριμένα Δήμοι Μαλεβιζίου, Χερσονήσου και Φαιστού: 18-28 Απριλίου 2017 και 11-31 Οκτωβρίου 2017.

Αμετάβλητο το καθεστώς για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με παλαιότερη ενημέρωση, μέχρι και την έκδοση της νέας υπουργικής απόφαση παρέμενε αμετάβλητο το καθεστώς για την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Ειδικότερα, η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, με ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή παλαιότερη πανελλαδική απεργία στα εμπορικά καταστήματα που προκήρυξε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (Ο.Ι.Υ.Ε) την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017, διευκρινίζει τα εξής:

Σχετικά με την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές διευκρινίζεται ότι το ισχύον καθεστώς παραμένει αμετάβλητο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου 4177/2013. Συγκεκριμένα, τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να λειτουργούν κατά τις παρακάτω οκτώ (8) Κυριακές:

1) Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των δύο τακτικών εκπτωτικών περιόδων

2) Τις δύο (2) Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων

3) Την Κυριακή των Βαΐων

4) Την τελευταία Κυριακή κάθε έτους και

5) Δύο Κυριακές συνολικά κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων

Σχετικές ειδήσεις