ΕΛΛΑΔΑ

Μαλιακός: Χειροπέδες για παράνομο εμπόριο θαλάσσιων οργανισμών - Κινέζοι κατέστρεφαν τον κόλπο

Μαλιακός: Χειροπέδες για παράνομο εμπόριο θαλάσσιων οργανισμών - Κινέζοι κατέστρεφαν τον κόλπο

Με τη συστηματική παράνομη αλίευση και εμπορία ολοθουρίων, γνωστά και ως «αγγούρια της θάλασσας», ασχολούνταν κύκλωμα Κινέζων, προκαλώντας έτσι οικολογική καταστροφή στον κόλπο του Μαλιακού.

Η αποκάλυψη της δράσης του κυκλώματος έγινε στις 29 Ιουλίου, όταν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Λαμίας, εντόπισαν δύο παράνομα εργαστήρια επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας αλιευμάτων του γένους «HOLOTHURIA», τα οποία ήταν εγκατεστημένα σε αντίστοιχες οικίες – αποθήκες, στην περιοχή της Ανθήλης Φθιώτιδας.

Όπως αναφέρει η Αστυνομία, για τη συγκεκριμένη υπόθεση, συνελήφθη ένας 21χρονος υπήκοος Κίνας, ενώ αναζητείται ένας ακόμη 54χρονος ομοεθνής του.

Τα μέλη του κυκλώματος αλίευαν παράνομα μεγάλες ποσότητες ολοθουροειδών, τα οποία ευδοκιμούν στο Μαλιακό Κόλπο και ακολούθως τα επεξεργάζονταν, με σκοπό την παράνομη εμπορία τους και εξαγωγή τους σε ομοεθνείς τους, κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις προαναφερόμενες οικίες – αποθήκες, αλλά και στην οικία του συλληφθέντα, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

 • 87.126 αποξηραμένα αλιεύματα του γένους «HOLOTHURIA», μήκους μικρότερου των (15) εκατοστών, έτοιμα προς διάθεση, συνολικού καθαρού βάρους 557,33 κιλών,
 • 23.355 αλιεύματα του γένους « HOLOTHURIA », εντός πλαστικών λεκανών με διάλυμα ξυδιού, μήκους μικρότερου των (15) εκατοστών, σε διαδικασία επεξεργασίας, συνολικού καθαρού βάρους 817,43 κιλών,
 • 3 ζυγαριές,
 • κλωβός αλιείας & καζάνι,
 • 11 συσκευασίες με αλάτι,
 • 17 μπετόνια με ξύδι,
 • πληθώρα νάιλον συσκευασιών, κενού περιεχομένου,
 • διάφορα παραστατικά και ιδιόχειρες σημειώσεις, καθώς και
 • διαβατήριο Κίνας.

  Επιπλέον, κατασχέθηκε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν ως μέσο διευκόλυνσης για την παράνομη δράση τους.

  Αξίζει να σημειωθεί τα αλιεύματα αυτά είναι βρώσιμα στην «ασιατική κουζίνα» ενώ παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, με την τιμή λιανικής τους πώλησης να προσεγγίζει ακόμη και τα 1.100 ευρώ το κιλό, για ορισμένα είδη τους.

  Σύμφωνα δε με τα κατασχεθέντα παραστατικά, οι εξαγωγές των αλιευμάτων πραγματοποιούταν, κατά τα έτη 2013 – 2014, σε χώρες της Ισπανίας, Τσεχίας, Ολλανδίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου, με αναγραφόμενα προς αποστολή προϊόντα: «φρέσκα καβούρια».

  Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι με την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, τα ολοθουροειδή συγκαταλέγονται στα εχινόδερμα, η αναπαραγωγή των οποίων προστατεύεται και η αλιεία τους επιτρέπεται συγκεκριμένους μήνες του χρόνου.

  Αναλυτικότερα, απαγορεύεται κατά το χρονικό διάστημα από 01 Ιουνίου έως και 31 Οκτωβρίου κάθε έτους, ενώ το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος αλιείας τους υπόλοιπους μήνες είναι (15) εκατοστά.

  Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας και παραπέμφθηκε για να απολογηθεί ενώπιον του Ανακριτή Λαμίας.

  Την προανάκριση, για τη συγκεκριμένη υπόθεση, διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, ενώ εξετάζεται όλο το εύρος και το φάσμα δραστηριότητας των μελών του κυκλώματος.