ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγή ΔΣΑ κατά του τέλους επιτηδεύματος

Προσφυγή ΔΣΑ κατά του τέλους επιτηδεύματος
Προσφυγή μόνο κατά του ετήσιου τέλους επιτηδεύματος και όχι κατά της έκτακτης ειδικής εισφοράς...

Προσφυγή μόνο κατά του ετήσιου τέλους επιτηδεύματος και όχι κατά της έκτακτης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατέθεσε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Μετά τη χθεσινή προσφυγή του δικηγόρου Αθηνών, Άγγελου Τσιγκρή τη «σκυτάλη» πήρε ο ΔΣΑ, ενώ ήδη μεγάλος αριθμός δικηγορικών γραφείων εργάζονται πυρετωδώς για τη σύνταξη ανάλογων προσφυγών.

Ο ΔΣΑ κινούμενος στην ίδια γραμμή με τον κ. Τσιγκρή υποστηρίζει ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

«Το επιβαλλόμενο με τις διατάξεις του άρθρου 31 του Ν. 3986/2011 τέλος επιτηδεύματος συνιστά φόρο και όχι τέλος, παρά τον εκ νόμου διδόμενο σε αυτό χαρακτηρισμό, ελλείψει παροχής ειδικού ανταλλάγματος στους υπόχρεους». Στην πραγματικότητα, με το προβλεπόμενο τέλος επιτηδεύματος, επιβάλλεται κεφαλικός φόρος, δεδομένου ότι οι φορολογούμενοι, επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, αποτελούν αυτοί καθαυτοί τη βάση επιβολής του εν λόγω φόρου.

Ακόμη, η επιβολή «κεφαλικού φόρου» μόνο στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους επιτηδευματίες και όχι στους λοιπούς φορολογούμενους παραβιάζει την αρχή της φορολογικής ισότητας.

Ο ΔΣΑ επικαλείται νομολογία τόσο του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου όσο και του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία «μια οικονομική επιβάρυνση έχει το χαρακτήρα φόρου και όχι τέλους, ακόμη και αν ονομάζεται έτσι, σε περίπτωση που δεν προβλέπεται ειδικό αντάλλαγμα από το κράτος ή άλλο δημόσιο φορέα».